Autor Wątek: czyszczenie parownika od klimy  (Przeczytany 5577 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

frutis8

• Gość
czyszczenie parownika od klimy
« dnia: 15 Czerwiec 2017, 15:23:31 »
witam,
może ktoś podpowiedzieć (ewentualnie wskazać temat) jak dostać się do parownika w celu oczyszczenia go. zwykłe czyszczenie kanałów wylotowych nie pomaga. dzięki

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Czerwiec 2017, 19:14:03 »
Osuszacza się nie czyści tylko wymienia. Pewnie chodzi o parownik w kabinie który obniża temperaturę powietrza z nawiewu.

frutis8

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Czerwiec 2017, 23:23:30 »
tak, o parownik chodzi :-) mój błąd.
jak się do niego dostać? czy trzeba demontować panel środkowy czy może od strony schowka trzeba zdjąć część kokpitu?

frutis8

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Czerwiec 2017, 09:36:39 »
temat do zamknięcia, sam dałem radę

Offline guniak

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Czerwiec 2017, 10:06:19 »
Kolego jak dałeś rady to wyjaśnij jak to zrobiłeś, tak dla potomnych

frutis8

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Czerwiec 2017, 19:28:03 »
napisałem całą listę co zrobiłem krok po kroku ale gdy nacisnąłem wyślij wywaliło mnie do okna logowania, po zalogowaniu tekst zniknął. napisze po krótce.

zdemontowałem schowek przed pasażerem - cały, nie tylko klapa. by niczego nie połamać musiałem zdemontować prawą kratkę nawiewu.

zdemontowałem dolną część obudowy wentylatora - ok 6 śrub na wkrętak krzyżakowy. później należy wysunąć gumowy przewód i spinkę trzymającą jakieć kable.

zdemontowałem wentylator - trzy śruby na wkrętak. uwaga kabel wentylatora jest krótki i trudno do wypiąć.

ręką spenetrowałem puszkę po wyjęciu wentylatora - jak najdalej od siebie i po lewej jest kanał - namierzyłem parownik (metalowa część o powierzchni ok kartki A4 usytuowana równolegle do grodzi).

tam właśnie wtryskiwałem preparat grzybobójczy pod ciśnieniem. używałem preparatu tytan 18 zł/litr - jest bez chloru oraz opryskiwacza do roślin z francuskiego marketu budowlanego na 32 zł.

parownik i dostępne kanały spryskałem kilkakrotnie zachwując odstępy czasowe 20 min.

Offline guniak

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Czerwiec 2017, 19:35:12 »
Pytanko. Czy macając parownik natrafiłeś na dole n a jakiś kanalik  odprowadzający wodę ? u mnie w astrze był cały zamulony, wilgoć plus kurz = szlam. Chyba z garść dziadostwa wydrapałem, ale niczym nie pryskałem. Jakie efekty po twoim czyszczeniu ?

Offline GRZECH

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Czerwiec 2017, 21:11:08 »
Fotki by sie przydały.

Offline ravpraca

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Czerwiec 2017, 12:48:48 »
Można jeszcze dodatkowo podać preparat w dwa miejsca:

- wyjąć (wykręca się bez narzędzi) czujnik temp i tam wstrzyknąć

- zdemontować osłonę kokpitu tę przy grodzi, zdjąć rurkę odpływową

przy samym parowniku (będzie go widać) i tam również wstrzyknąć preparat.

Offline ravpraca

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Lipiec 2017, 14:26:06 »
Witam,
Zrobiłem czyszczenie parownika i dopowiem jeszcze kilka szczegółów.

Aby zdemontować schowek należy zdjąć boczną zaślepkę w której umieszczony jest wyłącznik poduszki.
Kratkę nawiewu należy odkręcić i zsunąć zaczepy. To wystarczy aby zdjąć schowek. Należy uważać na
kabelki od podświetlenia i włącznika podświetlenia.
Aby odpiąć chłodzenie schowka należy blokadę tej rurki od nadmuchu pociągnąć w swoją stronę i podnieść do góry.
Zasilanie silnika dmuchawy odpina się dość ciężko (wtyczkę należy dość mocno ścisnąć).
Po wyjęciu silnika dobrze jest go umyć i odkazić. Dobrze też jest wymyć i odkazić obudowę, miejsce gdzie jest silnik i dostępne kanały (gdzie się da rękę włożyć).

Do mycia i odkażania użyłem dwóch preparatów. Na początku wszystko dokładnie spryskałem Incidin-em (zużyłem litr).
Następnie na parownik poszła cała puszka Bizol AC CLean+.
Mam nadzieję, że to pomoże :-)