Autor Wątek: [Accent LC] xenon w LC??  (Przeczytany 25899 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

woia1602

• Gość
[Accent LC] xenon w LC??
« dnia: 29 Luty 2012, 18:10:13 »
siemka. Czy wkładał ktoś żarniki do LC?? Wiem, że pewnie każdy napisze, że przepisy itp. Ale budowa lampy zdaje się być tak zrobiona że nie będzie oświetlać. A chciałbym przed zakupem poznać opinie. Czy naprawdę oświetla itp.
Wkładałem we firmie w sprintera 2005r. gdzie nie ma homologacji ale lampa ma taki sam kieliszek przed żarówką i policja od roku ani razu nic nie powiedziała na żarniki.

tomek27

• Gość
[Accent LC] xenon w LC??
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Luty 2012, 18:40:51 »
HID to kupa jakich malo. Zakladaja je samolubne szczeniaki albo ludzie bez mozgu, ktorzy maja w d... innych uzytkownikow.  Dla mnie powinni naprawde ostro karac takich bezmozgow.

Bardzo zly pomysl zakladac HID. Wiele lepiej zarowki np +50, 80, 100.

Poczekaj na opinie innych. Napewno nie jestem jedyny co ma takie zdanie o ksejnonach.

pozdr.

gacus2004

• Gość
[Accent LC] xenon w LC??
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Luty 2012, 19:36:58 »
Cytat: "tomek27"
HID to kupa jakich malo. Zakladaja je samolubne szczeniaki albo ludzie bez mozgu, ktorzy maja w d... innych uzytkownikow. Dla mnie powinni naprawde ostro karac takich bezmozgow.

W pełni popieram, przepisy zostały po coś ustanowione. Jeśli lampy Ksenonowe to tylko fabrycznie zamontowane. Co to by się działo na drogach ,jak by każdy  przerabiał reflektory wedle swego uznania.

Offline skali

• Giełda
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001998647968
[Accent LC] xenon w LC??
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Luty 2012, 21:54:16 »
Też byłem przeciwny HID, ale tak właściwie to sam nie wiem czemu, bo nigdy nie mialem z nimi do czynienia tak jak pewnie większość ludzi :)
Kumpel kupil do Lancera, akurat w Nowej Soli jest fajny sklepik (ja skusilem sie na ledowe postojówki) za 120 zł z homologacją barwa dość ciepla bo bodajże 10 000 K (były nawet 40 000).
Niestety nie bylo mnie przy montowaniu, ale on zrobil to w godzinke, potem pojechal na stacje je ustawić, okazało sie że to zbędne bo wszystko oki, homologacja jest.
Dodam że wygląda to naprawde fajnie i przyjemnie sie jeździ w nocy. Ostrzegam że nie jestem samolubnym szczeniakiem czy czlowiekiem bez mózgu :P bynajmniej tak mi sie zdaje  :lol:

Więc polecam, lecz w rozsądnej barwie, z homologacją i odpowiednie ustawione.
też bym sie skusił jednak wystarczą mi zwykłe chinole H4 za 25 zł z białą barwą.
pzdr :)

doman76

• Gość
[Accent LC] xenon w LC??
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Luty 2012, 23:52:50 »
Homologacji na 100% nie ma. Każda lampa homologowana jest na dany typ światła. Nie bez powodu na reflektorze jest napis (przynajmniej w wersji po lifcie) H4 55/60W. Nie ma H4, albo jest np. 90/100W = nie ma homologacji na lampy. I w niczym nie przeszkadza to że np. masz homologacje na zestaw HID.
Tak jak ŻADNE żarówki LED nie mają i nie będą miały homologacji (piszę o zamiennikach typowych żarówek, a nie o lampach led).
Każdy reflektor jest projektowany tak żeby światło z danego punktu wewnątrz relektora się dobrze odbijało, lampy ksenonowe świeca trochę inaczej, to że w danym przypadku jest ok to nie znaczy że jest to zgodnie z prawem itd. Swoją drogą powinny być do ksenonów spryskiwacze i system poziomowania z uwagi na dużo mocniejszy strumień światła.
Przy lampach soczewkowych jeszcze jakoś do działa ale przy zwykłych a takie są w accencie może być gorzej.

Ja stanowczo odradzam ksenony dla własnego spokoju. Wystarczy że w razie wypadku ktoś stwierdzi że go oślepiłeś, że masz jakieś wynalazki itd. Wtedy masz już DUŻY problem bo ciężko będzie Ci udowodnić że lampy masz ok.

Offline Złośnik

• Global Moderator
[Accent LC] xenon w LC??
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Marzec 2012, 00:38:35 »
Ja osobiście na śląsku karzę fizycznie każdego kto mi w łapy wpadnie na ksenonach HID. To jest syf jakich mało. Wkładasz to, jeździsz z miesiąc i nie stać z reguły na kolejny żarnik. Żaden dres wkładając takie coś nie będzie jechał tego ustawiać - dla niego jest super. Poziomowanie ? A po co - on poziomo jeździ. Spryskiwacze ? Przecież on jeździ tylko jak jest czysto i wszystkie komary już zdechną. Nie powiem - sam miałem ciągoty na takie cuda - ale wolę porządne żarówki, czyste reflektory - i jestem bezpieczny i dobrze widzę. Druga sprawa - nikt z dresów przy ich zdrowych zmysłach nie weźmie Ci barwy poniżej 8000. Przecież nie może sobie pozwolić na to żeby niebieską łuną nie siał po drodze - +40 do lansu. Lampa homologowana obejmuje też źródło światła - czyli żarówkę. Dopłać do dobrych żarówek, wyczyść lampy i będzie o niebo lepiej. Chyba, że masz soczewkę to jeszcze - jeszcze - z wielkim ale - ale można coś o tym pomyśleć.
Pozdrawiam i nie rób głupot - kumpel niech sobie robi - to twój dowód a nie jego.

Kurako

• Gość
[Accent LC] xenon w LC??
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Marzec 2012, 09:44:11 »
To ja też dorzuce swoje 3 grosze.
Na początku mojej przygody z forum, a było to jeszcze na forum Santiego, sam się jarałem zestawami HID. Do czasu jak zacząłem zauważać kierowców z zestawami HID na drodze, od kierowców mających oryginalny homologowany ksenon. Uwierz mi nie warto, niby ty będziesz dobrze widzieć, ale nie zazdroszcze tym co będą jechali przed tobą i z na przeciwka. Gdybyś jeszcze mial możliwość montażu soczewki do lampy i wtedy włożenia żarnika bez poziomowania i spryskiwaczy, to jeszcze może mógłbym się zgodzić, ale bez soczewki nie rób tego. Stracisz dowód, każdy wypadek (odpukać) będzie z twojej winy, a do tego nie fajnie sie to prezentuje jak cały klosz swieci na niebiesko :)

Offline BartBartez

• Giełda
[Accent LC] xenon w LC??
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Marzec 2012, 10:18:08 »
Ja się do końca a wami nie zgodzę. Dobrze zamontowany HID (prosty przede wszystkim, nie za 50 zł komplet tylko za 300zł) w reflektorach soczewkowych i dobrze ustawionych - nie oślepia. Ale co z tego skoro i tak straciłem dowód.

Kurako

• Gość
[Accent LC] xenon w LC??
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Marzec 2012, 10:38:30 »
Cytat: "BartBartez"
w reflektorach soczewkowych
tak jak powiedzialem, mniejsze zło.
I tak straciłem dowód
a morał jest krótki i wszystkim znany chcemy miec dowód to HID nie zakładamy :)

woia1602

• Gość
[Accent LC] xenon w LC??
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Marzec 2012, 13:35:23 »
a widzisz :) Ale światła do jazdy dziennej LED z homologacją mogę założyć??
Bo teraz mam ale na żarówkach P21 i klosze takie jaja niebieskie:)

Offline IgoReCzeK

• Giełda
[Accent LC] xenon w LC??
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Marzec 2012, 14:06:21 »
Dobrze zamontowany HID w reflektorach soczewkowych i dobrze ustawionych - nie oślepia. Ale co z tego skoro i tak straciłem dowód.
BartBartez, chyba Cię Bóg opuścił, że to "coś" wepchnąłeś w swoje klosze!  :-|

Offline Zbyszek

• Administrator
[Accent LC] xenon w LC??
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Marzec 2012, 14:06:53 »
woia1602, światła do jazdy dziennej jak najbardziej pod warunkiem spełnienia wymaganych przepisami norm odnośnie miejsca montażu/odległości od siebie oraz podłączenia elektryki.

Cytat: "woia1602"
Bo teraz mam ale na żarówkach P21 i klosze takie jaja niebieskie:)

A co to jest? radiowóz policyjny? Tylko pojazd uprzywilejowany może posiadać jakiekolwiek oświetlenie w kolorze niebieskim...

lukaszl86ldz

• Gość
[Accent LC] xenon w LC??
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Marzec 2012, 18:39:47 »
Zbyszek,

pewnie kolega ma na myśli taki owal

http://moto.allegro.pl/lampy-do-jazdy-dziennej-dzienne-clear-homologacja-i2119267850.html

z takim szkłem jak poniżej kiedyś występowały takie na allegro

http://moto.allegro.pl/lampa-halogen-drogowy-lampy-dalekosiezne-wesem-i2119267852.html

[ Komentarz dodany przez: IgoReCzeK: 2012-03-12, 12:10 ]
Umieszczanie linków do Allegro jest zabronione regulaminem (punkt: III/10/b). Proszę niezwłocznie poprawić post! Kolejne przypadki będą kończyć się ostrzeżeniem.  :roll:

Offline Zbyszek

• Administrator
[Accent LC] xenon w LC??
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Marzec 2012, 18:58:39 »
Z tym radiowozem żartowałem :-P . Domyślam się o co mu chodziło :-P . Nie zmienia to faktu, że za to traci się dowód...

Offline BartBartez

• Giełda
[Accent LC] xenon w LC??
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Marzec 2012, 09:36:41 »
Cytat: "IgoReCzeK"
BartBartez, chyba Cię Bóg opuścił, że to "coś" wepchnąłeś w swoje klosze! :-|

To było dawno temu...
Rozwiązanie słabych świateł nastąpiło po stracie dowodu. Wymontowałem odbłyśniki i dałem do regeneracji. Po montażu okazało się, że zwykłe żarówki z nowymi odbłyśnikami świeca lepiej niż HIDy w zajechanym lampach ;-)