Autor Wątek: [Sonata EU4] Brak ręcznego od kierowcy  (Przeczytany 2091 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

To-Masz1980

• Gość
[Sonata EU4] Brak ręcznego od kierowcy
« dnia: 26 Kwiecień 2017, 14:09:13 »
Witam. W trasie pojawiły się kilkukrotnie dziwny odgłos na kole, jakby coś wbiło się w koło,coś się poluzowało i obijało. Sprawdziłem wizualnie ile mogłem na poboczu, nakrętki felgi dociągałem bo myślałem że koło mam poluzowane. Po kilku dniach jazdy już problem znikł ale ja za ręczny a dzwignia ostro w górę i czuję że ręczny słaby. Ewidentnie hamulec trzyma na jedno koło. Co się mogło podziać? Czyżby koniec linki? Czy jakieś większe koszty? Nigdy nie zaglądałem na tył więc proszę o informacje jak to wygląda w sonacie. Pozdrawiam.

kamilkarl

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Kwiecień 2017, 15:22:35 »
Nie wydaje mi się żeby linka się skończyła jest to mało prawdopodobne, bardziej obstawiał bym szczęki hamulcowe od ręcznego i zasyfiony układ. Ręczny ma tendencję do szybkiego "rozregulowywania się" co właśnie objawia się że słabo trzyma albo na jedno koło, zacząłbym od przeczyszczenia sprezynek i całego układu.

danielak1989

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Kwiecień 2017, 07:47:22 »
Przerabiałem temat z  6 mieś temu :)

Misie udało wszystko wyregulować , lepiej od mechanika.  
Fakt ze  podchodziłem do tego kilka razy zanim metoda prób i błędów  w  końcu wszystko zrobiłem na cacy.

U mnie był jeden problem. poza musową wymiana okładzin bo się skończyły.

Moja rada ściągnij tarcze i  zaciągnij ręczny  po czym zwolnij i zobacz czy "mechanizm który  przy kole jest  połączony z linka  odbija do pozycji wyjściowej " .

Ja kilka razy regulowałem ale zawsze nic z tego nie bylo bo  bez sensu regulowac jak mechanizm nie odbija.

Przeczyścić odrdzewić.

Ja użyłem octu i chyba sody pozostawiając ten mechanizm i sprężynki itd  na 1-2 dni  , ładnie prawe wszystko zlazło.  następnie dobrze  nasmarować wszystko  zamontować i  dopiero wyregulować :)

Jestem raczej zielony w mechanice, ale  parę rzeczy  sam zrobiłem , i się namęczyłem zanim  doszedłem do tego co jest przyczyna :)

To-Masz1980

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Czerwiec 2017, 20:26:10 »
U mnie okazały się zużyte szczęki, dosłownie rozleciały się w bębnie. Dzięki.