Autor Wątek: [Accent LC] Kontrolka otwartych drzwi - włączona non stop ni  (Przeczytany 5918 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kml

• Gość
Accent zrobił mi psikusa i twierdzi, że mam non stop otwarte drzwi/bagażnik. A nie mam. Sprawdziłem krańcówki w drzwiach i w klapie, ale nic nie zauważyłem.

Kontrolka gaśnie po naciśnięciu na hamulec więc problem nie jest niczym nowym - ewidentnie coś ściemnia, ale mam problem żeby wyłapać co. Czy ktoś przerabiał i ma jakieś pomysły? Wszelkie sugestie mile widziane :)

Póki co accent stoi z odpiętym akumulatorem ;/ WSZYSTKO inne działa bez zarzutu i nic się nie dzieje.  Pipczenie kontrolki otwartych drzwi w czasie jazdy jest cholernie denerwujące  :-/

Offline kosmos2011

• Giełda
Re: [Accent LC] Kontrolka otwartych drzwi - włączona non sto
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Luty 2013, 17:55:20 »
Cytat: "kml"
Wszelkie sugestie mile widziane :)

Znalazłem jedno miejsce gdzie instalacja od światła stop styka się z instalacją od sygnalizacji otwartych drzwi.Jest to kostka MR01  za lewym "boczkiem" bagażnika piny obok siebie 7 i 8.Oczywiście pod warunkiem że nie masz sedana.

kml

• Gość
[Accent LC] Kontrolka otwartych drzwi - włączona non stop nie gaśnie
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Luty 2013, 17:59:57 »
kosmos2011,  dzięki za pomoc :) Mam trój furtkowca :) Teraz tak: czy mam szukać tej kostki i sprawdzić czy coś się tam nie stykło/zaśniedziało/CH G W co jeszcze?

Drugie pytanie: czy dobrze widzę, że trzeba wyciągnąć plastik z bagażnika żeby się tam dostać?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Luty 2013, 18:18:21 »
Dokładnie trzeba usunąć ten element.Mamy chyba takie same fury ( kolor też) moja jest z 04-05-2000r.Może nawet stały obok siebie na parkingu w Ulsan  :lol:

kml

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Luty 2013, 18:41:14 »
Dupa ;( rozebralem wyczyscilem i problem dalej jest ;( Pomysły? Mam nadzieję ze nie bede musiał całego środka wyjąć ;/

[ Dodano: 2013-02-03, 19:36 ]
Wróciłem z rozbiórki, dotarłem do wtyczki bez problemu ale macanie, dmuchanie nic nie dało :(

Teraz zajarzyłem, ze jakiś czas temu otwarcie klapy nie powodowało sygnału do kontrolki na desce, ale że problem nie był permanentny to nie zwracałem na to aż takiej uwagi. Wcześniej wybebeszyłem klapę do gołej blachy, ale nie zauważyłem nic oderwanego etc.

Póki co hyumobil wrócił na swoje miejsce z odpiętą klemą z akumulatora i teraz jak nic czeka mnie wizyta u jakiegoś elektryka :/

A właśnie: jakieś namiary na kogoś ogarniętego w Warszawie?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Luty 2013, 19:55:56 »
http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=613

Sprawdż jeszcze mase na włączniku R08 (w klapie bagażnika) jest pobierana z obudowy(nie osobnym przewodem) może coś sie utleniło.

kml

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Luty 2013, 19:59:54 »
Dzięki :)

[ Dodano: 2013-02-16, 18:32 ]
Dobra, huy stał tydzień bez prądu i lampka już nie świeci... Dla odmiany nie działa tylna wycieraczka, ale podejrzewam, że to może być moja wina jak rozbierałem plastiki z tyłu to mogłem coś rozpiąć.

Czy skaner OBD (np: allegro -> SK200 OBDII/EOBD OBD2 CAN i UDS PL ) wyrzuci błędy poszczególnych czujników? Poważnie myślę nad czymś takim bo o ile rozebranie wnętrza samochodu na części pierwsze jeszcze zniosę to szukanie po omacku jakiś spraw elektrycznych już nie bardzo :/