witam!po czasie szukania rozwiązania problemu w internecie związanego z szarpaniem silnika i grzebania przy osprzęcie silnika udało mi się definitywnie rozwiązać problem :-D :-D :-D .
początkowo zamontowałem taką przesłonę-zaślepkę pomiędzy chłodniczką spalin a karbowanym kolankiem wychodzącym z kolektora wydechowego.patrz zdjęcie:
szarpanie zmniejszyło się w nieznacznym tylko stopniu.po tym zabiegu umówiłem się w serwisie Hyundaya C.M.TORUŃSKA w Warszawie na wizytę celem aktualizacji oprogramowania sterownika silnika.
wgrali mi najnowsze aktualizacje dla sterownika EGRu i chyba sterownika wtrysków,koszt 119zł.
po tym zabiegu silnik chodzi trochę ciszej i stał się jakby bardziej dynamiczny,szarpanie jednak nie ustąpiło.dodam iż egzaminer pokazał tylko błąd EGR który został skasowany.
wyjąłem więc zamontowaną zaślepkę i dorobiłem inną którą zamontowałem tuż za zaworem EGR na wejściu do bloku silnika.patrz zdjęcie:
zaślepka jest tak zrobiona żeby do jej montażu nie trzeba było rozbierać całego osprzętu.wystarczy tylko poluzować dwie nakrętki na klucz 12 które mocują zawór do podstawy i wsunąć podkładkę-zaślepkę.
zaślepka jest zrobiona ze zwykłej blachy stalowej 0,8mm i są w niej nawiercone trzy otwory wiertłem 6mm.
z zamontowaną zaślepką samochód jeździ drugi tydzień i przez ten czas ani razu silnik nawet na moment nie szarpnął.kontrolka silnika też się nie pojawiła.
można też kupić zaślepkę na allegro:
http://allegro.pl/50-zaslepka-egr-kia-ceed-hyundai-i30-2-0-crdi-i4918034205.htmlzaślepka ta owszem zlikwiduje czkawkę silnika ale spowoduje zaświecenie check engine i samochód stanie się bardzo mulasty.można spróbować nawiercić w niej otwory i dopiero zamontować.moja zaślepka kupiona na innej aukcji była zbyt gruba (około 2 mm grubości) dlatego swoją zrobiłe sam ;-) .
myślę że opisałem wszystko w miarę jasno i to by było tyle w temacie :mrgreen:
pozdrawiam!