Forum > Tucson JM

Skrzypienie z prawej strony podczas skrętu

(1/6) > >>

tomaszk1:
Witam
Bardzo proszę o pomoc w zdiagnozowaniu następującego problemu.
W trakcie jazdy do przodu (raczej przy mniejszych prędkościach, np. parkowanie) w trakcie skręcania kierownicą w lewo słyszalne jest wyraźne skrzypienie dochodzące z okolic prawego koła. Zjawisko występuje tylko w czasie jazdy do przodu i tylko przy skręcie w lewo.
Mechanik twierdzi, że sworzeń wahacza, łącznik stabilizatora i tuleje wahacza są w porządku. Wyklucza łożysko amortyzatora ponieważ skrzypienie byłoby słyszalne także na postoju. Ostatnio zauważyłem, że skrzypienia nie ma, kiedy skręcam w lewo pod górkę.
Skrzypienie jest takie jakby gumowe, jakby guma dociśnięta o coś tarła.
Nie mam kompletnie pojęcia co to może być. W najbliższym czasie zamierzamy z rodziną jechać na urlop i obawiam się jakiejś niespodzianki.
Dziękuję i pozdrawiam.

Ericsson:
moze przegob  :?:

tomaszk1:
Tego nie sprawdzałem. Osłony na przegubie są całe.
Doprecyzowując: skrzypienie jest w rodzaju: siadania na starej wersalce. Nic nie strzela, ani nie grzechocze.
Jakaś magiczna sprawa

waszek_rmc:
Mimo wszystko obstawiałbym sworzeń, wprawdzie sprzedałem auto z ta usterką, ale u mnie się poprawiało kiedy nawet zwykłym plakiem go popsikałem.. Tylko u mnie skrzypienie było:
- podczas postoju skręcając
- podczas jazdy skręcając
- w ogóle zawsze skrzypiał :) tak, ze się ludzie odwracali...

Miałem robić, a że się okazja na sprzedaż natrafiła to już ktoś następny się bawi

kajec:
Podobna sytuacja jest w moim sportku tyle że z lewej strony, do tej pory wymieniłem sworznie oraz gumy stabilizatora - bez efektu. To skrzypienie dochodzi z gornej części zawieszenia, właśnie z okolicokolic poduszki amortyzatora, przeguby raczej wykluczam ponieważ na postoju też skrzypi.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej