Autor Wątek: [Getz] [Getz] Hyundai Getz 1.1 jakie świece  (Przeczytany 9593 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rusek

• Gość
[Getz] Hyundai Getz 1.1 jakie świece
« dnia: 26 Czerwiec 2017, 01:33:48 »
Witam! Mój Getzik zasłużył właśnie na kolejne dopieszczenie i tym razem padło na świecie.

Mój Getzik to:
Rok 2003
Silnik 1086
Brak LPG

I teraz moje pytanie do Was
1. Jakie świece zakupić do mojego Getzika?
2. Czy warto montować do Getza świece irydowe?
3. Czy świece irydowe zmienią coś w pracy silnika? Na aukcjach różne cuda według sprzedających zapewniają :-)
4. Jeżeli na pytanie 2 lub 3 padła odpowiedź tak to proszę o link lub dane pasujących do Getza 1.1 świec irydowych.

Cena nie jest dla mnie istotnym czynnikiem.
Pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 21:15:35 przez Brt »

Offline Scorpio

• Giełda
[Getz TB] Hyundai Getz 1.1 jakie świece
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Czerwiec 2017, 11:54:56 »
1. NGK BRK5ES-11, Champion RC10YC4 lub odpowiedniki.
2. Odpowiedz sobie sam po przeczytaniu posta
3. Świece irydowe mają 2-3 krotnie większą trwałość oraz lepszy zapłon mieszanki.
4. Na przykład takie: http://www.e-denso.pl/denso-ik16tt-swieca-zaplonowa-denso-tt-iridium-p-4330.html

Podsumowując:

Jeżeli zmieniasz świece zgodnie z zaleceniami instrukcji i nie masz problemów z odpalaniem/pracą silnika - gra nie warta świeczki  :lol: . Licząc że świeca irydowa jest 3x droższa od zwykłej i ma 3x większą trwałość to rachunek ekonomiczny wychodzi na zero.
Ja osobiście wole zmianiać świece i widzieć jak wyglądają niż wierzyć producentowi i jeździć na jednych 120kkm.

Swoją drogą ja wymieniam świece przy każdej wyminie oleju - takie zboczenie :D

Rusek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Czerwiec 2017, 12:30:20 »
Jeżeli jedyna różnica to trwałość to rzeczywiście gra nie warta świeczki, lepiej wymieniać częściej :)

Wszystkie świece które wymieniłeś są dedykowane do Hyundaia Getza i nie będzie żadnych zabaw z regulacją?

Pozdrawiam

Offline Scorpio

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Czerwiec 2017, 16:02:37 »
Cytat: "Rusek"

Wszystkie świece które wymieniłeś są dedykowane do Hyundaia Getza i nie będzie żadnych zabaw z regulacją?

NGK i Champion są podawane w instrukcji obsługi.

tutaj jest przykładowa lista:
https://e-katalog.intercars.com.pl/#/ekatalog/osobowe/towary/16978/505000000/

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Czerwiec 2017, 19:05:50 »
Wg mnie irydowe to przerost formy nad treścią. Kosztuję krocie a w teorii mają być super wytrzymałe. Akurat sam mogę polecić championy lub teraz podobno dobre dysany. U mnie świece zwykłe spokojnie wytrzymują 50-60tys.
NGK podobno bardzo wiele jest podróbek. Sam jeżdżę na ngk w getzie i pewnie mają już sporo przejechane a do tego są produkcji francuskiej czyli niepolecane. A działają bardzo dobrze.
Co ciekawe w motocyklu świece ngk padają po roku. Brat kupił irydową ngk za 50zł i też padła szybko.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Czerwiec 2017, 20:54:12 »
Lepiej kupić oryginalne 18814-11051 (w środku opakowania NGK) lub Champion 18823-111012 i 18823-11101. Oryginał NGK różnica kilka złotych produkcja Korea, a nie Francja.

Rusek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Lipiec 2017, 09:01:26 »
Przy wykręcaniu świec jedna się ułamała, co robić? cały gwint został w silniku i ani drgnie... nie mam też go jak zbytnio złapać, zdjęcie też ciężko zrobić by go uchwycić.

Wymieniałem świece już wiele razy w innych swoich samochodach i nigdy coś takiego mi się nie zdarzyło. Swoją drogą świec w takim stanie dawno nie widziałem...

Offline Scorpio

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Lipiec 2017, 13:23:40 »
Proponuje wbić odpowiedni śrubokręt lub pilnik i wykręcić. Nie zaszkodzi odrobinkę psiknąć jakimś smarowidłem (wd 40 lub podobny).

tutaj masz przykłady:
https://www.capri.pl/forum/363214

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Lipiec 2017, 19:17:21 »
Dziwna sprawa. Możliwe, że miałeś właśnie jakąś podróbkę świec lub ktoś wkręcił na chama. Jeśli jakieś resztki dostały się do cylindra to zostaje zdjęcie głowicy inaczej możesz narobić bigosu typu porysowana gładź cylindra.

Rusek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Lipiec 2017, 19:42:52 »
Nie wykluczam że mogło się coś dostać, samochodu jeszcze nie odpalałem ale drugą część wykręciłem płaskim śrubokrętem tak jak pisał Scorpio. Jest gdzieś jakiś poradnik jak zdjąć głowicę w Getzie ?

Offline Scorpio

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Lipiec 2017, 13:59:51 »
Może zamiast zrzucania głowicy zapuścić do środka jakiś magnes? Powinien zebrać resztki gwintu pod warunkiem że porcelana w świecy cała...

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Lipiec 2017, 19:35:26 »
Można ale czy jest gwarancja wygniecenia opiłków i resztek gwintu. Niestety tu jest spore ryzyko bo to nie kawałki plastyku czy aluminium.  Najlepiej popytać się jakiegoś znajomego mechanika bo szkoda porysować cylindry bo to dużo gorsza rzecz niż zrzucanie głowicy.
Dziwne są te świece bo nigdy nie widziałem by tak się rozleciała jakaś. Nawet bardzo stare się nie rozlatują.

Offline maniek21

• Giełda
[Getz] Świece zapłonowe NGK Made in France czy Korea
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Luty 2018, 08:31:57 »
Cześć.
Zakupiłem ostatnio parę części do Getza, m.in. rozrząd, paski, filtr powietrza i przypomniałem sobie, że świece dawno nie zmieniane.
Gdzieś mignął mi post odnośnie tego, że te z Francji się nie nadają (NGK).
Kupowałem w sklepie polecanym, bardzo fajnym. Paski z Contitecha tak jak chciałem, natomiast o świecach przy zamawianiu dowiedziałem się, że na pewno będą koreańskie.
Przyszły Made in France. Machnąłem ręką i wziąłem.
Teraz zastanawiam się czy słusznie. Świece NGK Made in Korea podobno praktycznie niedostępne.
Czytałem o jakiś Denso, polecane niby, ale to akurat do japońskich samochodów.
Sam model pasujący jest, ale ma inną przerwę, trzeba by ustawiać pewnie itp.
Teraz pytanie - zakładacie Made in France? Są jakieś problemy?[/center]

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Luty 2018, 17:39:36 »
Ja kupiłem getza na świecach NGK i to francuskich. Oczywiście naczytałem się, że o szajs bo zawsze miałem ngk ale japońskie. Co dziwne nadal śmigają więc chyba trafiłem na dobre. Dawniej zadowolony byłem z świec champion jeździły 50tys i nadal były dobre.
Chyba z ngk bardziej trzeba obawiać się podróbek.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Luty 2018, 18:40:11 »
Maniek21 anim założysz nowy temat użyj funkcji szukaj (jest na górnej belce forum z lewej strony) znajdź podobny temat (może nie być tam odpowiedzi) i tam dopisz pytanie.

http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=10386&highlight=%B6wieca

W Krakowie w ASO dostaniesz oryginalne świece (Korea) po ok. 12 złotych za sztukę.

Próba oszczędzania w tym wypadku jest nieopłacalna.