Forum > Accent
[Accent LC] xenon w LC??
woia1602:
siemka. Czy wkładał ktoś żarniki do LC?? Wiem, że pewnie każdy napisze, że przepisy itp. Ale budowa lampy zdaje się być tak zrobiona że nie będzie oświetlać. A chciałbym przed zakupem poznać opinie. Czy naprawdę oświetla itp.
Wkładałem we firmie w sprintera 2005r. gdzie nie ma homologacji ale lampa ma taki sam kieliszek przed żarówką i policja od roku ani razu nic nie powiedziała na żarniki.
tomek27:
HID to kupa jakich malo. Zakladaja je samolubne szczeniaki albo ludzie bez mozgu, ktorzy maja w d... innych uzytkownikow. Dla mnie powinni naprawde ostro karac takich bezmozgow.
Bardzo zly pomysl zakladac HID. Wiele lepiej zarowki np +50, 80, 100.
Poczekaj na opinie innych. Napewno nie jestem jedyny co ma takie zdanie o ksejnonach.
pozdr.
gacus2004:
--- Cytat: "tomek27" ---HID to kupa jakich malo. Zakladaja je samolubne szczeniaki albo ludzie bez mozgu, ktorzy maja w d... innych uzytkownikow. Dla mnie powinni naprawde ostro karac takich bezmozgow.
--- Koniec cytatu ---
W pełni popieram, przepisy zostały po coś ustanowione. Jeśli lampy Ksenonowe to tylko fabrycznie zamontowane. Co to by się działo na drogach ,jak by każdy przerabiał reflektory wedle swego uznania.
skali:
Też byłem przeciwny HID, ale tak właściwie to sam nie wiem czemu, bo nigdy nie mialem z nimi do czynienia tak jak pewnie większość ludzi :)
Kumpel kupil do Lancera, akurat w Nowej Soli jest fajny sklepik (ja skusilem sie na ledowe postojówki) za 120 zł z homologacją barwa dość ciepla bo bodajże 10 000 K (były nawet 40 000).
Niestety nie bylo mnie przy montowaniu, ale on zrobil to w godzinke, potem pojechal na stacje je ustawić, okazało sie że to zbędne bo wszystko oki, homologacja jest.
Dodam że wygląda to naprawde fajnie i przyjemnie sie jeździ w nocy. Ostrzegam że nie jestem samolubnym szczeniakiem czy czlowiekiem bez mózgu :P bynajmniej tak mi sie zdaje :lol:
Więc polecam, lecz w rozsądnej barwie, z homologacją i odpowiednie ustawione.
też bym sie skusił jednak wystarczą mi zwykłe chinole H4 za 25 zł z białą barwą.
pzdr :)
doman76:
Homologacji na 100% nie ma. Każda lampa homologowana jest na dany typ światła. Nie bez powodu na reflektorze jest napis (przynajmniej w wersji po lifcie) H4 55/60W. Nie ma H4, albo jest np. 90/100W = nie ma homologacji na lampy. I w niczym nie przeszkadza to że np. masz homologacje na zestaw HID.
Tak jak ŻADNE żarówki LED nie mają i nie będą miały homologacji (piszę o zamiennikach typowych żarówek, a nie o lampach led).
Każdy reflektor jest projektowany tak żeby światło z danego punktu wewnątrz relektora się dobrze odbijało, lampy ksenonowe świeca trochę inaczej, to że w danym przypadku jest ok to nie znaczy że jest to zgodnie z prawem itd. Swoją drogą powinny być do ksenonów spryskiwacze i system poziomowania z uwagi na dużo mocniejszy strumień światła.
Przy lampach soczewkowych jeszcze jakoś do działa ale przy zwykłych a takie są w accencie może być gorzej.
Ja stanowczo odradzam ksenony dla własnego spokoju. Wystarczy że w razie wypadku ktoś stwierdzi że go oślepiłeś, że masz jakieś wynalazki itd. Wtedy masz już DUŻY problem bo ciężko będzie Ci udowodnić że lampy masz ok.
Nawigacja
[#] Następna strona