Autor Wątek: [Sonata EF] Uszkodzona wtyczka elektryczna od czujnika temp.  (Przeczytany 3348 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mik03

• Gość
[Sonata EF] Uszkodzona wtyczka elektryczna od czujnika temp.
« dnia: 13 Sierpień 2014, 11:29:53 »
Witam,
mam problem w mojej Sonacie polegający na braku możliwości odpalenia samochodu po zagrzaniu silnika. Żeby odpalić samochód, trzeba odpiąć wtyczkę wiązki od czujnika, delikatnie nią poruszać i auto od razu odpala. Diagnostyka wykazała błąd P0115 odnoszący się do przewodów dochodzących do czujnika temperatury. Podłączony komputer na włączonym silniku pokazywał temperaturę -30 stopni. Na początku myślałem, że to wadliwy czujnik, ale po wymianie problem nie ustał.
Stąd moje pytanie - jak mogę naprawić ten problem? Widziałem na australijskim EBAY'u zestaw naprawczy wtyczki, ale nie wysyłają poza Australię. Ze Stanów kosztują po 5-8$, ale wysyłka 70-80$ (?!). Można zrobić to mniejszym kosztem?
Proszę o radę.
Pozdrawiam
Mikołaj

Offline kosmos2011

• Giełda
[Sonata EF] Uszkodzona wtyczka elektryczna od czujnika temp. płynu chłodzącego
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Sierpień 2014, 17:49:55 »
Z tego co piszesz uszkodzona jest wtyczka, a nie wiązka więc popraw temat. Tego samego typu czujnik był montowany oprócz Hyundai również w Mitsubishi Colt/Lancer 1.3/1.6/1.8 91>/Galant 1.8i-2.5i 92>  i tu trzeba szukać "dawcy" wtyczki.

Offline Marcin W

• Giełda
[Sonata EF] Uszkodzona wtyczka elektryczna od czujnika temp. płynu chłodzącego
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Sierpień 2014, 09:07:06 »
Moim zdaniem najszybszym i pewnie najtańszym jest podjechanie na jakiś szrot i tam na pewno taką wtyczkę powinieneś znaleźć z kawałkiem kabla bo czy zakup nowej czy ze szrotu i tak musisz kable ciąć.
chyba że uda ci się z kostki wyciągnąć same piny i wtedy można w jakimś sklepie elektr poszukać ale jak się wypalił plastik może być problem.