Te pudełko to "actuator" czyli siłownik, ustawnik. Jeżeli one są padnięte to raczej diagnostyka to wykrywa.
Jeżeli nie ma przepływu przez nagrzewnicę lub jest słabiutki a ttu tak jest bo dolot gorący a wylot zimny, to grzeje tylko malutki fragment z calej powierzchni nagrzewnicy. I tutaj zależy jak rozkłada się przepływ powietrza, gdzie ta odrobina ciepłego powietrza trafi - do którego kanału.
Nie ma mowy żeby ci się układ zapowietrzał bo te układy często same się odpowietrzaja ze swojej natury a poza tym, nawet jeżeli nie, to jak miałby się zapowietrzyc? Którędy ?? Bajki!
Myślę że mechanicy cię oszukują i myślę że nie wymienili ci nagrzewnicy bo to w niektórych modelach mega trudna operacja wymagająca demontażu kokpitu (czasami).
Proponuję żebyś sobie zdjął węże wlotowy i wylotowy z nagrzewnicy i sam sprawdził jej drożność ewentualnie wyczyścił ja sobie.
Operacja oczywiście na zimnym płynie, przewody wodne zacisnąć żeby płyn nie uciekł.
Pooglądaj filmiki w wątku który ci podałem.
Jeżeli jesteś pewien co do drożności nagrzewnicy to pytanie czy pompa wody ma pełną wydajność, czy była wymieniana przy rozrządzie, czy miałeś wymienianą uszczelkę pod głowicą, czy włożono właściwą uszczelkę z właściwymi zaślepkami i okienkami.