Autor Wątek: [ix20] zalety, wady, testy i uwagi ogólne  (Przeczytany 315723 razy)

Offline Maolma

• Giełda
[ix20] zalety, wady, testy i uwagi ogólne
« Odpowiedź #135 dnia: 14 Grudzień 2012, 19:41:24 »
Drodzy koledzy!
Czy tak naprawdę warto kupić ix20?
Tak mi się podoba!
Pozdrawiam serdecznie :-D

Offline KoTeK

• Giełda
« Odpowiedź #136 dnia: 14 Grudzień 2012, 20:13:06 »
Cytat: "Maolma"

Tak mi się podoba!

Jasne, że warto. Dla mnie: fajna, duża, pojemna, wygodna bryczka. Dzisiaj możesz w dobie kryzysu kupić dobrze wyposażone autko. Naprawdę warto "powalczyć" z dilerem.
Ładny - nieładny - kwestia gustu, dla mnie i mojej żony bardzo ładny. Wygoda podróżowania - po przejechanie kilku godzin bez odpoczynku - ekstra.
Minusy - pijak w mieście :-( , w trasie może być.  :-D
Zawsze można się posiłkować: Test albo test 2

Offline Maolma

• Giełda
« Odpowiedź #137 dnia: 14 Grudzień 2012, 20:25:48 »
Pewnie kupię, szykuję się ostro, szkoda, że nie umiem walczyć jak lew z dielerami. Jak myślisz - lepiej teraz czy na początku roku? A Tobie ile pali? Pozdrowionka

[ Dodano: 2012-12-14, 21:53 ]
Kotku ;-) , wyczytałam w tym co mi przesłałeś (dziękuję :-D ), że do bagażnika zmieści się rower :-D Super, a nie wiesz czasem - może weszłyby dwa? Coś kiedyś próbowałeś?
Pozdrowionka

Offline KoTeK

• Giełda
« Odpowiedź #138 dnia: 15 Grudzień 2012, 22:47:29 »
Pewnie kupię, szykuję się ostro, szkoda, że nie umiem walczyć jak lew z dielerami. Jak myślisz - lepiej teraz czy na początku roku? A Tobie ile pali? Pozdrowionka

[ Dodano: 2012-12-14, 21:53 ]
Kotku ;-) , wyczytałam w tym co mi przesłałeś (dziękuję :-D ), że do bagażnika zmieści się rower :-D Super, a nie wiesz czasem - może weszłyby dwa? Coś kiedyś próbowałeś?
Pozdrowionka

Jeden rower woziłem - położyłem siedzenie i było OK, niestety z dwoma nie próbowałem. Jeśli są to dziecinne rowerki to na pewno wejdą - dla dorosłych, nie wiem, ale chyba dasz radę.
Spalanie !!!! - zawsze powtarzam jedno - za duże - bez względu ile by palił  :mrgreen:  Jeździłem wcześnie (znajomego i na testach - chyba z 5 razy) IX-em z silnikiem 1,4  i wydawało mi się, że powinno starczyć. Przy kunie zdecydowałem się na 1.6 - czy słusznie - chyba tak, ale to coś za coś. W przypadku braku turbiny moc uzyskujemy z pojemności, a to kosztuje kolejne kufle paliwa. Ja osobiście trochę  :-P  narzekam na spalanie, bo moja jazda to 99% jazda w korkach - około 10 km dziennie. Z tego ze 2-3 km na pierwszym biegu. Niestety taki wyczynowy  :-)  styl jazdy musi być okupiony zakolegowaniem się z dystrybutorem. W trasie sprawa wygląda już przyzwoicie. Musisz sama zdecydować. Pod względem użyteczności (pakowności, ja i moja żona lubimy auta w których siedzi się wysoko, a także komfortu jazdy z tyłu) jest OK.
Pamiętaj kiedyś w TV był taki program - "Decyzja należy do ciebie"  :-P

Offline ph71

• Giełda
« Odpowiedź #139 dnia: 16 Grudzień 2012, 10:50:03 »
Drodzy koledzy!
Tak mi się podoba!

Pomimo niedociągnięć znanych z Vengi, jak dyskusyjne plastiki kokpitu, a także dosyć charakterystyczna praca zawieszenia, niedostateczne wygłuszenie podwozia, brak osłony silnika i skrzyni, brak osłony maski - to zdecydowanie tak!
Niemniej wszystko zależy od punktu odniesienia.  
W mojej ocenie auto jest na pewno warte uwagi. Przeglądając to forum, może także forum mojavenga.pl oraz opinie na mojeauto i autocentrum.pl wiele się o nim dowiesz, bo jest tego sporo.
Co do zakupu to walcz z dealerem (niekoniecznie jednym), bo auto jest dosyć niszowe i utrata wartości w pierwszym roku dosyć duża, więc zakup za dobrą cenę jest wart Twojego wysiłku.
Udanych łowów  :-)

Offline Maolma

• Giełda
« Odpowiedź #140 dnia: 16 Grudzień 2012, 19:03:50 »
Kotku ;-) , rozumiem,że położyłeś oparcie tylnej kanapy i mogłeś również zabrać pasażera siedzącego obok Ciebie? Jeździmy sobie czasem z córką do lasu i nie chciałabym zamienić jej na rower ;-)  :shock: , nie chciałabym też szarpać się z bagażnikiem dachowym.
Ph71, czy masz coś wspólnego z chemią lub akwarystyką? Ph nie jest mi też obce - zawodowo.
Na łowy się już wybrałam, póki co mam 4 oferty, od dealera najbliższego póki co najlepsza. A czy warto kupić gdzieś dalej, jak dadzą dobrą ofertę? Co się robi wtedy, gdy wcisną chłam z którym tylko będą kłopoty? Trzeba podróżować do dealera? Nie podobałoby mi się to :-(

Offline KoTeK

• Giełda
« Odpowiedź #141 dnia: 16 Grudzień 2012, 20:33:16 »
Kotku ;-) , rozumiem,że położyłeś oparcie tylnej kanapy i mogłeś również zabrać pasażera siedzącego obok Ciebie? Jeździmy sobie czasem z córką do lasu i nie chciałabym zamienić jej na rower ;-)  :shock: , nie chciałabym też szarpać się z bagażnikiem dachowym.
.....................(

Ależ oczywiście, córka znajdzie miejsce z prawej strony kierowcy. Tylna kanapa jest dzielona więc sposób zagospodarowania bagażnika rowerami i nie tylko jest jak najbardziej możliwy. Tak z pamięci.... gdy położysz całe tylne oparcie, dostajesz równą podłogę, a to ważne, to 2 rowerki powinny się upakować.
Pamiętam czasy, gdy z żoną byliśmy zapalonymi rowerzystami i nasz sprzęt zabieraliśmy wszędzie. Jedno małe ale - to był mały fiat 126p - dwa rowery na dachu, syn na tylnym siedzeniu w foteliku - na liczniku 90km/h - o jejku... dzisiaj bym się na taki wyczyn nie odważył.  :mrgreen:

Offline Maolma

• Giełda
« Odpowiedź #142 dnia: 16 Grudzień 2012, 22:37:51 »
Ja też kiedyś podróżowałam małym 126p - jeszcze z rodzicami za młodzieńczych czasów - cztery dorosłe osoby + pies między mną a siostrą na tylnym siedzeniu i kupa bagaźu na dachu - i byliśmy wszyscy tacy szczęśliwi  :mrgreen: że jedziemy :!:

beazee

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: 17 Grudzień 2012, 12:21:08 »
nie chciałabym też szarpać się z bagażnikiem dachowym

Są fajne bagażniki na tylną klapę.

Offline ph71

• Giełda
« Odpowiedź #144 dnia: 17 Grudzień 2012, 19:10:36 »

Ph71, czy masz coś wspólnego z chemią lub akwarystyką? Ph nie jest mi też obce - zawodowo.

Z chemią owszem. Konkretnie związaną z poligrafią. Poza tym to moje inicjały  :mrgreen:

Na łowy się już wybrałam, póki co mam 4 oferty, od dealera najbliższego póki co najlepsza. A czy warto kupić gdzieś dalej, jak dadzą dobrą ofertę? Co się robi wtedy, gdy wcisną chłam z którym tylko będą kłopoty? Trzeba podróżować do dealera? Nie podobałoby mi się to :-(

Kupuj tam gdzie taniej, gdzie masz lepszą obsługę, gdzie Tobie wygodniej. W zależności jakie kryteria są dla Ciebie najważniejsze. A obsługą gwarancyjną (bo jak rozumiem o takich ew. kłopotach piszesz) muszą się tak samo zająć w każdym ASO bez wyjątku.
Dealer jak sam nie sprzedał samochodu, to raczej z chęcią poserwisuje auto od ASO-konkurencji nawet jeśli będą to początkowo tylko usterki gwarancyjne licząc na Ciebie jako klienta w przyszłości. Takie czasy...

Offline irekmiecz

• Giełda
« Odpowiedź #145 dnia: 17 Grudzień 2012, 19:49:00 »
Jak negocjować - http://biznes.onet.pl/nie-daj-sie-oskubac-dealerowi,18561,4167553,1,news-detal
 Chociaż znałem ten tekst to jednak aż tak nie umiałem negocjować.

Offline Maolma

• Giełda
« Odpowiedź #146 dnia: 17 Grudzień 2012, 20:07:03 »
Super lekcja :mrgreen: , bardzo dziękuję :-D

sense

• Gość
« Odpowiedź #147 dnia: 18 Grudzień 2012, 00:42:52 »
Co do iX20 - czy ładny to kwestia gustu, mi się podoba. Poza tym pakowny i pod względem ergonomii dobrze przemyślany. I to jego największe plusy. Można jeszcze pochwalić za cichy silnik (jak jest ciepły), że zwrotny, itp, ale...
- pali zdecydowanie za dużo i dużo więcej niż podaje producent
- zawieszenie tragiczne, gorszego nigdy nie miałem
- serwis poniżej krytyki
Wszystko to spowodowało, że ja osobiście drugi raz w markę Hyundai nie wejdę. Także zastanów się dobrze PRZED wydaniem kilkudziesięciu tysięcy.

Offline KoTeK

• Giełda
« Odpowiedź #148 dnia: 18 Grudzień 2012, 15:20:08 »
Cytat: "sense"

- serwis poniżej krytyki

To jest akurat kwestia lokalna, a nie marki auta, jednak na ogólną ocenę ma także wpływ - choć nie powinien być decydujący.
Moje poprzednie auto - Chevrolet - znajomi narzekali na serwis itd - a ja wystawiam im piątkę. Wszystko zależy z czym się zderzysz.

jack55

• Gość
« Odpowiedź #149 dnia: 18 Grudzień 2012, 16:03:44 »
Drodzy koledzy!
Tak mi się podoba!

Witam serdecznie przedstawicielkę płci pięknej na naszym forum :-)
A teraz do rzeczy.
Moim skromnym zdaniem ix20 to samochód stworzony dla kobiet.Wysoka pozycja za kierownicą sprawia, że jazda tym autkiem to prawdziwa przyjemność.Nie rozumiem kompletnie narzekaniny innych użytkowników na spalanie silnika benzynowego  1.6 ale cóż może trafiłem na wyjątkowy egzemplarz.Także naprawdę gorąco Ciebie namawiam Maolma na mocniejszego benzyniaka ponieważ słabszy 1.4 to nieporozumienie w tym aucie.Jezdziłem testówką z tym silnikiem i jest on zdecydowanie za słaby nawet do miasta.A spalanie wcale nie będzie wiele niższe.Co do zawieszenia to Ja w przeciwieństwie do Sense jestem bardzo mile zaskoczony na plus.Wcześniej jezdziłem Skodą Octavią 2 i tam to było zdecydowanie za twardo.Biorąc pod uwagę wysokość Hyundaia 160cm to przy prędkościach autostradowych samochód naprawdę  świetnie się prowadzi i jazda 140,150km/h to prawdziwa przyjemność.I do tego dzięki skrzyni 6biegowej w kabinie błoga cisza.Nigdy wcześniej nie jezdziłem tak cichym autem :-o

Obecnie na liczniku ponad 13tys. km poza nieszczęsnymi zaciskami od hamulca ręcznego wymienionymi na gwarancji nic złego się nie dzieje.
Pozdrawiam ;-)