Autor Wątek: [Accent LC] Jakie spalanie?  (Przeczytany 27859 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

corner

• Gość
[Accent LC] Jakie spalanie?
« dnia: 27 Luty 2012, 13:39:04 »
Witam , jakie wystepuje u was spalanie w Accencie? Bo u mnie na 100 km to 9l po miescie, chyba duzo i nie wiem czy problem jest z moim autkiem, czy silnki  te tak maja.
pozdr.

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Luty 2012, 13:48:17 »
Miałem ten sam model i spalanie po mieście było identyczne. Zimą nawet potrafiło przekroczyć 10l/100km., z tym że ja jeżdżę w mieście na bardzo krótkich odcinkach (5 km w jedną stronę do pracy lub na zakupy jeszcze mniej). W obecnym Accencie 1.4 (2008) spalanie wynosi wg. komputera również 10l/100km (zima). Zobaczę ile będzie palił latem.
Jeśli ktoś robi większe przebiegi i silnik zdąży osiągnąć właściwą temperaturę z pewnością spalanie jest mniejsze. U mnie silnik się rozgrzeje i już kończę jazdę. Dodatkowo w przypadku 1.3 czy 1.4 aby przyspieszyć silnik musi dostać odpowiednią dawkę benzyny. Założę się, że silniki 1.5 czy późniejsze 1.6 palą mniej.

Lookas

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Luty 2012, 18:35:19 »
ja mam x3 gt i boje sie przełączac na benzyne, bo gdy mrugam to po otwarciu oczu wskazowka od paliwa jest juz duzo nizej hehe.

Włączać, wyłączać, załączać, dołączać, odłączać, przełączać. tekla

Offline kosmos2011

• Giełda
Re: Jakie spalanie??
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Luty 2012, 23:36:14 »
Cytat: "corner"
Witam , jakie wystepuje u was spalanie w Accent, bo u mnie na 100 km to 9l po miescie, chyba duzo i nie wiem czy problem jest z moim autkiem ,czy silnki  te tak maja.
pozdr..

U mnie też podobny wynik przez korki, krótkie trasy, przebudowy na Euro no i kontrolka ze zdjęcia poniżej która zapaliła się podczas dużych mrozów. Moim zdanie u Ciebie jest wszystko ok.

Adam985

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Kwiecień 2013, 20:09:32 »
Witam nie chcę zakładać nowego tematu więc tutaj zapytam , jakie macie spalanie diesla ? Jest to mój pierwszy diesel i nie wiem dokładnie jak zmieniać biegi jeśli chodzi o obroty. Wiem że zmienia się szybciej ale w moim przypadku przy 2tys. obrotów słyszę buczenie więc to chyba trochę za szybko , to pewnie zależy od silnika. Ja zmieniam przeważnie w granicach 2200-2500 tys. i spalanie w mieście zimą w korkach i przy krótkich odcinkach wynosiło około 8.7l/100km. Tak pokazuje komputer i się raczej sprawdziło. Teraz pokazuje mi 8.3l/100km ale jeszcze sprawdzam po przebiegu i ilości spalonego paliwa. Pokonuję przeważnie odcinki do 10 km. Mam nadzieję że latem będzie trochę mniej bo myślałem że diesel z takim nie wielkim silnikiem  nie będzie palił więcej niż 8, bo jak widzę raporty spalania w których ludzie piszą że im pali z 6.5 l /100 przy dynamicznej jeździe po mieście to bardzo się dziwię bo ja nie szaleje , staram się oszczędnie a pali sporo, może to dlatego że ma już prawie 225 tys. przebiegu ?  Pozdrawiam.

miq13

• Gość
Re: Jakie spalanie??
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Kwiecień 2013, 10:49:52 »
Cytat: "kosmos2011"
U mnie też podobny wynik przez korki, krótkie trasy, przebudowy na Euro no i kontrolka ze zdjęcia poniżej która zapaliła się podczas dużych mrozów. Moim zdanie u Ciebie jest wszystko ok.

Ja nie wiem czy od mrozów ale po ostatnim resecie 1k km i znowu sie zaświeciło, k***a chyba jakoś tą kontrolke odłącze bo nie mam do niej siły...  Kosoms może jakaś epidemia? :D

drugi raz wskoczyła zaraz po zalaniu baku do pełna na shellu - chyba już tam nie będę tankował.

A co do tematu - u mnie jest 8-9 litrów / 100km, duże auto mały silnik, chyba dlatego
Ale latem w mieście potrafiłem zejść poniżej 7 litrów na 100km

W trasie ładnie pali za to

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Kwiecień 2013, 20:25:47 »
Daj trochę wytchnienia tej klemie  :mrgreen:  i kup ELM327 choc będziesz wiedział jaki błąd wyskakuje. Zastanawia mnie to że błąd wyskakuje po zatankowaniu może jednak coś z EVAP. U mnie cały czas błąd P0420 i lampki MIL juz mi się nie chcę kasować. Niech sobie świeci na zdrowie.

miq13

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Kwiecień 2013, 22:42:00 »
Żebyś wiedział że tym razem kupię, jak myślę o odkręcaniu tego cholerstwa to mam ochotę jechać do pracy tramwajem :D do tego ustawianie radia. I zegarek mi się nie daje przestawić (załapie raz na miesiąc) więc jak już odkręcam tę klemy to o 13 żeby przy okazji zegarek ustawić ;)

Do Accentów powinni gratis dawać ten kabel i jakiegoś taniego netbooka żeby CE w nocy po gałach nie dawał jak się w trasie załączy :)

tak w temacie ELM, polecałbyś jakiś konkretny program? kiedyś widziałem taki wątek na starym forum ale nie mogę odkopać nazwy

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Kwiecień 2013, 21:07:39 »
Z darmowych używam Easy OBD II.

dankul1

• Gość
Spalanie
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Grudzień 2013, 11:14:10 »
Ostatnie tankowanie 220pln z hakiem chyba pod sam korek bo weszło 40 dm3 Pb95
Spore rozbieżności do zapalenia się rezerwy wzorowo przejeżdżałem 480 km obecnie w granicach 380-420 km

Ragnarok

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Grudzień 2013, 18:59:16 »
W moim roczniku 2004 (1.5 benzyna) spalanie w czasie dość intensywnej jazdy głównie na codziennych dojazdach do pracy pomiędzy Piasecznem i Warszawą Żerań (Wisłostrada-Wilanów-Konstancin) średnio wychodzi 7 litrów. Waha się w granicy 6,8 l (w wakacje) do 7,3 max. Nie wiem od czego zależą te wahania, czasem mam wrażenie, że więcej pali jak mulę silnik wolno ruszając i wolno jadąc, a mniej jak ostro cisnę  :mrgreen: . W trasie pije ~6 litrów.
Na pełnym zbiorniku po mieście wychodzi jakieś 460 km do tankowania, ale trochę jeszcze zostaje, bo do rezerwy nie dochodzę - tankuję zawsze w ustalonym dniu, zwykle wieczorem 5-tego dnia roboczego, żeby następny zaczynać już z pełnym bakiem...
Nie wiem czy to ma znaczenie przy zużyciu paliwa, ale silnik mojego auta przeżył planowanie głowicy w wieku niemowlęcym, tzn. po pierwszym przeglądzie od opuszczenia salonu.

Kermit

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Grudzień 2013, 15:03:51 »
U mnie spalanie LPG (wtrysk złożony na gratach stag) w opcji 100% miasta (Dosyć  zatłoczony Kraków) oscyluje w okolicach 10.2-10.9 gazu na 100km. Zatem można założyć że benzyny szłoby około 9L

dejwidoooo

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Styczeń 2014, 14:46:12 »
Witam
Zrobiłem ostatnio test spalania w moim hyundai'u 1.3 benzyna 2003 Zatankowałem do pełna 48l i zrobiłem 480 km. Troche wydaje mi się to dziwne. Rozumiem, że jest zima grzeje się w samochodzie, ale jeżeli chodzi o moją jazde to mogę ją nazwać "Dziadkową" ponieważ nie przekraczam nawet 2,5 , 3 tyś obrotów. Nie wiem co może być spowodowane tak dużym spalaniem jak to jest tylko 1.3 silnik ;D. Czym to może być spowodowane ? Proszę o pomoc

bobi17

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Styczeń 2014, 18:01:18 »
Witam.

Accent LC Sedan z 2000r. (benzyna 1.3).
Mam go od 06.2005 r.  Rocznie przejeżdżam niewiele, bo ok. 15 tys km. Jeżdżę spokojnie, ale jak trzeba ...
Średnie spalanie liczone za cały ten okres, tj za 8,5 lat to: 6,97 l/100 km.
Średnia za ostatni rok 2013 to: 7,09 l/100 km.  
Bywa, że w okresie zimowym spalanie przekracza czasem 8 l/100 km, ale NIGDY nie przekroczyło 9 l/100 km.  3-letnie i30 (benzyna 1.4) spala prawie o 1 litr więcej.

Pozdrawiam.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Styczeń 2014, 18:30:22 »
Dejwidoooo napisz jeszcze jakie odcinki w km pokonujesz miasto czy trasa. Zmień również styl jazdy czyli szybki start spod świateł (inni za Tobą też jeszcze na zielonym zdążą) i szybka zmiana biegów, a potem równe tempo w mieście 60 km/h. Mam taki sam wynik co bobi17 w Twoim wypadku 10l/100km nie może być wynikiem usterki np. sondy lambda tylko stylem jazdy.