Autor Wątek: [ix35 EL] 4 przeglad gwarancyjny, pytanie  (Przeczytany 6559 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Marcus72

• Gość
[ix35 EL] 4 przeglad gwarancyjny, pytanie
« dnia: 18 Listopad 2014, 12:11:30 »
Witam, mam ix35 2.0 2WD z 10.2010 roku , czyli jeszcze na gwarancji :-P  . W grudniu musze zrobic coroczny przeglad, mimo ze na liczniku dopiero 53000km.
Poprzedni wlasciciel w marcu 2013 roku zrobil nowe tarcze i klocki z przodu, rachunek 504 eurony, widze ze tarcze z tylu raczej juz do wymiany sie kwalifikuja, i moje pytanie brzmi czy podczas (ostatniego juz ) przegladu gwarancyjnego zaloza m obowiazkowo nowe tarcze i klocki i musze sie na to zgodzic czy moge to sam zorganizowac ?
 Ewentualnie na co zwrocic uwage podczas przegladu.

Autko jest super ladne, bogato wypasione, jednak pierwsze wrazenia z jazdy nieco dziwne, a manowicie czesto musze korygowac kierownica podczas jazdy, w szczegolnosci na zakrecie na autostradzie przy 130-140 km/h auto myszkuje .
Wiem ze to auto ma wspomaganie elektryczne i ze trzeba sie przyzwyczaic, chyba ze zmiana oprogramowania jest tu zalecana.
Prosze o sugestie
pozrawiam
Marcus

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Listopad 2014, 12:59:08 »
Myślę że tarcze i klocki hamulcowe nie podlegają gwarancji po takim przebiegu. Jest to element mechaniczny który podlega normalnemu zużyciu i po tym przebiegu gwarancja go raczej nie obejmuje.

Co do myszkowania auta przy większej prędkości, to jest to możliwe. Hyuiki raczej mogą sie tak zachowywać przy niewielkim bocznym wietrze i większej prędkości. Radzę dla pewności sprawdzić jeszcze na gwarancji geometrie przedniego zwieszenia :shock:

Marcus72

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Listopad 2014, 13:14:59 »
Czesc Jacek2 , dzieki za szybka odpowiedz.
Z ta geometria to napewno nie zaszkodzi - dzieki za pomysl.

jesze pytanie o opony moze profil 70 jest taki "plywajacy", jakie letnie opony macie u siebie ?

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Listopad 2014, 07:56:28 »
Jakie są opony?- z pamięci szczerze powiedziawszy to nie pamiętam, ale ten profil to raczej nie powinien przeszkadzać podczas jazdy (jeśli chodzi o zachowanie auta opisywane wcześniej przez Ciebie). Pamiętaj że w ix-ach jest bardzo czułe wspomaganie (elektryczne) kierowniczy i malutki  luz na kole kierownicy, więc ciężko jest sie przyzwyczaić do tego że mały ruch kierownicą powoduje że auto zaczyna skręcać.... :shock:  :mrgreen:  :!:

Marcus72

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Listopad 2014, 11:10:36 »
To juz wiem ze wspomaganie jest progresywne,  jednak w porownaniu do ostatniego auta (Viano 3,0cdi) to mialem strach :shock:  w oczach przy pierwszej jezdzie po autustradzie z predkosciami 130-140 km/h.
Termin przegladu juz mamy na 01.12, zwroce im uwage bo niewyobrazam sobie szybszej jazdy  :-?
Co do opon to sa to Michelin 215/70R16, cisnienie 2,3bar wszystkie kola.
Wczoraj zalozylem tez nowe  GE H7 MegaLight Ultra +120% + Philips W5W Blue Vision Ultra na postojowe- poprawa widoczna na moje oko +10%, ale zawsze to lepiej niz  H7 Osram.
pozdr.

klemens

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Listopad 2014, 11:20:09 »
Tylko nie mów w serwisie, że chcesz sprawdzić geometrię, bo będziesz musiał za to zapłacić.
Powiedz, że ściąga albo coś takiego. Wtedy istnieje jednak ryzyko, że będą się chcieli najpierw przejechać  ;-)
Wspomaganie jest faktycznie wyjątkowo progresywne. Przy większych szybkościach utwardza się bardziej niż w znanych mi autach. Mnie to akurat bardzo odpowiada, choć początkowo nie mogłem się przyzwyczaić.

Marcus72

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Listopad 2014, 11:30:55 »
Klemens dzieki za podpowiedz  ;-) , powiem zgodnie zreszta z prawda ze auto myszkuje przy duzych predkosciach.

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Listopad 2014, 12:22:46 »
Zrób tak jak pisze Klemens. Wtedy ominiesz koszty. Dobrze by było cobyś widział czynności jaki wykonują przy aucie. Wtedy nie wmówią Ci że sprawdzili ukł kierowniczy, a faktycznie nic przy nim nie zrobili. :-/

Marcus72

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Grudzień 2014, 13:55:22 »
Witam, dzisiaj auto odebralem z serwisu. Tylne tarcze z klockami mam sobie sam wymienic (moje zyczenie ) , geomerti mi nie sprawdza na gwarancji , twierdza ze jak sie nowym samochodem wyjedzie z salonu i 2 km dalej w kraweznik uderzy to nie podlega to gwarancji ( w sumie logiczne) poza tym chcieli 140 euro za badanie geometri osi gdzie np. w ATU cena wynosi 70 lacznie z regulacja, bez regulacji 50euro. Zrobie to wkrotce bo niepokoi mnie to.
Co zrobiono :
 Podklejono maske silnika, drzwi kierowcy i pasazera, dostalem nowy tlumik, nowy olej , filtry, plyn hamulcowy i "umyte " wnetrze.
Caly rachunek na kwote : 0euro !!

i jescze jeden taki przeglad mam gratis.
Calkiem OK
pozdrawiam