Autor Wątek: Wyświetlacz oraz podświetlenie przy włączeniu świateł nie dz  (Przeczytany 7142 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gszymans

• HKP
  • **
czy wiecie gdzie jest (bo mam podejrzenie że to przekaźnik) od podświetlania zegarów, wyświetlacza i całego panelu.

wyświetlacza działa przy włączonych automatycznie światłach, lecz jak włączam ręcznie światła to wszystko gaśnie (wyświetlacz, podświetlenie całego środkowego panelu, zegary), tylko świecą kontrolki na desce.

Offline arni_23

• Giełda
Re: Wyświetlacz oraz podświetlenie przy włączeniu świateł ni
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Czerwiec 2017, 23:52:13 »
A masz ściemniacz do podświetlenia? Może to on jest winien?
Takie pokrętło obok ustawiania wysokości świateł.
Zakładam, że sprawdzałeś po zmroku, bo jak masz ściemnione podświetlenie na maksa to w dzień wrażenie jest takie jakby zgasło podświetlanie po przełączeniu z automatycznych DRL na mijania.

Offline gszymans

• HKP
  • **
Wyświetlacz oraz podświetlenie przy włączeniu świateł nie działa
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Lipiec 2017, 12:58:33 »
no nie mam ściemniacza, też tak myślałem :(.
Ale musi być jakiś przekaźnik, który odpowiada za podświetlenie wszystkiego po włączeniu świateł, czy się mylę?

Offline srbastek

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Lipiec 2017, 20:06:32 »
Kiedyś coś robiłem i zdemontowałem ściemniacz i odpaliłem samochód. I też ekranik oraz podświetlenie było brak. Zobacz czy nie wyskoczył kebelek z zaślepki gdzie powinien być ściemniacz. Bez zaślepki (dwa piny są w środku ) jest właśnie taki efekt.

Offline gszymans

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Lipiec 2017, 20:43:46 »
no sprawdzę, dzięki, ale chyba nie, bo jestem już po rozebraniu i wyjęciu całej puszki z bezpiecznikami, bo szukałem tego przekaźnika.

W puszce z bezpiecznikami są 2 przekaźniki, ale nierozbieralne bo wlutowane na stałe do płytki z bezpiecznikami. Jeden jest chyba od swiateł, bo przy włączaniu to słychać jak przełącza, ale nie wiem od czego drugi (taki sam) lub czy ten co odpowiada za światła może odpowiadać też za podświelenie tablicy i konsoli?

Offline srbastek

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Lipiec 2017, 08:50:34 »
Nie żadne bezpieczniki tylko o ten element poniżej. Bez regulacji lub zaślepki (luźne kable z wtyczką) jest taki efekt.

Offline gszymans

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Lipiec 2017, 10:51:49 »
Wielkie dzięki, rzeczywiście był problem z zaśplepką, kable były wpięte w tą środkową zaśplepkę a nie tą od ściemniacza :).

choć nie wiem jak to się stało i kiedy :)

Offline arni_23

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Lipiec 2017, 09:07:31 »
A jednak się nie myliliśmy.

Offline nvmkk

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Październik 2019, 12:48:38 »
Mam taki  problem że nie posiadam tej plastikowej wstawki I kabel luźno leży w środku A nie posiadam regulatora taka wersja... W to miejsce mam wstawiony gaz. Czy wogole tam są jakieś piny które się zwieraja? Bo brak mi podświetlenia na desce rozdzielczej jak i w radiu gdy włączam światła mijania, po prostu sie wylacza podswietlenie...
.

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Październik 2019, 15:08:01 »
Tak są tam piny, u mnie gazownik w taki sposób mnie pozbawił podświetlenia wypinajac podświetlenie i montujac poziom gazu (wyświetlacz). Na szczęście dało się to obejść :)