Autor Wątek: [Accent LC] Jakie spalanie?  (Przeczytany 27880 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dejwidoooo

• Gość
[Accent LC] Jakie spalanie?
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Styczeń 2014, 19:53:40 »
Tak naprawdę robie 5 km w jedną strone do pracy czyli 10 km w dwie, dodatkowo podjade do sklepu to będzie też następne 10 km. Nie są to długie odcinki niestety, także tak jak mówisz to może jest spowodowane takim spalaniem. jeżdzę tylko w mieście, ale zrobie tak jak mówisz może uda mi się zejść niżej. A przed kupnem pomyślałem kupie sobie 1.3 będzie palił mało hehe ;)

BigT

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Styczeń 2014, 20:28:04 »
Nie oszukujmy się, ale krótkie trasy rzędu 10-20 km generują spalanie rzędu 10l.
Nawet niezależnie od samochodu (prawie;) ) - tyle samo pali mi passek tsi to getz 1.1,
czyli w okolicach 10.
Jak widzę że komuś średnio pali 6 litrów, to albo jeździ tylko 60-70km/h na 5 biegu w trasie albo średnio chce mi się w to wierzyć, bo znaczy to tyle że zimą pali z 8, a latem 4.

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Styczeń 2014, 06:44:16 »
Mój spala 8-10 litrów...........lpg. ;-)
Pb nigdy nie testowałem dokładnie .

Bervoc

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Styczeń 2014, 23:24:14 »
U mnie spalanie jest +/- takie:

Miasto - 9l - lpg
Miasto/trasa - 7-8 l lpg
Trasa - 7l lpg

Są to średnie spalania. Najmniej mi spalił w trasie po zatankowaniu na Shellu - 6l lpg, przy prędkości około 100 km/h.

Offline castorp

• HKP
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Luty 2019, 02:11:06 »
Witam, to chyba mój pierwszy post, dotąd tylko czytałem forum odkąd kupiłem swojego Accenta II LC rocznik 2000. Także tego, odświeżam temat. Spalił mi ostatnio 10l na 100 km, same miasto właściwie. Podłączyłem skaner OBD i pierwsze co mnie zaniepokoiło to straszne wysokie STFT (szczególnie przy dodawaniu gazu), czyli te krótkoterminowe wtryski. To normalne w zimie? W przepyłowomierzu niby też jest termometr i czy temperatura ma duży wpływ na podawanie większej ilości paliwa? Rzuciłem okiem w okolice przepustnicy i wydaje się, że żadnych dziur nie ma, ale jakby takie maślnięcie jest przy pociągnięciu linki gazu.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Luty 2019, 06:33:57 »
10l to na mieście normalne. Jak będzie cieplej to pewnie spadnie spalanie. Znajoma dawniej kupiła accenta i sprzedała dopiero co kupione z założonym nowym gazem nexię w pięknym stanie bo to spaliło jej zimą 15L a accent 8.

Offline castorp

• HKP
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Luty 2019, 20:55:55 »
Okej, dzięki. Szkoda, że nie mam porównania z poprzednią zimą, czy też by były te wysokie krótkoterminowe wtryski, bo jednak mnie to niepokoi, czy czasami nie mam gdzieś lewego powietrza albo przepływka zaniża wartości.

Offline mattik

• HKP
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Luty 2019, 19:50:22 »
U mnie spalanie wychodzi 7,2-8 l/100km średnio. Na autostradzie łamiąc przepisy wychodzi 7,5l/100km wiec spalanie chyba dobre chociaż mam nadzieje że jak będzie cieplej bo będzie jeszcze lepiej

Offline castorp

• HKP
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Marzec 2019, 22:23:10 »
Już mi zdążyło spaść do 7,5l/100 km w samym mieście, mimo że nic nie robiłem przy silniku, także chyba "taki mamy klimat", nic się z tym wysokim spalaniem nie da zrobić w zimie. W lato w trybie raczej mieszanym zdarzyło mi się zejść do 5,9 l/100 km, a średnia odkąd mam samochód to 7,04 l/100 km.