Autor Wątek: Elektromagnetyczny czujnik parkowania - kto ma- jak się spra  (Przeczytany 7826 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arni71

• Giełda
Mam zamiar zamontować czujnik parkowania, problem polega na tym że nie chcę kupować standardowego na 4 sensorach ultradźwiękowych tylko elektromagnetyczny, bezinwazyjny wklejany do zderzaka - od wewnątrz.

Zastanawia mnie jak on się będzie zachowywał w przypadku gdy mam zamontowany hak holowniczy i później z samą przyczepą.

W opisie konkretnego modelu firmy EPS jest zapewnienie że będzie działał prawidłowo - zapewnienia zapewnieniami ale w rzeczywistości może być różnie.

Czy ktoś ma taki czujnik zamontowany i ewentualnie jakie doświadczenia z połączeniu z hakiem??

Offline weuek

• Giełda
Elektromagnetyczny czujnik parkowania - kto ma- jak się sprawuje??
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lipiec 2017, 22:56:35 »
Polecam normalny, z wierceniem. Dwa razy montowałem do aut młodszych niż twoje.

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Lipiec 2017, 07:29:58 »
Dzięki za radę.

Nie chodzi o wiek samochodu, po prostu nie chcę wiercić w zderzaku.
Zamontuję elektromagnetyczny, jak się sprawdzi to taki sam zamontuję w przednim a jak nie trudno, pomyślę o sensorowym ale do tego czasu dziur w zderzaku nie będzie :)

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Lipiec 2017, 07:36:01 »
Nie rozumiem obaw o te dziury. Przecież nic nie będzie rdzewiało na krawędziach, bo zderzak nie jest z blachy. A do srebrnego to nawet w miarę łatwo dobrać czujniki pod kolor:

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lipiec 2017, 08:56:14 »
No właśnie ja nie mam czystego srebrnego koloru ale nie o kolor chodzi.

Nie chcę, to mimo wszystko są dodatkowe kable w zderzaku - zawsze jest jakaś przesłanka do awarii, jednak w deszczowe dni zderzak jest narażony na dużą wilgotność - nie jest to fabryczna instalacja.
W przypadku elektromagnetycznego - dobrze przykleję, zasłonię niezawodną szarą taśmą i jeszcze zamaluje farbą konserwującą - na wszelki wypadek.
Ze zderzaka wyprowadzam jeden kabelek którego też zaizoluję koszulką termokurczliwą.

Zobaczymy, poczytałem trochę w necie, pooglądałem filmiki na YT, wszystko wskazuje na to że jeśli to dobrze zamontuje, to wszystko będzie OK, pomimo zamontowanego haka - centralka nie widzi elementów stałych , tylko elementy zmieniające położenie względem anteny.

Zamówiłem zestaw EPS, nie jest to najtańszy zestaw tego typu, firmowany a nie no name - w przyszłym tygodniu zamontuję i zdam relację jak działa - sam jestem ciekaw :)

Offline srbastek

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Lipiec 2017, 10:03:05 »
Daj znać jak się spisuje. Czytałem o tym trochę i opinie były raczej złe.

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lipiec 2017, 10:17:58 »
Taki zestaw jest zademonstrowany w programie 101 napraw w TVN Turbo - montaż i działanie - musiałbym go tylko odkopać i sprawdzić czy jest tam mowa o producencie tego zestawu.

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Lipiec 2017, 16:51:42 »
Cytat: "Arni71"

W przypadku elektromagnetycznego - dobrze przykleję, zasłonię niezawodną szarą taśmą i jeszcze zamaluje farbą konserwującą - na wszelki wypadek.

Nooo, to rzeczywicie bedzie profeska...

"Normalnych" uzywam od 2010 roku i deszczu w tym okresie nie brakowalo. Jak zwykle, jakosc dzialania zalezy od jakosci montazu i wyboru nienajtanszej opcji towaru.

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Lipiec 2017, 06:16:06 »
Cytat: "weuek"
Jak zwykle, jakosc dzialania zalezy od jakosci montazu i wyboru nienajtanszej opcji towaru.

I w tym całe sedno.
Ja wybieram alternatywne rozwiązanie a sposób jakim go chcę zabezpieczyć to zbiór rozwiązań z TVN Turbo i YT :) - Ameryki nie odkrywam

Offline elChapo

• HKP
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Lipiec 2017, 20:22:23 »
ja sobie zamontowałem elektromagnetyczny na przód, ale tak średnio jestem zadowolony co prawda działa ale lubi się sam uruchamiać bez powodu np w trakcie jazdy, dlatego podłączyłem go pod halogeny jak chce użyć czujnika z przodu to zapalam halogeny

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Lipiec 2017, 13:36:24 »
Jestem po montażu czujnika, nie jest idealny - czyt. jak fabryczny - ale spełnia swoje zadanie, sygnalizuje zbliżanie się do przeszkody jak i zbliżanie się osób lub zwierząt np na parkingu gdy chcemy wycofać.
Sygnał jest wyraźny pomimo zamknięcia brzęczka pod tapicerkę bagażnika.

Nie stosowałem szarej taśmy jak sugerowałem :-) ale "zalałem" całą antenę "barankiem" w sprayu - byle żeby wilgoć nie naruszyła kleju pod anteną.

Co do montażu w przednim zderzaku - wg instrukcji zalecane jest zastosowanie oddzielnego przycisku lub j/w zasilania halogenów

Offline igla

• HKP
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Lipiec 2017, 19:38:40 »
Co do czujników, to wiem, że w starszych w KIA STAROWA GÓRA montują czujniki tej firmy,
http://sklep.teloc.pl/glowna/269-steelmate-pts-400-m5.html

znalazłem te czujniki na aliexpress,
https://www.aliexpress.com/item/Steelmate-D5-Car-Parking-Assistance-with-4-Sensors-Car-LED-Display-Parking-Sensor-for-Blind-Sensor/32808571211.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.SjYSt5

jak tylko je zamontuje zdam relacje :)