Forum > Getz
[Getz] Hyundai Getz 1.1 jakie świece
Rusek:
Witam! Mój Getzik zasłużył właśnie na kolejne dopieszczenie i tym razem padło na świecie.
Mój Getzik to:
Rok 2003
Silnik 1086
Brak LPG
I teraz moje pytanie do Was
1. Jakie świece zakupić do mojego Getzika?
2. Czy warto montować do Getza świece irydowe?
3. Czy świece irydowe zmienią coś w pracy silnika? Na aukcjach różne cuda według sprzedających zapewniają :-)
4. Jeżeli na pytanie 2 lub 3 padła odpowiedź tak to proszę o link lub dane pasujących do Getza 1.1 świec irydowych.
Cena nie jest dla mnie istotnym czynnikiem.
Pozdrawiam!
Scorpio:
1. NGK BRK5ES-11, Champion RC10YC4 lub odpowiedniki.
2. Odpowiedz sobie sam po przeczytaniu posta
3. Świece irydowe mają 2-3 krotnie większą trwałość oraz lepszy zapłon mieszanki.
4. Na przykład takie: http://www.e-denso.pl/denso-ik16tt-swieca-zaplonowa-denso-tt-iridium-p-4330.html
Podsumowując:
Jeżeli zmieniasz świece zgodnie z zaleceniami instrukcji i nie masz problemów z odpalaniem/pracą silnika - gra nie warta świeczki :lol: . Licząc że świeca irydowa jest 3x droższa od zwykłej i ma 3x większą trwałość to rachunek ekonomiczny wychodzi na zero.
Ja osobiście wole zmianiać świece i widzieć jak wyglądają niż wierzyć producentowi i jeździć na jednych 120kkm.
Swoją drogą ja wymieniam świece przy każdej wyminie oleju - takie zboczenie :D
Rusek:
Jeżeli jedyna różnica to trwałość to rzeczywiście gra nie warta świeczki, lepiej wymieniać częściej :)
Wszystkie świece które wymieniłeś są dedykowane do Hyundaia Getza i nie będzie żadnych zabaw z regulacją?
Pozdrawiam
Scorpio:
--- Cytat: "Rusek" ---
Wszystkie świece które wymieniłeś są dedykowane do Hyundaia Getza i nie będzie żadnych zabaw z regulacją?
--- Koniec cytatu ---
NGK i Champion są podawane w instrukcji obsługi.
tutaj jest przykładowa lista:
https://e-katalog.intercars.com.pl/#/ekatalog/osobowe/towary/16978/505000000/
robaszek127:
Wg mnie irydowe to przerost formy nad treścią. Kosztuję krocie a w teorii mają być super wytrzymałe. Akurat sam mogę polecić championy lub teraz podobno dobre dysany. U mnie świece zwykłe spokojnie wytrzymują 50-60tys.
NGK podobno bardzo wiele jest podróbek. Sam jeżdżę na ngk w getzie i pewnie mają już sporo przejechane a do tego są produkcji francuskiej czyli niepolecane. A działają bardzo dobrze.
Co ciekawe w motocyklu świece ngk padają po roku. Brat kupił irydową ngk za 50zł i też padła szybko.
Nawigacja
[#] Następna strona