Autor Wątek: [i30] Montaż klimatyzacji  (Przeczytany 23863 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

czarmar

• Gość
[i30] Montaż klimatyzacji
« dnia: 10 Lipiec 2013, 10:44:43 »
Witam wszystkich. Chciałbym zamontować, dodać klimatyzację do Hyundaia i30 z 2008 r. (w Microcacie podaje że wersja czeska), silnik 1.4 benzyna, 109km i dlatego mam do was kilka pytań.
1. Proszę o podanie co muszę zakupić, aby dołozyć klimatyzację, oczywiście wiem, że panel, sprężarkę ale jak wygląda sprawa mocowania, plus przewody, chłodnicę i co jeszcze oraz jak wygląda sprawa z czujnikami i komputerem, mocowań, uszczelki itd. Może ma ktoś zdjęcia przedziału silnika z klimatyzacją.
2. Drugie moje pytanie może jest ktoś na forum kto dokonywał takiej operacji, wiem że wersje 1.6 benzyna i 1.4 benzyna sa identyczne, chyba że się mylę, a czy mogę wykorzystac części z diesla (crdi) ?
3. Czy mogę wykorzystać częśći z kia ceed, ale z jakiej wersji, jaki rok produkcji i które będa pasowały.

Na chwilę obecną mam tyle pytań. W przypadku odpowiedzi będe zadawał kolejne. Dziekuję za pomoc. Ponadto mam pytanie czy może ma ktoś części do montażu klimatyzacji do tego modelu lub może polecić kogoś kto je ma. najlepiej kupiłbym komplet od jednej osoby.  

Bardzo proszę nie pisać, abym sprzedał i kupił innego hyundaia z klimatyzacją bo takie rozwiązanie nie wchodzi w grę ze względu na idealny stan samochodu, który posidam z b. niskim przebiegiem.

Link do schematu http://koreanaparts.ru/parts/hyundai/i30/189/97976?page=1

Offline Yaro

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lipiec 2013, 11:23:04 »
Ile chcesz przeznaczyć pieniędzy na klimę?

czarmar

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Lipiec 2013, 11:29:26 »
Chcę zrobić po pierwsze dobrze aby nie poprawiać tysiąc razy, ale też nie chcę robić tego w aso lub na nowych częściach.

Chciałbym zmieścic się w około 3 tys. zł z montażem (ale może byc więcej do rozsądnej granicy). Mam dobry zakład u siebie od klimatyzacji ale jest problem z częściami.

Offline Yaro

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lipiec 2013, 18:09:08 »
Kiedyś też miałem taki plan auto w takim samym stanie igła. Cóż po wielu rozmowach z fachowcami odpuściłem sobie. Wiesz że elementy plastikowe nie będą już tak spasowane jak fabrycznie. A co za tym idzie mogą pojawić się trzaski i skrzypienia. Ale to Twój samochód i trzymam kciuki żeby się udało  ;-)

czarmar

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lipiec 2013, 18:56:05 »
Rozumiem, mam zakład od klimatyzacji, który zakłada klimatyzacje z rozbitych samochodów w bardzo dużych ilościach i robią to profesjonalnie. Moi znajomi ostatni zakładali klimatyzację w peugeot 206 i jest super. Dlatego szukam części oryginalnych, nowa na pewno będzie chłodnica klimatyzacji.

Mam do ciebie prośbę, nie wiem czy widać z zewnątrz ale czy możesz zobaczyć jak mocowany jest kompresor klimatyzacji do bloku silnika, czy jest potrzebny jakiś uchwyt, podstawa czy bezpośrednio. Bo ze schematów wynika, że w silnikach 1.4 i 1.6 nic takiego nie ma dopiero w silniku 2.0 jest uchwyt.

Ponadto mam prośbę czy możesz zrobić zdjęcia przedziału silnika z rurkami, przewodami od klimatyzacji, chłodnica będę wiedział dokładnie, które idą do tego modelu.

Odnośnie sprzedaży nie wchodzi w grę samochód dostałem ma niecałe 30 tys przebiegu, więc prawie jest jak nowy z instalacją lpg.

Jak nie znajdę kompletu części, będę zbierał od hyundaia i30 lub kia ceed. Poszukam jeszcze jakiś informacji na forum rosyjskojęzycznym.

Oczywiście czekam dalej na pomocne informacje od forumowiczów.

Offline Yaro

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Lipiec 2013, 19:16:45 »
Jak jutro nie zapomnę to zrobię

czarmar

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Lipiec 2013, 19:34:09 »
Jak ktoś potrzebuje mam książkę
Hyundai i30. Пошаговый ремонт в фотографиях, po rosyjsku, 320 stron.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Lipiec 2013, 21:32:17 »
Schemat elektryczny klimatyzacji http://i30info.ru/files/techdocs.html. zakładka Файлы/Техническая документация Hyundai i30/Электрическая схема Hyundai i30
Po wpisaniu vin numery części http://koreacat.ru/hyundai/ zakładka "elektriczieskije"/klimaticzieska ustanowka/.

czarmar

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Lipiec 2013, 21:49:45 »
Dziękuję dużo bardzo ciekawych informacji i tekstów.

Przeczytałem i już doszedłem jak całość ma wyglądać łącznie z elektryką i będę zamawiał kompletną klimatyzację, z elektryką, panelem bez chłodnicy za 1500 zł (znalazłem dawcę).

Montaz za 1000 zł, może 800 zł ale jak wszystko będzie idealnie pasowało w zakładzie który robi tego typu instalacje bardzo dużo w roku. Więc montaż+części+nowa chłodnica ze skraplaczem i tak wyjdzie poniżej 3000 zł.

Dlatego uważam temat za zamknięty. Dziekuję. Oczywiście jak zamontuję zdam relacje czy działa.

Offline Yaro

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Lipiec 2013, 19:48:56 »
Sorry że tak późno ale teraz jestem bardzo zalatany.

NieAmator

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Lipiec 2013, 17:37:25 »
chłodnica jak chcesz kupić pasuje od elantry pare dni temu składałem rozbitka dostęp do parownika ciężki trzeba wyciągać deche i całą nagrzewnicę na nowych częściach będzie cię to troche kosztować chłodnica i filtr muszą być nowe.

czarmar

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Sierpień 2013, 08:22:15 »
Klimatyzacja zamontowana, działa świetnie, nawet nie spodziewałem się takiego efektu, nic nie widać, że było coś dokładane i chłodzi wysmienicie, mam porównanie do drugiego samochodu mondeo. Wieczorem umieszczę zdjęcia. Koszt całości wyszedł niecałe 2800 zł, czyli mam klimatyzację zamontowaną poniżej kwoty 3000 zł. Jeżeli ktoś poszukuje osoby z częściami oczywiście podam namiary, osoba godna polecenia, w moim przypadku nie pasował jeden przewód oraz brakowało wtyczki do czujnika ciśnienia wszystko zostało dosłane.

Offline Yaro

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Sierpień 2013, 09:28:16 »
To super, wrzuć fotki.

czarmar

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Sierpień 2013, 23:44:55 »
Przesyłam zdjęcia klimatyzacji.
http://zapodaj.net/c7adf86602ed5.jpg.html
http://zapodaj.net/48b855534a9af.jpg.html
http://zapodaj.net/05289829e458e.jpg.html
http://zapodaj.net/a9f735f2a478d.jpg.html

Dzisiaj zamontowałem jeszcze światła do jazdy dziennej nssc 502hp, jutro tylko dokonam ostatecznej kosmetyki w ułożeniu przewodów oraz będę montował lampkę ze schowkiem na okulary w podsufitkę.

Offline GRZECH

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Sierpień 2013, 23:50:08 »
Cytat: "czarmar"
Jeżeli ktoś poszukuje osoby z częściami oczywiście podam namiary, osoba godna polecenia

Poproszę o kontakt na PW.