Autor Wątek: [Santa Fe SM] Demontaż halogenów  (Przeczytany 4125 razy)

1 Użytkownik i 1 Gość przegląda ten wątek.

JKowalski

• Gość
[Santa Fe SM] Demontaż halogenów
« dnia: 13 Wrzesień 2013, 18:09:19 »
Witam

Chciałbym zdemontować przednie halogeny przeciwmgłowe (przeciwmgielne?) ponieważ ich ramki są mocno nadgryzione zębem czasu.  Chrom schodzi, brud wżarty a samym szkłom przydałoby się przepolerowanie. Generalnie taki stan rzeczy burzy moje poczucie estetyki i chciałbym coś z tym zrobić.
Na zagranicznym forum Hyundai znalazłem informację że trzeba do tego zdemontować cały zderzak. Czy to prawda? Czy może da się to zrobić mniej problematycznie. Widziałem, że kilku z Was wymontowało halogeny aby zamienić je na DRL ( LINK )
Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
Jarek

Offline dziki1971

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Wrzesień 2013, 18:17:18 »
Tak trzeba ale to kilka chwil i po problemie

Offline Dareq36

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Wrzesień 2013, 13:14:46 »
..Witam.  Chyba nie trzeba , można dostać się od nadkola ..- tal mi wymieniano jeden halogen..

slaw

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Wrzesień 2013, 14:54:48 »
Witam, opiszę jak ja to robiłem bez demotażu zderzaka czy nadkola.
Każdy halogen jest przykręcony na trzy wkręty (krzyżak).
Do dwóch wkrętów jest dojscie od góry ( po wykręceniu reflektorów ) a dojście do trzeciej niemożliwe bo przeszkadza kawałk konstrukcji.Ten kawałek konstrukcji to zaledwie 3 mm blachy.
Ja poprostu zeszlifowałem frezem palcowym wkręconym w wiertarkę te 3 mm blachy i zrobiłem sobie miejsce na śrubowkręt, po skończonej robocie na miejsce szlifu minia i lakier.
Ja wiem że znajdą się tacy co to nie naruszą ciała swoich pięknych santków, ale opisałem jak ja to zrobiłem.Może się przyda ten opis mojej roboty.

Pozdrawiam