Autor Wątek: [Accent LC] Czujnik rezerwy paliwa  (Przeczytany 18896 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

corner

• Gość
[Accent LC] Czujnik rezerwy paliwa
« dnia: 02 Marzec 2012, 15:55:58 »
Witam czy moze ktos naprawial  czujnik rezerwy paliwa, tzn ze nie pali mi na pomarnczowo przy minimum paliwa, dodam ze zarowka jest  sprawna,
dzieki za sugestie.
  pozdr...

Lookas

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Marzec 2012, 17:26:31 »
twoj problem nazywa sie TERMISTOR. znajduje sie w zbiorniku gdzies przy czujniku poziomu, i gdy sie jezdzi za dlugo na rezerwie to sie wlasnie przepala i sie nie swieci juz kontrolka rezerwy.
na alegro po 8 zlociszy. pzdr.

doman76

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Marzec 2012, 00:00:22 »
W accencie rezerwa zapala się dosyć późno - praktycznie jak wskazówka jest na minimum, więc być może czujnik jest sprawny.

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Marzec 2012, 02:47:19 »
No to prosta sprawa. Zatankuj trochę do kanistra i jedź do zera i zobaczysz czy się zaświeci czy nie.

corner

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Marzec 2012, 10:15:29 »
Cytat: "Lookas"
twoj problem nazywa sie TERMISTOR. znajduje sie w zbiorniku gdzies przy czujniku poziomu, i gdy sie jezdzi za dlugo na rezerwie to sie wlasnie przepala i sie nie swieci juz kontrolka rezerwy.

dzieki za podpowiedz, bede musial sie zaopatrzyc w ta czesc, bo jakis czas temu zabraklo paliwa  wbaku a kontrolka sie nie  zaswiecila.

ps, znalazlem na alegr . za 8 zl TERMISTOR DAEWOO LANOS, czy bedzie pasowal do Accenta??

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Marzec 2012, 22:44:29 »
Cytat: "corner"
Cytat: "Lookas"

dzieki za podpowiedz, bede musial sie zaopatrzyc w ta czesc, bo jakis czas temu zabraklo paliwa  wbaku a kontrolka sie nie  zaswiecila.

ps, znalazlem na alegr . za 8 zl TERMISTOR DAEWOO LANOS, czy bedzie pasowal do Accenta??

http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php

Kubalessini

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Marzec 2012, 00:03:34 »
Dziś wymieniałem u siebie ten Termistor (w Accencie X3) i postanowiłem zrobić poradnik (w ramach treningu w "pisaniu poradnika dla blondynki" czyt, egzaminu zawodowego praktycznego.

Aby wymienić Termistor, należy:
1. Kupić nowy termistor, najprościej do daewoo, skompletować narzędzia (wkrętak krzyżakowy i płaski, lutownica i cyna, końcówka kabla "oczko", kombinerki)

Zdemontować kanapę, odkręcając 2 śruby, znajdujące się od strony bagażnika

3. Zdemontować plastikową pokrywę, podważając ją śrubokrętem

4.1 Odpiąć kostkę zasilającą.
4.2 Zdjąć wężyk powrotu.
4.3 Zdemontować przewód zasilający benzyna, poprzez odkręcenie śruby mocującej , oraz podważenie króćca w celu wyciągnięcia.
4.4  Odkręcenie śrub mocujących (Po obwodzie) pompę paliwa.

5. Odsunąć przewody, ostrożnie wyciągnąć pompę, uważając na uszczelką.

6. Oto przedmiot do wymiany wymiany.

5. Zdemontować Termistor z mocowania (prawdopodobnie trzeba będzie odlutować).Oraz odkręcić kabel.

6.Odlutować żółty kabel od nowego termistora (jest on zbędny, masa jest poprowadzona z mocowania), zmienić końcówkę, na "oczko", następnie, zamontować w mocowaniu, i przykręcić kabel.

7.Zamontować pompę, wykonując czynności z punktu 4 w odwrotnej kolejności.
8.Cieszymy się (może nie za bardzo) z świecącej się kontrolki rezerwy.

Offline IgoReCzeK

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Marzec 2012, 10:32:09 »
Kubalessini, jestem pełen uznania za dobrą wolę i poświęcony dodatkowy czas na stworzenie tego poradnika. Szacun!

lukaszl86ldz

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Marzec 2012, 20:58:06 »
gratulation mi się podoba  :-)

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Marzec 2012, 21:36:40 »
Nadmienię tylko, że należy zamontować nowy termistor w miejsce starego starannie i dokładnie jeśli są tych samych wymiarów w ten sam sposób, nie może być niżej lub wyżej niż stary. Jeśli nowy jest dłuższy lub krótszy należy najpierw zmierzyć ile ma stary od miejsca mocowania do denka termistora i tak samo zamontować nowy. Może nie każdy wie ale bak auta jest niezbyt głęboki ale za to bardzo szeroki i ze względu na niewielką wysokość jego - nawet niewielka pomyłka w mocowaniu nowego termistora będzie decydować o tym kiedy rezerwa się zaświeci. Może się zaświecać później lub dużo wcześniej. A nam chodzi o to by było to jak najbardziej zbliżone do oryginału. Ja się pomyliłem tylko o 1mm (za głęboko) i szczerze dobre 20km drogi napewno ubyło do momentu zanim się zaświeca rezerwa. A więc z głową i dokładnie.

Maciek

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Marzec 2012, 12:25:49 »
Kubalessini - przenieś poradnik do działu FAQ, co by wszystko w jednym miejscu się znajdowało : ).