Autor Wątek: Piszczący pedał sprzęgła  (Przeczytany 5660 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline themadablues

• Giełda
Piszczący pedał sprzęgła
« dnia: 06 Czerwiec 2017, 14:53:26 »
Witam wszystkich,

Pojawiła mi się taka dolegliwość. Przy wciskaniu i puszczaniu sprzęgła słychać takie piszczenie, w dźwięku podobne jak ślizgający się po sprzęgle but z mokra podeszwą. Samo sprzęgło chodzi bez jakichś przeskoków, nic się nie ślizga, nie zapada itd. Jest tam jakiś element, który z poziomu kabiny można łatwo nasmarować i rozwiązać tym samym problem ? Czy to może jednak początek jakiejś powazniejszej usterki ?

PRS

• Gość
Piszczący pedał sprzęgła
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Czerwiec 2017, 18:21:45 »
Mam to samo przy przebiegu 83000km i po wymianie sprzęgła przy 47000. Słyszę to tylko przy wyłączonym silniku. Niedługo jadę do serwisu na przegląd gwarancyjny to zgłoszę i dam znać co wyszło.

Offline themadablues

• Giełda
Piszczący pedał sprzęgła
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Czerwiec 2017, 22:18:43 »
U mnie to samo na włączonym. Dzisiaj popsikałem WD40 na sprężynę od sprzęgła w kabinie, a także na pozostałe elementy ruchme. Póki co jest cicho.

Offline figur

• Giełda
Piszczący pedał sprzęgła
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Czerwiec 2017, 11:59:17 »
namierzyłem te piski - jest wodzik wchodzący do skrzyni, ma takie gumowe osłonki na dwu końcach i tam trzeba smaru nałożyć. widoczny po otwarciu maski, po prawej stronie silnika (patrząc od przodu). z góry ciężo tam jakimś smarem sięgnąć. pewnie od dołu łatwiej ale nie mam dostępu do kanału.

Offline themadablues

• Giełda
Piszczący pedał sprzęgła
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Czerwiec 2017, 14:03:35 »
To chyba cos innego niz u mnie. U mnie z poziomu kabiny dało się załatwić problem (póki co przynajmniej).

Offline gulgulq

• Giełda
Piszczący pedał sprzęgła
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Czerwiec 2017, 12:18:09 »
Pojawiło się to u mnie ostatnio - 18 tyś. przebiegu. Na moje ucho to połączenie gumy samego docisku z wodzikiem skrzypi (tak jakby stopień pedału skrzypiał) - ale to wrażenie na razie na ucho.  Efekt niezależny od butów i nie jest cały czas.

Offline Pitus74

• HKP
  • **
Odp: Piszczący pedał sprzęgła
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Styczeń 2025, 13:35:49 »
witam u mnie też piszczy popsikałem lecz piszczy dalej pomocy

Offline elektron1234

• Giełda
Odp: Piszczący pedał sprzęgła
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Styczeń 2025, 14:36:11 »
Witam Wszystkich  Myśle ze olej lub smar w areozolu i z aplikatorem (cienka rurką) załatwi sprawe.
WD 40 zawiera w 80% nafte i stąd brak efektów Powodzenia życze