Autor Wątek: [I30 GD] Dopalanie DPF jak często u was?  (Przeczytany 43620 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gulgulq

• Giełda
[I30 GD] Dopalanie DPF jak często u was?
« Odpowiedź #75 dnia: 13 Październik 2019, 21:41:59 »
zmiana paliwa ?

Offline rwicik

• HKP
  • **
    • http://wicik.eu
« Odpowiedź #76 dnia: 14 Październik 2019, 07:29:40 »
Od 01.10 na stacjach powinno być już paliwo przejściowe.

Offline kacluk1987

• Giełda
« Odpowiedź #77 dnia: 14 Październik 2019, 12:26:10 »
czy w hyundaiu nie można apką na telefonie sprawdzać poziomu zapełnienia filtra?? głupi vag ma taką opcję.. i % widać.. i stąd wiem ze  moj dpf wypala się dco ok 270-340km po mieście.. ale nie wypala się do 0.. zawsze 5,43 gram sadzy zostaje...
 apka nazywa się vagdpf.. widziałem podobne apki do PSA i opla...

Offline piotr_zaw

• HKP
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 02 Marzec 2020, 09:39:07 »
Witam,
Zmagam się z narastającym stanem oleju w silniku. Zastanawiam się nad wycięciem DPF. Zapewne są tutaj użytkownicy tych aut, którzy mieli takie same problemy.
Jak auto sprawuje się po takim zabiegu?

Offline kacluk1987

• Giełda
« Odpowiedź #79 dnia: 02 Marzec 2020, 11:36:41 »
Moge ci podać mój przykład z życia co prawda to było bmw 3.0d..
Auto miałem w UK i po wycięciu dpf - puszka została- wkład został usunięty i podniesiona moc.. Nic się nie działo, spalanie odrobine spadło.. Ogółem żadnych różnic..

Badanie coroczne przechodziło bez błędu - test spalin nadal poniżej norm.. Badanie robią dymomierzem więc bez dpf spokojnie przejdzie..

Jedyny minus to koncówki wydechów były obkopcone, widać było sadze na nich.. to jedyny minus..

Offline dorsiu

• HKP
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: 02 Kwiecień 2020, 22:53:27 »
Panowie,
jakie są wasze doświadczenia z dodatkami do wypalania DPF? Nabyłem 1.6 CRDI, ale będzie on używany głównie w mieście na krótkich odcinkach. Co sądzicie o tych dodatkach? Działają, nie działają, miał ktoś poprawę w wyniku ich stosowania, mają jakieś skutki uboczne? Jakiej firmy dodatek warto stosować?

Offline kacluk1987

• Giełda
« Odpowiedź #81 dnia: 02 Kwiecień 2020, 23:28:08 »
glównie w mieście.. to albo się naucz wyłapywać kiedy chce się wypalać albo wytnij to dziadostwo bo zacznie ci oleju przybywać..

Offline dorsiu

• HKP
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 04 Kwiecień 2020, 17:19:05 »
Rozumiem, że oprócz podłączenia się pod sensor i monitorowanie zwiększonej temperatury, innego sposobu na wyłapanie wypalania DPF nie ma? Żadne zwiększone obroty nie występują?

Offline apikus

• Giełda
« Odpowiedź #83 dnia: 06 Kwiecień 2020, 10:40:25 »
Występuje zwiększone spalanie.
Nie wiem jak w Hyundaiu, ale w Mitsubishi włącza się ogrzewanie szyby, więc ludzie montują diodę do przekaźnika szyb i jest wizualna kontrolka.

Offline mechsio

• Giełda
« Odpowiedź #84 dnia: 07 Kwiecień 2020, 17:10:10 »
Cytat: "dorsiu"
Rozumiem, że oprócz podłączenia się pod sensor i monitorowanie zwiększonej temperatury, innego sposobu na wyłapanie wypalania DPF nie ma? Żadne zwiększone obroty nie występują?

Oczywiście, że można łatwo wyłapać wypalanie DPF. U mnie w 1.6 CRDI średnio co 300 km odbywa się cudowne wypalanie. Podczas "hamowania silnikiem" patrzysz na wskaźnik spalania chwilowego (guzik TRIP na kierownicy) i zauważysz, że jest pobierane paliwo podczas gdy normalnie nie. Dodatkowo podczas ruszania usłyszysz inny niż zwykle głos silnika (bardziej basowy) i autko szybciej się zbiera. Cały proces trwa około 20 minut. W lecie (gdy jest ciepło/upał na dworze) wypalanie może się włączać częściej np. co 200 km.

Offline dorsiu

• HKP
  • **
« Odpowiedź #85 dnia: 08 Kwiecień 2020, 22:22:56 »
Dzięki mechsio za podpowiedzi. Na pewno obadam te sposoby. Mam jeszcze jedno pytanie, czy objawem wypalania DPF na postoju na biegu jałowym może być chwilowa większa wibracja w podłodze? Odniosłem wrażenie, że auto bez powodu przez kilka sekund przeszło w takie większe, odczuwalne drgania idące z podłogi z okolicy pedałów i po chwili wróciło do normy. Tak jakby coś tam, gdzieś na dole się załączało, aktywowało.

Offline gulgulq

• Giełda
« Odpowiedź #86 dnia: 09 Kwiecień 2020, 06:55:32 »
Niech ktoś protestuje podczas wypalania jazdę z obrotami powyżej 4 tyś. U mnie powoduje wyłączenie procedury.
Obserwacja na Torque Pro.

To może być dobry myk jak nam wypala a musimy za chwilę zaparkować.

Offline Jarek Cieszyn

• Giełda
« Odpowiedź #87 dnia: 09 Kwiecień 2020, 15:22:07 »
Kurcze, ja Wam powiem, że nawet nie wiem kiedy się wypala u mnie filtr.

Offline dorsiu

• HKP
  • **
« Odpowiedź #88 dnia: 11 Kwiecień 2020, 19:28:25 »
Cytat: "kacluk1987"
albo wytnij to dziadostwo bo zacznie ci oleju przybywać..

Wycinanie jest passe. "Rząd chce walczyć z samochodami w złym stanie. Na celowniku auta powypadkowe i z wyciętym DPF-em".
https://autokult.pl/37160,rzad-chce-walczyc-z-samochodami-w-zlym-stanie-na-celowniku-auta-powypadkowe-i-z-wycietym-dpf-em

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #89 dnia: 11 Kwiecień 2020, 19:47:43 »
Wycięcie to najlepszy sposób ale jak już lepiej zrobić to tak by w razie czego wrócić go w razie wprowadzenia kontroli. Ale jak już płacić to chyba lepiej go mieć a wstawić ten czujnik i wyświetlacz. Wtedy będzie widać dopalanie i nie będzie problemów z przybywającym olejem.
Nie wiem ile biorą za wycięcie ale czujnik można kupić nawet bezpośrednio u majferndów.