Witam ponownie ze sprawozdaniem o postępach w skrzypieniu.
Wczoraj wymienione zostały sworznie wahaczy i łączniki stabilizatora (obie strony). Po wyjeździe z warsztatu - lekkie skrzypnięcie i potem ... cisza. Szczęście absolutne. Dzisiaj po przejechaniu ok 200 km znowu lekkie poskrzypywanie. Po wizycie na myjni i dokładnym umyciu całego nadkola, amortyzatora i wszystkiego co tam jest - cisza. Następnie lekkie poskrzypywanie i tak już zostało.
Skrzypienie (delikatniejsze) występuje teraz w trakcie jazdy (na biegu i na luzie) przy skręcie w lewo (raczej ostrzejszym i przy niższych prędkościach) i przy nierównościach, ale tylko przy skręconych w lewo kołach.
Skrzypienie nie występuje w pozostałych przypadkach, łącznie z uginaniem nad prawym kołem, kołysaniem samochodem na postoju, kręceniem kierownicą itp. Amortyzatory: lewy 82%, prawy 80%. Na szarpakach nic nie skrzypi, nie stuka, nie puka itp. Według majstra na szarpakach, na pewno nie jest to poduszka ani łożysko amortyzatora.
Generalnie należy chyba przyjąć, że jest to skrzypienie nadprzyrodzone i tak po prostu musi być.
Postaram się to pokochać.
[ Dodano: 2017-07-13, 21:32 ]
Mam nadzieję, że sprawa ostatecznie się wyjaśniła. Dzisiaj mój nadworny mechanik, raczył był się przysłuchać porządnie co, gdzie i kiedy skrzypi. Posłuchał, podumał, poszedł na zaplecze i wrócił z silikonem w sprayu. Popsikał obficie na prawą końcówkę drążka kierowniczego i kazał mi przejechać kawałek intensywnie kręcąc kierownicą w obie strony.
Moi drodzy - błoga cisza. Nic nie skrzypi ani przy skręcie, ani na nierównościach.
Wróciłem i złożyłem hołd majstrowi.
Stwierdził, że co prawda końcówka jest w absolutnym porządku, żadnych luzów itp., auto prowadzi się perfekcyjnie, to jednak nie jest to oryginalna część i widocznie rodzaj gumy zastosowanej w osłonie ma jakieś "ale" do mocowania przy zwrotnicy. Być może mieszanina kurzu, błota, gumy i plam na słońcu dała taki efekt. Najważniejsze, że nie skrzypi i już raczej skrzypieć nie będzie. A jakby co - to silikon wszedł do wyposażenia samochodu.
Dzięki wszystkim za pomoc i chęci.