Autor Wątek: [Accent LC] Licznik  (Przeczytany 9137 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kimi

• Giełda
[Accent LC] Licznik
« dnia: 25 Grudzień 2012, 00:09:48 »
Mam Hyundaia accenta z 2005 roku i w moim samochodzie nie da się przełączyć licznika przebiegu dziennego na inną funkcje. Chodzi mi o to, iż w niektórych hyundaiach nawet starszych od mojego jest możliwość sprawdzenia temperatury na zewnątrz lub zużycia paliwa. Może ktoś wie na czym polega różnica między samochodami. Co bym musiał dokupić aby i mój miał takie funkcje.

doman76

• Gość
[Accent LC] Licznik
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Grudzień 2012, 23:19:20 »
Raczej niewiele pomoże str 56/57 http://www.manualowl.com/am/Hyundai/2005-Accent/Manual/709

Do wymiany raczej licznik/komputer(może da się uaktywnić jakoś tą opcje?) do dołożenie pewnie czujnik temperatury zewnętrznej.
Moim zdaniem zbędny bajer (przy spalaniu standardem jest ze komputery przeklamuja o minimum 0,5l)a koszt zapewne będzie bardzo duży.

Sam kiedyś myślałem o czymś takim http://allegro.pl/listing.php/search?sg=1&string=komputer+pok%C5%82adowyale nie miałem pomysłu gdzie to w accencie umieścić, a przy okazji jest sporo zabawy z zamontowaniem i ustawieniem

BB112

• Gość
[Accent LC] Licznik
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Grudzień 2012, 00:41:50 »
kimi mam gdzies licznik chyba do 1.5CRDi z komputerem , musze poszukac  to zamienimy za "flaszke" ;) Chociaz trzeba by bylo nowy komp ale ten tez pewnie mam :)

petro.c

• Gość
[Accent LC] Licznik
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Maj 2013, 17:49:55 »
Jestem nowy więc witam wszystkich kolegów i koleżanki.

Chciałbym odświeżyć temat - posiadam accenta z licznikiem bez możliwości podglądu chwilowego spalania i innych funkcji komputera - stąd moje pytanie - czy wystarczy wymienić licznik na taki gdzie te funkcje wystepowały ? czy będę musiał wymienić coś jeszcze, ? czy ewentualnie dociągnąć jakieś przewody? I jeszcze - czy funkcje komputera przełączało sie przyciskiem do resetowania przebiegu chwilowego czy był jakisdodatkowy przycisk "trip" w manetce?

Proszę o jakieś sugestie w tym temacie.

Polko

• Gość
[Accent LC] Licznik
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Czerwiec 2013, 02:22:43 »
...nie wiem jak to w hyundai'ach, ale w mojej a4 musiałem licznik wymienić i do tego podmienić manetkę z cyplikami do przełaczania i resetowania i oczywiście parę kabelków podpiąć (zresztą nie tylko w audi, bo np. fordach czy fiatach też podobnie jest). Więc za pewne tu tak samo będzie... ;-)

petro.c

• Gość
[Accent LC] Licznik
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Czerwiec 2013, 23:04:14 »
Czy nikt naprawdę nie ma accenta z komputerem pokładowym ? i nie wie jak przełącza się dane ?

pionteknhb

• Gość
[Accent LC] Licznik
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Czerwiec 2013, 14:08:36 »
opcje przełącza się przyciskiem do resetowania. U mnie w 1.5CRDI jest opcja temperatury, spalania, dystansu do przejechania na posiadanym paliwie oraz przebieg chwilowy.

petro.c

• Gość
[Accent LC] Licznik
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Czerwiec 2013, 14:13:56 »
dziękuję za informację

Offline sasek941

• Giełda
[Accent LC] Wkład pamięci licznika
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Grudzień 2016, 01:23:15 »
Witam, chciałbym wymienić w moim Accencie licznik na wersję z obrotomierzem.
Jednak ten, który chce zakupić ma bardzo mały przebieg 46 tyś mil. Czyli o 45 tyś mniej niż u mnie.
Czy kość/wsad kości pamięci jest ten sam w obu licznikach ? Czy w kości pamięci jest także zaprogramowany obrotomierz( np jak ma to miejsce w bmw-ilość cylindrów).
Licznik w wersji 1,3 będzie pasował do wersji 1,6?

Offline kosmos2011

• Giełda
[Accent LC] Licznik
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Grudzień 2016, 17:07:09 »
Będzie pasował każdy od benzyny. Teraz masz zwykły licznik MPH (KMH) z temperaturą F (po dołożeniu czujnika temperatury zewnętrznej). Możesz wymienić na KMH z temperaturą C (po dołożeniu czujnika temperatury zewnętrznej) i komputerem po sprawdzeniu przewodów w dwóch wtyczkach wchodzących do zegarów.

Offline sasek941

• Giełda
[Accent LC] Licznik
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Grudzień 2016, 22:07:32 »
Jeżeli wezme licznik od benzyny w mph, jednak z UK, stopnie są także w F?

Offline kondzik25

• HKP
  • **
[Accent LC] Licznik
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Grudzień 2017, 17:59:49 »
Odświeżę bo nie chce zakładać nowego tematu chodzi mi o stan licznika ostatnio jechałem i kończyła mi się przebyta odległość gdy wbił tysiąc wróciło na 0 ok w porządku,ale na dole gdzie jest przebieg nie dodało go ? dlaczego ? myślałem,że doda od razu tysiąc,a nie tylko kilka cyfr...zamiast być 151000 tys jest 150500...

Offline bmserwis

• Giełda
[Accent LC] Licznik
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Grudzień 2017, 20:39:59 »
Czy dobrze rozumiem, że taki licznik mógłbym założyć np: do swojego 1.3 z 2000 roku?

Offline kosmos2011

• Giełda
[Accent LC] Licznik
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Grudzień 2017, 18:38:49 »
Niestety bez dużych przeróbek się nie obędzie.