Autor Wątek: [Accent LC] Wycieraczka tylnej szyby - demontaż  (Przeczytany 7233 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tom

• Gość
[Accent LC] Wycieraczka tylnej szyby - demontaż
« dnia: 13 Wrzesień 2014, 19:31:24 »
Witajcie! Ponieważ nie chce nic popsuć chciałbym się dowiedzieć jak zdjąć wycieraczkę tylnej szyby. Czy trzeba odkręcić jakoś ramie, czy mocno szarpnąć i pociągnąć do góry? Jak to jest mocowane? Od spodu śruby poodkręcałem przy silniku ale co dalej? Z góry dziękuje za pomoc.

PS. Accent wrócił już od lakiernika, jak wszystko pokompletuje i złoże w całość to ogłosze co jest mi zbędne. Na pewno będą boczki bagażnika i plastiki z tylnej klapy.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Wrzesień 2014, 22:57:42 »
Najpierw trzeba ściągnąć plastikową nakładkę (1), potem odkręcamy nakrętkę (2) i dalej ściągamy (ciągniemy do siebie) ramię wycieraczki (3) do tego może być potrzebny mały ściągacz . Dalej jest gumowa osłonka, druga nakrętka itd.  

Tom

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Wrzesień 2014, 19:21:48 »
dzięki Kosmos, jeszcze nie miałem czasu tego odkręcić, dzisiaj przekładałem zamek żeby można było kluczykiem otworzyć klape. Takie pytanie mam czy przy wymianie linek hamulca ręcznego może być pomocne zdemontowane wnętrze auta? Mam wymontowana całą kanapę i plastiki w bagażniku i przy okazji jutro będę wymieniał filtr paliwa (wiadomo pod kanapą jest utrudniony dostęp) i sie zastanawiam czy linki też od razu zamówić póki auto niezłożone do kupy.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Wrzesień 2014, 20:04:06 »
Jak już masz zdemontowane te elementy to na pewno pomoże. Dojście do mocowania pancerza linki i przepustu jest poprzez odchylenie tapicerki podłogi.  

Tom

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Wrzesień 2014, 17:28:17 »
no auto stoi u mechanika, stwierdzili, że jedną linke trzeba wymienić, a druga może zostać. Mam kolejne pytanie bo gdzieś zaginęła albo podczas stłuczki albo podczas naprawy kratka wentylacyjna, którą montuje się pod tylnym zderzakiem. Znalazłem na allegro jedną aukcje gdzie jest sprzedawana za 20 zł plus wysyłka ale wydaje mi się że jest troche inny kształt mocowań (być moze jest to od modelu X3) czy bedzie ona pasować do mojego Accenta? Takimi pierdołami nikt na szrotach nie chce się zajmować, gość u którego brałem części deklarował się, że mi to za darmo wyśle ale chyba wyjechał do Niemiec bo nie odbiera telefonów a jechać po to nie pojade bo mam prawie 200 km do niego. A moze idzie to dostać w ASO?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Wrzesień 2014, 18:05:36 »
Jeśli jest to ta kratka to będzie pasować.

http://hyundai.epcdata.ru/accent-verna/22284/exterior/panel_kuzova_bokovaya-6071011/reshetka_vityajn_ventil-97510B/

http://allegro.pl/kratka-wentylacyjna-wlotu-powietrza-hyundai-accent-i4619694630.html

Swoją drogą to ta kratka jest pod boczną częścią zderzaka. Zdejmowałem zderzak dwa lata temu i myślę sobie gdzie ta kratka z tyłu zderzaka  :lol:

Tom

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Wrzesień 2014, 18:14:00 »
dzięki, jutro zadzwonie do tej firmy bo mają adnotacje, że jest urlop a mi się spieszy bo chce w końcu poskładać ten samochód w całość - takim w połowie rozłożonym okropnie się jeździ ;) Ja bym to prędzej szukał ale nie zwróciłem uwagi, ze tego nie ma, dopiero lakiernik zwrócił uwage, ze jest brak. Blacharz też nic nie powiedział więc albo oni połamali tą krateczke i się nie przyznali albo zginęła po stłuczce teraz to czort wie. Chciałeś lampke do tablicy rejestracyjnej dobrze pamiętam?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Wrzesień 2014, 19:58:26 »
Dokładnie chodzi o oprawkę (u mnie pękły mocowania oprawki w kloszu) w której jest żarówka i klosik (u mnie pękł).

Tom

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Wrzesień 2014, 18:55:38 »
wyśle Ci na maila fotke tej lampki żebym wysłał to co potrzebne jak już sie uporam z tym remontem. Ja go chyba nigdy nie skończe, co chwila jakieś problemy. Wymieniłem linke ręcznego, hamulce się grzały, dzisiaj niby mechanicy poprawili, grzać już się nie grzeją ale i tak hamulce pukają przy hamowaniu nie wiadomo dlaczego... Jestem zły jak nie wiem. Czekam też za tą kratką wentylacyjną, narazie jak musze jeżdże bez zderzaka ryzykują utrate dowodu ale raz po raz musze nim gdzieś wyjechać.