Autor Wątek: [Lantra J2] Zapach benzyny w kabinie !  (Przeczytany 9243 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bnn84

• Gość
[Lantra J2] Zapach benzyny w kabinie !
« dnia: 28 Luty 2012, 14:30:29 »
Witam,
Od jakiegoś czasu czuję w samochodzie benzynę (chyba z nawiewów). Zjawisko ma miejsce podczas powolnej jazdy/stania w korku i co ciekawe, nie jest powtarzalne, tzn. przeważnie nic nie śmierdzi, a raz na kilka jazd cuchnie tak, że trzeba szyby opuszczać. Chyba jestem w stanie powiązać to ze stromym podjazdem do ulicy, jaki pokonuję wtedy, kiedy śmierdzi. Na chwilę obecną wytypowałem do sprawdzenia:
 - obejrzeć przewody w komorze silnika na okoliczność pękniętych opasek, przetarć, itp.;
 - zajrzeć pod kanapę do pompy i zbadać jej uszczelki;
 - pochylić cię pod samochodem i spróbować wytypować nieszczelność rury wlewowej paliwa i odpowietrzeń/pochłaniaczy oparów.
Czy coś jeszcze, co można zrobić przed blokiem, możecie mi koledzy polecić? A może to jakaś typowa usterka Lantry, o której nie doczytałem do tej pory?
Pozdrawiam,
Karol

[ Komentarz dodany przez: IgoReCzeK: 2012-03-09, 11:40 ]
Tagowanie tematu.

yankeshy

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Luty 2012, 21:40:59 »
Ja bym obstawiał gdzieś na wlewie paliwa lub na pompie właśnie.....też mi śmierdziało od czasu do czasu,ale tylko przy odpalaniu i nie tak mocno jak piszesz,zdarzało się raz na 10 odpaleń,ale nie zdążyłem sprawdzić i samo mu przeszło...

Bnn84

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Kwiecień 2012, 06:55:00 »
Witam ponownie,
Po niemal dwóch miesiącach żmudnej obserwacji udało mi się ustalić miejsce, skąd śmierdzi benzyną. Gdy przejadę jakieś 2 km (tak, żeby samochód nie zagrzał się na 100%) startując rano, mam spocony jeden wtryskiwacz i kawałeczek kolektora w miejscu, w którym wtryskiwacz do niego wchodzi. Samochód odpalony na ciepło, a nawet po kilku godzinach postoju, jest w tym miejscu suchy jak pieprz. Obstawiam więc na pierwszy rzut oringi na wtryskiwaczach, wg. Haynesa wypadają po 3 na wtryskiwacz (1 od listwy i 2 od kolektora). Czy ktoś z kolegów zna może rozmiar oringów, jakie powinienem kupić?

yankeshy

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Maj 2012, 15:08:56 »
Witam,ja bym wyjął oryginał i pojechał z nim do sklepu z oringami....pozdrawiam

hansik

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lipiec 2012, 10:30:48 »
mam tez problem z zapachem benzyny ale jezdze na gazie to skad ten zapach to niewiem i mam wrazenie jakby mimo gazu ubywalo troszke paliwa (wedlug wskaznika)

nightex

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Lipiec 2012, 17:42:00 »
Co prawda nie miałem tego w Hultaju ale w Omedze jak jeździłem na gazie też było czuć benzyną, co się okazało nie daleko nawiewu przechodził przewód z paliwem który podczas jazdy się "pocił", wymiana załatwiła sprawę.

hansik

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Kwiecień 2013, 01:58:13 »
u mnie sie okazalo ze mam przewod walniety ktory idzie do regulatora paliwa i tam krople szly

Vitorio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Kwiecień 2017, 16:24:46 »
Ja miałem problem z gumowym przewodem łączącym wlew paliwa z bakiem - potrzaskał się. Po wymianie zapach zniknął.