Autor Wątek: [i30 FD] Blokująca się tylna szyba  (Przeczytany 4052 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dar!usz

• Giełda
[i30 FD] Blokująca się tylna szyba
« dnia: 27 Czerwiec 2017, 21:34:22 »
i30 z roku 2010
Szyby tylne manualne(na korbkę)

Przeszukałem forum ale znalazłem tylko szczątkowe informacje. Tak więc zapytuję.

Szyba w tylnych drzwiach opuszcza się 2-3 cm następnie się blokuje. Nie można jej opuścić niżej. Czasami się to udaje.
Co może być przyczyną?
Nie rozbierałem boczku. W internecie jest filmik jak ściągnąć boczek ale:
- nie ma przypadku z korbką, jak ją zdjąć?

- jak ściągnąć panel z blachy by dostać się do mechanizmu?
- na co patrzeć i co może być przyczyną

Czy ktoś miał podobny przypadek?

Nigdy nie rozbierałem drzwi więc proszę o wyrozumiałość. W ASO za samo rozebranie drzwi 150zł więc niemało, może uda się samemu coś zaradzić?

Offline DanielLublin1986

• HKP
  • **
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Czerwiec 2017, 22:32:53 »
ja miałem podobny przypadek - zawinęła sie uszczelka gdzieś w drzwiach, szyba raz chodziła wolno raz szybko, raz się domykała raz nie, zrobili mi to w ASO przy wymianie oleju za darmo. Na pewno przy klamce jest taki kwadracik zaślepka pod nią jest śruba, druga pewnie w uchwycie do zamykania na dole a trzecia na rancie drzwi z tyłu. Resztę pewnie trzeba podważyć delikatnie na zapinkach. Różne metody zdejmowania korbek są na youtubie. Przeważnie polega to na wyjęciu takiego drucika w kształcie OMEGI za pomocą płaskiego śrubokręcika

Offline tork

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Czerwiec 2017, 23:09:38 »
Mam ten sam problem tylko u mnie się nigdy nie otwiera. http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=94643#94643

Korbę i tapicerkę zdejmowałem przy użyciu takich narzędzi:
http://www.jula.pl/catalog/motoryzacja/pielegnacja-samochodu/narzedzia-samochodowe/pozostale-narzedzia-samochodowe/dzwignie-do-podwazania-600000/

Korbę po prostu podważałem z dwóch stron, zajmuje to mniej niż 30 sekund.
Tapicerka tak jak tu:

Jak uda Ci się opuścić szybę do odpowiedniej wysokości to będziesz mógł ją odłączyć od mechanizmu odkręcając śrubę przez otwór serwisowy w blaszanym panelu pod tapicerką. Dalej nie wiem, bo mi się nie udało dotrzeć do tego etapu.