Kudłaty, ale źle mnie zrozumiałeś. Miałem IX20 przed FL. Potem chciałem nowego, jednak wtedy był już po FL, rak jak i Venga. Vengą przed FL nie jezdziłem, tylko w niej siedziałem, jednak wtedy się tak tym autom nie przyglądałem, ale jakość była podobna tylko z zewnątrz Venga mi się nie podobała a Hyundai tak. A po lifcie Venga wyładniała z zewnątrz. No i jakoś po lifcie między w środku oba auta wygladały bardzo podobnie jakościowo i (na tamtą chwilę) nic nie uzasadniało różnicy w cenie (nawet 10 tys. zł) na niekorzyść Hyundaia - jakość plastików, czy tapicerki, wykończenie bagażnika itp. No po prostu wszystko przemawiało za Vengą i dlatego ją kupiłem i jestem zadowolony - nie żałuję.
Co do zmieniania cen przez Hyundaia z powodu lepszej jakości , to tak do końca nie jest, bo jak w 2014 brałem ix20, to w cenniku pomiedzy comfort i premium była wersja style (taka Venga wersja L plus pakiet fun) i kosztowała 64,8 tyś zł (1,4 benz.) a comfort 59,3 tyś zł a po FL comfort kosztowała 64,7 tyś zł a wersja style znikła z cennika a do wersjii comfort nie dołożono wyposażenia jakie było w wersji style poza czujnikami cofania, które wtedy kosztowały równy tysiąc (np. system bezkluczykowy, brązowa skóra, 16' alusy,). Do wszystkich wersji dołożyli bluedrive, ale aż tyle to chyba nie kosztuje. A wersja premium przed liftem 71,9 tyś zł a po FL 79 tyś zł, a skoku jakościowego nie było co by tłumaczyło taki wzrost cen - przynajmniej ja nie zauważyłem (nawet pod względem zawieszenia, może przez to, że moj ix20 był z końca produkcji wersji przed FL). I to są ceny przed upustami, bo w styczniu 2015 upust na ix20 6 tyś zł a w 2016 2 tyś zł. Nie
P. S. Nie piszę tego z powietrza - mam stare cenniki i specjalnie sprawdziłem.
Ed a co do jakości materiałów we wnętrzu, to między classic plus a comfort już jest inna tapicerka, czy kierownica z plastiku vs z plastikowej krowy, także takich wersji miedzy sobą nie porównuję, tylko tak samo wyposażone.
A jak na premium u hyundaia, to dziwne, że nie idzie ix20 doposażyć w tempomat (jedynie w werji premium jest) a takiej Vengi można dołożyć już w wersji L (coś a la comfort w hyundaiu) a jest jeszcze BL i XL.