Autor Wątek: [ix35 EL] Fotel  (Przeczytany 7294 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Artek0

• Gość
[ix35 EL] Fotel
« dnia: 15 Styczeń 2016, 13:40:08 »
Witam, potrzebuję pomocy odnośnie fotela, chodzi o fotel pasażera.

Dostanę gdzieś taki element(zaznaczony na czerwono)? Mam strasznie porysowany i chciałbym go wymienić. Szukałem ale nie mogłem znaleźć. Może wy coś pomożecie?

aladar

• Gość
[ix35 EL] Fotel kierowcy - wymiana
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Luty 2016, 07:55:53 »
Witam,
Czy jest możliwa regulacja fotela(siedziska) kierowcy(góra-dół), ale od strony kolan, nie od d...(tyłu)?
Czy istnieją inne fotele, inny kształt siedziska, do IX35 - rocznik 2010?

Kupiłem samochód około 3 miesiące temu i mam problem z ustawieniem fotela, tzn po przejechaniu 20-30 km zaczyna boleć mnie udo w prawej nodze w miejscu gdzie kończy się siedzisko. Spotkał się ktoś z czymś takim, znalazł rozwiązanie?
Szukałem trochę w necie, ale 99% postów związanych jest z bólem pleców, a te akurat mnie nie bolą.

Offline jacek2

• Giełda
[ix35 EL] Fotel
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Luty 2016, 09:56:03 »
Niestety fotel jest jaki jest i nic z nim nie zrobisz. Problem z fotelem to tylko łuszcząca się gąbka, i opadający samoistnie w dół. Mam auto też z tego rocznika i wszystko już przerabiałem.....

aladar

• Gość
[ix35 EL] Fotel
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Luty 2016, 12:07:03 »
Cytat: "jacek2"
... i opadający samoistnie w dół...
 - to też, na początku myślałem, że sam sobie opuszczałem(chociaż tego nie pamiętałem i zacząłem się martwić, że to problemy z pamięcią :) ).
Mimo, że tylko ja jeżdżę tym samochodem, to  muszę często ustawiać fotel, może to jest przyczyną "niewygody-bólu", że nie zawsze trafiam z dobrym ustawieniem.
Może jednak ktoś rozwiązał ten problem i się tym podzieli.
Zrobiłem niedawno około 400 km, ale dobrze, że większość autostradą i mogłem korzystać z tempomatu, to noga trochę odpoczywała.

R0KTEMU

• Gość
[ix35 EL] Fotel
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Luty 2016, 12:11:15 »
Ergonomia foteli w tych modelach pozostawia wiele do życzenia. Jeszcze tak niewygodnego fotela nie miałem w żadnym samochodzie.

Offline jacek2

• Giełda
[ix35 EL] Fotel
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Luty 2016, 13:28:31 »
opadanie polega na tym, że wsiadając  do auta bezwiednie tyłkiem naciskasz boczna dźwignię fotela która go opuszcza. Problem rozwiązał serwis zmieniając kąt ustawienia tej dźwigni.(lekko odkształcono ją w dół). Ale też nie jest to całkowicie zniwelowane. Więc musisz sobie jakoś poradzić. Przy moim wzroście  (177cm) ustawienie tego fotela mnie nie męczy.......

aladar

• Gość
[ix35 EL] Fotel
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Luty 2016, 13:49:20 »
Niestety jestem 7cm niższy. A z wsiadaniem i wysiadaniem faktycznie trzeba było się przestawić(wcześniej same osobówki).

Marcus72

• Gość
[ix35 EL] Fotel
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Luty 2016, 15:20:34 »

Dodano: 2016-02-23, 15:20
Tak przy okazji , zaczela mi sie kruszyc ecoskora na siedzisku kierowcy, juz po gwarancji zauwazylem pekniecia po lewej stronie, teraz chetnie wymienie na nowa tylko ciezko cos znalezc, jest jedna na alleg...no ale gosc chce prawie 400PLN, troche drogo.
Moze macie jakis patent ?
pozdr
P.S. dla mnie fotel jest w miare OK, byla podroz 2x 1300km ,lekko noga cierpla poza tym calkiem dobrze

aladar

• Gość
[ix35 EL] Fotel
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Luty 2016, 07:16:00 »
Dzięki wszystkim, będę jeszcze próbował z ustawieniem fotela, ale pewnie i tak odwiedzę mechanika, który ma szlifierkę kątowa i spawarkę  ;-)

Dzióbel

• Gość
[ix35 EL] Fotel
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Marzec 2016, 14:50:58 »
Mogę podsunąć pomysł z obszyciem tych plastików skórą alcantarą. Myślę, że sam sobie poradzisz :) Ja zastanawiam się jak zabezpieczyć dwa elementy plastikowe w bagażniku. Będę przewoził wózek dla maluszka i nie chciałbym porysować tych plastików, które i tak są podatne na zarysowania.

Offline malutki83

• Giełda
[ix35 EL] Fotel
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Marzec 2016, 20:43:26 »
Dzióbel
Kup na alle... czarny filc samoprzylepny i oklej caly ten czarny plastikowy element tym filcem. Struktura tego materiału jest identyczna jak tapicerki wewnątrz bagażnika, jego klej jest bardzo mocny więc na pewno nie będzie się materiał odklejać.
Jak zrobisz to estetycznie to nikt nie pozna że to nie oryginalny element, a gdy ci  się pobrudzi to wystarczy odkurzyć.

Dzióbel

• Gość
[ix35 EL] Fotel
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Marzec 2016, 21:32:06 »
Dobry pomysł :)