Autor Wątek: Filtry przeciwpyłkowy oraz powietrza  (Przeczytany 5158 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

meler

• Gość
Filtry przeciwpyłkowy oraz powietrza
« dnia: 14 Lipiec 2008, 21:19:12 »
Witam ponownie

Szukałem filtra przeciwpyłkowego, słyszałem że powinien być za schowkiem to go zdemontowałem i moim oczom ukazał się następujący obraz:

Więc pytanie co ja tu muszę rozkręcić żeby się do niego dostać i co to jest ta druga część.

Oraz drugie pytanie podziwiając zawartość znajdującą się pod maską zauważyłem wtyczke umieszczoną w filtrze powietrza która się ledwo trzyma. Za co jest ona odpowiedzialna?

Pozdrawiam

Grzesiek1

• Gość
[Accent X3] Filtry przeciwpyłkowy oraz powietrza
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lipiec 2008, 19:47:51 »
pewnie jest to czujnik temp powietrza zasysanego, jeśli dobrze widzę, to masz tam dziurę tak?

Vex

• Gość
Re: Filtry przeciwpyłkowy oraz powietrza
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lipiec 2008, 20:44:29 »
Cytat: "meler"

Oraz drugie pytanie podziwiając zawartość znajdującą się pod maską zauważyłem wtyczke umieszczoną w filtrze powietrza która się ledwo trzyma. Za co jest ona odpowiedzialna?

Czujnik temperatury i umieszczony jest nad filtrem, wiec jak wypadnie to dostaje sie syf.
Skoro wtyczka ledwo sie trzyma to proponuje docisnac :)

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Lipiec 2008, 21:22:11 »
Witam. W starszych Accentach nie ma filtra kabinowego (przeciwpyłkowego) na 100%. Nie napisałeś jaki to rocznik Accenta, ale z przedziału silnikowego wnioskuję, że to model 1994-1999, tak więc ten ze starszych. Pozdrawiam Igor.

meler

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Lipiec 2008, 22:26:01 »
no jest to wersja z grudnia 1999. Czyli rozumiem że przeciwpyłkowy to dopeiro od II generacji?

pewnie jest to czujnik temp powietrza zasysanego, jeśli dobrze widzę, to masz tam dziurę tak?

No ale gdzie ta dziura? od górnej strony jest tylko ten czujnik poobklejany taśmami klejącymi żeby sie chyba lepiej trzymał, a dolotu nie mam, ale zrobię :P

Dzięki za odpowiedzi ;)

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Lipiec 2008, 10:30:51 »
Accent I nie ma filtra pyłkowego
link

macrom

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Lipiec 2008, 13:19:59 »
Witam, miałem ten sam problem z lokalizacją filtra, niestety też go nie znalazłem, bo go nie ma!!!
Pozdrawiam!!!

antonio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Lipiec 2008, 01:16:34 »
Nawet dwójki niewszystkie mają. W moim na przykład nie ma...

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Lipiec 2008, 23:12:32 »
Cytat: "antonio"
Nawet dwójki niewszystkie mają. W moim na przykład nie ma...

Czego nie ma?? filtra czy miejsca na filter - bo to dwie różne rzeczy :>

slawekb1

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Lipiec 2008, 22:13:45 »
jEDNO TO CZUJNIK TEMPERATURY ZASYSANEGO POWIETRZA, ALE DRUGIE TO BRAK W TWOIM AUCIE DOLOTU POWIETRZA (CZY AUTO JEST ZAGAZOWANE?). I TRZECIE TO NA PEWNO BRAK W TYM AUCIE FILTRA PRZECIW PYłKOWEGO - FABRYCZNIE :evil:

meler

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Lipiec 2008, 19:48:15 »
Auto jest zagazowane więc dolotu nie ma, chciałęm zrobic z rury kominowej ale min srednica jaka byla to 80mm a ten dolot ma wymiary ok 650x350mm (dokładnie nie pamiętam bo mierzyłem jakiś czas temu), w związku z czym obawiam się, że średnica za duża i za dużo zabawy z uszczelnianiem, więc nie wiem co z tym zrobić

slawekb1

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Lipiec 2008, 23:51:24 »
W motoryzacyjnym kup rurę papierowo-aluminiową w kształcie harminijki -coś ok 15 zł Srednica chyba 50, bądź 55, wchodzi w otwór bez problemu. Wylot skieruj do dołu/tyłu. Uszczelnić możesz choćby silikonem. U mnie podziałało i nie gasi już wentylator autka. Powodzenia! :mrgreen: