Autor Wątek: [Accent X3] Uruchomienie samochodu po 3 latach stania.  (Przeczytany 2888 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SirVampir

• HKP
  • **
[Accent X3] Uruchomienie samochodu po 3 latach stania.
« dnia: 12 Maj 2017, 10:12:32 »
Witam wszystkich,
mam nietypową sprawę. Przyszła pora by pogodzić się z moim (rezerwowym dotąd) Accentem 1.3 z 99r. Do czasu ostatniego odpalenia silnik chodził jak żyletka, przebieg 74k. Auto stało nieuruchamiane pod blokiem 3 lata. Kapeć w kole, mega zakurzony silnik, ochodzące listy drzwi, rdza na nadkolach - nie zniechęcają mnie,żeby spróbować uruchomić go. Mam nadzieje,że mi pomożecie coś, nie jestem mechanikiem,ale mam ochotę nim właśnie teraz pojeździć,żeby całkiem nie zniszczał pod blokiem :) - poza tym zajmuje miejsce parkingowe. Żal złomować. Ostatnio kupiłem nowy akumulator, od tego zacząłem bo poprzedni wiadomo - kaput. Centralny załapał, zapaliły się kontrolki, wsiadam i kręcę, i kręcę...no właśnie i nic. Silnik kręci jakby normalnie (na słuch to biorąc), nie gaśnie kontrolka oleju (nie wiem czy tak ma być), reszta jakby OK. Co kupić i wymienić w następnej kolejności? Liczę,że go z Wami uruchomie :)

Zdjęcia pod linkiem: https://goo.gl/photos/84m9yJSmL9wuMrRQ8

Dzięki z góry.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Maj 2017, 19:27:39 »
Zmień tag tematu na [Accent X3] wg. poniższej instrukcji.

Trzeba kliknąć po prawej stronie postu na „EDYTUJ” i następnie:

Najpierw wymień następujące części potem próbuj uruchamiać silnik:

W kolejności:

Świece zapłonowe i przewody WN

Filtr paliwa pod autem i w zbiorniku paliwa na pompie paliwa. Jak będziesz w zbiorniku paliwa to opróżnij ile się da i zalej świeżym paliwem.  

Filtr powietrza.

Olej w silniku najtańszy jaki dostaniesz wystarczą trzy litry i najtańszy filtr oleju.

Płukanie silnika (płukanka wlewana do świeżego oleju).

Docelowy olej 5W40 ACEA A3/B4 kup 4 litry będzie na dolewki i filtr oleju.

Zlej stary płyn chłodniczy i wlej ok 5,5 litra wody zdemineralizowanej + płukanka do układów chłodzenia.

Nowy płyn chłodniczy do chłodnic aluminiowych na bazie glikolu etylowego.

Płyn hamulcowy i w układzie hydraulicznym sprzęgła.

Olej w skrzyni biegów.

Demontaż wycieraczek i plastikowego podszybia i usunięcie tego wszystkiego co wiatr nawiał.

Offline SirVampir

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Maj 2017, 07:35:33 »
Zmienione. Dziękuję za wskazówki, jak ogarne zestaw części i płynów, który napisałeś to dam znać jaki efekt.
Jak jeszcze ktoś ma coś do dodania to zachęcam.
 Pozdrawiam.

Offline sasek941

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Maj 2017, 18:12:26 »
Spróbuj odpalić " na plaka". Będziesz mógł wykluczyć brak iskry.
Reszta jak wyżej.