Autor Wątek: [Getz TB] [Getz TB] Gruchotanie z przodu podczas jazdy po wybojach (pr  (Przeczytany 3158 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Akustyczny

• Giełda
[Getz TB] Gruchotanie z przodu podczas jazdy po wybojach (pr
« dnia: 09 Czerwiec 2016, 10:01:31 »
Witam wszystkich.

Szukałem podobnego tematu, ale się nie udało, więc pozwoliłem sobie założyć nowy.
Od jakiegoś czasu słyszę turkoczący dźwięk z przodu Gacka - przypominający tarcie zębatek - podczas pokonywania progów zwalniających, wybojów. Czasem utrzymuje się jeszcze kilka sekund po przejechaniu progu. Podejrzewam ABS, ale nie wyświetla się kontrolka, a sam ABS zdaje się działać przy ostrzejszym hamowaniu.
Jesienią była zmieniana belka zawieszenia przód + wahacze + silent blocki + robiona zbieżność, więc nie podejrzewałbym stukania z tych elementów. Po naprawie było genialnie, a turkoczący dźwięk pojawił się po raz pierwszy dużo później.

Czy może chodzić o przeguby? Moja wiedza techniczna jest mocno ograniczona, ale gdzieś widziałem taką sugestię na przykładzie innego samochodu..

Z góry dzięki za wszelkie wskazówki  ;-)
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 20:20:24 przez Brt »

Offline robaszek127

• Giełda
[Getz TB] Gruchotanie z przodu podczas jazdy po wybojach (przeguby??)
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Czerwiec 2016, 18:04:13 »
Radzę posprawdzać bardzo uważnie. Bo sam się naciąłem na wymianę przegubu bo tak samo stukało podczas jazdy jakby on padał. A okazało się że stuki i trzaski były wynikiem wyrobionej piasty na styku z łożyskiem.

Offline Akustyczny

• Giełda
[Getz TB] Gruchotanie z przodu podczas jazdy po wybojach (przeguby??)
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Czerwiec 2016, 14:30:13 »
Dzięki za odpowiedź, na pewno to sprawdzę :) Zwłaszcza, że słychać też okazjonalne piski z lewego koła podczas skręcania (klocki i tarcze OK).