Dla odmiany najnowsza poliftingowa benzyna i40 2.0 GDI 165KM w wersji Business.
Mam to auto na weekend i jutro oddaję do ASO po przejechaniu ok. 300km.
Auto odebrałem w sobotę z przebiegiem... 70km (!). Jednym słowem - nówka sztuka. Zapach nowości powala

Jazda na 6 biegu: 3000obr/min i tylko 115km/h. Mało, raptem 5km/h więcej niż w moim ix20 1.6 również w benzynie. Widać w Hyundai'u nie wiedzą co to nadbieg.
Testowałem wcześniej także i40 CRDI 141KM z nowym 7 biegowym automatem i byłem zaskoczony tym, że 7 bieg w i40 daje znacząco wyższe obroty silnika przy porównywalnej prędkości niż 6 bieg w najnowszym Mondeo 2.0 TDCI, chyba urodzonym na trasy (2000 obr/min i ok. 150km/h).
Co do benzyny powyżej to kasowane dwukrotnie zużycie paliwa w tak niedotartym aucie przy jeździe mieszanej z klimą i rodziną na pokładzie na łączonym dystansie 200km to 7,3 l/100km. Katalogowo i to bez oszczędzania

Przy tak zestopniowanej skrzyni im szybciej na autostradzie tym zdecydowanie gorzej. Powyżej 120-140km/h bez tempomatu i niekoniecznie płynnie, to póki co 8-9 l/100km chwilowego zużycia.
Zawieszenie oceniam na komfortowe, ale sprężyste. Głucho tłumi większość nierówności. Układ kierowniczy ciągle z tendencją do myszkowania, ale da się polubić. Nic nie trzeszczało. Generalnie bardzo przyjemnie. Silnik w trasie niesłyszalny, dopiero ok. 3500-4000 obr, ale jakże miło brzmiący

No i zero wibracji w kabinie na postoju.
Co ciekawe, tydzień temu miałem na weekend nowego Mondeo 2.0 TDCI 150km i muszę powiedzieć, że jego układ kierowniczy nie jest już taki super jak wcześniej. Stał się bardzo poprawny stąd ten w i40 wydał mi się generalnie podobny. Tyle, że Mondeo powyżej 140km/h jest lepiej wyciszone od wiatru.
Generalnie długo czekałem na możliwość spokojnego potestowania nowej benzyny i jest nie najgorzej. Wygląda na to, że w większości jazd, bazując także na wcześniejszych jazdach 1.7 CRDI różnica w spalaniu będzie w granicach do 2 litrów na 100km/h, czasami mniej.
P.S. Poranny wyjazd w miasto, skasowany licznik pierwsze 5 kilometrów, średnie zużycie 10-11l/100km, następne podmiejskie 20 km to zejście do 8,7 l/100km.
Na co można liczyć przy takim codziennym użytkowaniu jeśli byłby to CRDI?