Autor Wątek: Zderzak przedni  (Przeczytany 14322 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

grozan

• Gość
Zderzak przedni
« dnia: 29 Luty 2012, 07:48:47 »
Witam,
Potrzebuję wymienić zderzak przedni a do wyboru są wąskie i szerokie .Szczerze mówiąc nie mam pojęcia czym się różnią  :-)
Czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Kurako

• Gość
Zderzak przedni
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Luty 2012, 07:50:48 »
zademonstruj nam zdjęcia, wąskiego i szerokiego.

spry

• Gość
Re: Zderzak przedni
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Luty 2012, 19:23:52 »
Cytat: "grozan"
...
Potrzebuję wymienić zderzak przedni a do wyboru są wąskie i szerokie .Szczerze mówiąc nie mam pojęcia czym się różnią  :-)
...

Wyglądem się różnią  :shock: .pooglądaj fotki ze swojego rocznika,zobacz jak wygląda przód i taki element kup.jak kupisz na chybił - trałił,może wyjść :WIEJSKI TUNING ,a zakładam ,że tego nie chcesz  :-D

Offline Nuna

• Giełda
Zderzak przedni
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Kwiecień 2013, 14:23:34 »
Witam - podepnę się pod temat. Czy wie ktoś jak jest mocowany przedni zderzak, tzn. gdzie są ukryte śruby do jego mocowania i jak najłatwiej się do nich dostać? Muszę zobaczyć czy się nie poluzowały, bo zderzak mi się lekko rozchybotał.

MERLIIN

• Gość
Zderzak przedni
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Kwiecień 2013, 21:53:55 »
Witam ,wlasnie musze zdjąc zderzak a nie chce polamac zaczepów...prosze o kilka wskazówek/ po koleji / - krótko -jak i co w którym miejscu :-)

Offline seboc

• Giełda
Re: Zderzak przedni
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Kwiecień 2013, 22:02:44 »
Cytat: "spry"
Wyglądem się różnią

Biedniejsze wersje Tucsona nie maja paneli bocznych i (prawdopodobnie) do takich egzemplarzy trzeba wezszy zderzak. Wersje bez paneli sa dosc rzadkie. W Polsce chyba 2wd z ostatniego rocznika.

Offline kosmos2011

• Giełda
Zderzak przedni
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Kwiecień 2013, 22:04:34 »

Offline Nuna

• Giełda
Zderzak przedni
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Kwiecień 2013, 15:53:34 »
Dzięki za schemat. Myślałem, że zderzak jest jakoś solidniej zamontowany :-/

MERLIIN

• Gość
Zderzak przedni
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Kwiecień 2013, 00:03:14 »
Witam  - jakas kolejnośc aby go zdjac z autka...niemam praktyki

Offline Nuna

• Giełda
Zderzak przedni
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Listopad 2016, 22:43:35 »
Odświeżę trochę temat:
Wie ktoś może, z jakiego materiału jest zrobiony zderzak w tucsonie (wersja bez lakieru)? - zaatakowała mnie brama i muszę nieco pospawać lekkie pęknięcie/ubytek.

Offline Krzecha

• Giełda
Zderzak przedni
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Grudzień 2016, 00:02:10 »
'Nuna' na bank jakiś plastik  :lol:  co do demontażu to dam szybki schemacik,
potrzebny będzie śrubokręt krzyżakowy i może jakieś cążki do plastikowych śrubek
bo lubią kręcić się w kółko oraz klucz nasadowy chyba 13.

krok 1. zaczynamy o nadkoli odkręcamy śrubkę trzymająca zderzak z błotnikiem po sztuce,
później śrubkę trzymającą nadkole ze zderzakiem.
krok 2. i tu trzeba się położyć, odkręcamy 4 śruby trzymające osłonę pod silnikiem, (tylko te przednie)
po opuszczeniu osłony widzimy u spodu zderzaka 3 plastikowy śrubko-kołki przymocowane do belki, i je odkręcamy.
krok 3. macha do góry odkręcamy skrajne dwie śrubki i środkową (wystarczą trzy).

Po odkręceniu wszystkich śrubek, łapiemy zderzak mniej więcej na wysokości halogenów i powoli ciągniemy,
z zaczepów bocznych wyskakuje bez problemy, trzeba też pamiętać o odpięciu halogenów, wtyczkę ściskamy po bokach i ząbki puszczają.

PS. po skończonej robocie nie zapomnijcie podpiąć z powrotem halogenów,
ja zapomniałem  :-P na szczęście można wpiąć wtyczki demontując nakładki na halogeny i odkręcając lampy.
Jest dużo szybciej niż zdejmowanie całego zderzaka.

piter

• Gość
Zderzak przedni
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Grudzień 2016, 22:42:25 »
Miałem zdejmowany zderzak przez fachowca od klimy. Zajmuje to dosłownie 10-15 minut

Offline Krzecha

• Giełda
Zderzak przedni
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Grudzień 2016, 18:04:49 »
Cytat: "piter"
Miałem zdejmowany zderzak przez fachowca od klimy. Zajmuje to dosłownie 10-15 minut

Właśnie! Zapomniałem dopisać ile czasu się schodzi ;-)

Offline Vodalian

• HKP
  • **
Zderzak przedni
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Maj 2018, 13:42:23 »
A czy ktoś próbował montować zderzak szeroki do wersji bez nakładek ? ;) Bo dostępność zderzaka wąskiego jest bliska 0, a jak już się coś znajdzie to ceny za zniszczone używki są bliskie albo wyższe cenie z ASO (ponad 1000zł, element do malowania oczywiście).