Autor Wątek: Airbag Kontrolka  (Przeczytany 2925 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tiomasz

• Gość
Airbag Kontrolka
« dnia: 27 Luty 2009, 15:50:43 »
Witam
Mam problem związany z poduszkami tzn. wczoraj wyciągnołem bezpiecznik od poduszek na włacznonym zapłonie i teraz kontrolka od air bagu swieci mi caly czas ;/ . Mozna to jakoś obejsc nie podlaczajac sie pod vag-a ?? słyszałem cos o złączeniu klem ?? Niby sie cos tam resetuje ??

Grzesik1

• Gość
Airbag Kontrolka
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Luty 2009, 19:52:02 »
Szczerze wątpię w taką metodę, z poduszkami lepiej nie kombinowac a jak coś się od nich rozłącza to na odłączonym aku ponieważ łatwo łapią błędy a potem tylko diagnostyka komputerowa i $$$

IgoReCzeK

• Gość
Airbag Kontrolka
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Luty 2009, 12:44:45 »
Cytat: "tiomasz"
słyszałem cos o złączeniu klem ? Niby sie cos tam resetuje ?

Zwarcie klem spowoduje jedynie rozładowanie kondensatorów podtrzymujących napięcie na pamięciach służących do przechowywania błędów przemijających. Zapalenie kontrolki AirBag do takich błędów nie należy i jest wprogramowywane do pamięci EPROM. :-/ Jedyna rada poszukać kogoś znajomego, kto ma skaner i skasuje ten błąd za znośne pieniądze. Pozdrawiam Igor.

kml

• Gość
Airbag Kontrolka
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Marzec 2009, 07:36:56 »
Cytat: "tiomasz"
wczoraj wyciągnołem bezpiecznik od poduszek na włacznonym zapłonie

W jakim celu to zrobiłeś????????

tiomasz

• Gość
Airbag Kontrolka
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Marzec 2009, 23:42:47 »
No to gleba ;/. KML -Szukałem bezpiecznika od centralnego ;) i tak mnie cos naszlo zeby sprawdzić wszystkie ;) no to zaczołem wyciągać niezauwazuwszy ze zaplon mam włączony :( Mam jeszcze jedno pytanie. Tak czy siak bedzie mnie to kosztowalo od 100 do 150zł (rozmowa z elektrykiem). Wiecie moze czy np
http://www.allegro.pl/item568735300_vag_com_kkl_409_1_obd2_najtaniej_softpl_dostawa24h.html
Kupując ten kabel usunę sobie ten blad kontaktowalem sie z jednym sprzedawca ktory powiedzial mi, ze nie ma pojecia czy da sie podlaczyc pod Hyundai-a na pewno chodzi pod modelami ktore sa wymienione w aukcji dodatkowo dodal ze pod niektorymi modelami opla, renault oraz volvo, BMW i do innych (UWAGA) ZGODNYCH Z ISO??? I tu nasuwa sie moje pytanie Czy to wejscie ktore mam w Akcęcinie to jest to ISO? wtyk wyglada tak samo jak ten w tym vag-u na allegro (2x8pin) moze ktos juz podlaczal sie za pomoc tego vag-a do Hultaja? Pozdrawiam i dzięki

kpawel

• Gość
Airbag Kontrolka
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Marzec 2009, 00:42:27 »
VAG jest tylko i wyłacznie do VOLKSWAGENA.

Do Hyundai'a są uniwersalne działające w ograniczonym zakresie oraz Hi-Scan w ASO.

kml

• Gość
Airbag Kontrolka
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Marzec 2009, 08:04:08 »
tiomasz, ale dałeś :-P Nie lepiej było rzucić okiem na rozpiskę bezpieczników albo poszukać instrukcji z opisem ;)

tiomasz

• Gość
Airbag Kontrolka
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Marzec 2009, 11:29:54 »
KML Wiem, że dałem ;/. No ale coż człowiek uczy sie na błędach ;/ Prawda?
kpawel Skaner to droższa sprawa ;( ale jakoś mnie korci zeby sprawic sobie taka pierdołe ;/
http://moto.allegro.pl/item561586061_auto_komputer_diagnostyczny_automax381_live_data.html
to byloby już dobre jak sadzisz?
czy to tez by sobie poradzilo?
http://moto.allegro.pl/item558740301_skaner_diagnostyczny_z_obsluga_can_u480_promo.html
z gory dziekuje i pozdrawiam :D

kpawel

• Gość
Airbag Kontrolka
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Marzec 2009, 13:28:52 »
Zauważ jedno, wszystkie skanery uniwersalne ograniczają się do silnika, czyli kasowania lampki Check Engine oraz odczyt np. pracy sondy lambda oraz innych czujników.

Ten pierwszy kasowanie błędów + odczyt parametr pracy
Ten drugi kasowanie błędów

Ty masz problem z AirBag, czego może taki skaner nie obsłużyć. Wizyta w ASO około 80zł.

tiomasz

• Gość
Airbag Kontrolka
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Marzec 2009, 13:31:58 »
No właśnie moze masz racjie. Pojezdze jeszcze bez poduch ;) hehe... a jak bede w najblizszym czasie we wrocku to podjade do aso niech to usnuną ;/ dzieki wszystkim za pomoc ;)