Autor Wątek: Nagłe spadki obrotów.  (Przeczytany 7007 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wachers

• Gość
Nagłe spadki obrotów.
« dnia: 01 Grudzień 2008, 16:35:30 »
Witam wszystkich!
Nie wiem czy taki temat nie pojawił sie na forum ale zapytam.
Mam S-Coupe od maja bieżącego roku i już zauważam jego wiele wad, ale nie wiem czy jest to spowodowane. Autko posiada instalacje LPG firmy BRC.
1. Gdy odpalam zimnego na bęzynie to przejade około 5km i auto nagle dusi sie jakby zalewało go. Wówczas nie moge go odpalic bo ciagle odbija mi na przepływomierz powietrze. Robiłem już próbe na zdjetej wsówce z przpływomierza i wtedy było to samo zaś gdy już był rozgrzany ta wada mijała. Kable i świece niedawno wymieniłem i nie wiem co mu dolega dalej.
2. Jeżdżąc po mieście czyli od świateł do świateł (ruszenie i hamowanie) hultaj łapie dziwne spadki obrotów z naturalnych 950 do ok 300-400obr/min. tak że aż trzęsie karoserią. Byłem na ustawianiu LPG ale to tylko mi chwilowo zlikwidowało problem. w warsztacie kazano mi wymianę sondy i przepływomierza, bo na kompie wykazywało brak pracy owego przepływomierza. Czy w tym leży przyczyna?

Prosze o pomoc!

BartBartez

• Gość
Nagłe spadki obrotów.
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Grudzień 2008, 16:40:54 »
Cytat: "wachers"
kazano mi wymianę sondy i przepływomierza

Najczęstsza śpiewka elektroników. Nie wiem dlaczego ale często spotykam się z "wymianą przepływomierza" kiedy jest on sprawny. Bardzo często przyczyną złej pracy silnika są inne uszkodzone elementy. Także wstrzymaj się z wymianą przepływomierza.
Jaką masz instalacje gazową? Której generacji? Na benzynie dzieje się to samo?

wachers

• Gość
Nagłe spadki obrotów.
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Grudzień 2008, 16:45:14 »
Właśnie o to chodzi że to dzieje sie tylko na benzynie a zwłaszcza punkt 1. bo w drógim sytuacja jest taka sama na gazie i na benzynie.
To jest zwykła instalacja LPG nie jest sekwencyjna. Tródno jest mi powiedziec jaka to generacj. ale data wstawienia to 19.03.2007

BartBartez

• Gość
Nagłe spadki obrotów.
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Grudzień 2008, 22:21:13 »
bo ciagle odbija mi na przepływomierz powietrze

Możesz to wytłumaczyć? Bo nie rozumiem :roll:

maspex

• Gość
Nagłe spadki obrotów.
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Grudzień 2008, 00:32:27 »
wlej stp do wtryskow i wiecej na benzynie jezdzij oraz przeczysc silniczek krokowy(ew. wydaje mi sie,ze mozesz miec cos jeszcze z centralka od instalacji gazowej)

ps.scoupe nie ma wad :D dzisiaj jedna ladna kobieta powiedziala mi ze mam lanserski woz :D

ps2. wszystkie nagle awarie jakie widze na forum zwiazane sa z instalacja gazowa,a to nie odpala,a to cos z obrotami itd. daje do myslenia

Cendra

• Gość
Nagłe spadki obrotów.
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Grudzień 2008, 11:07:45 »
Cytat: "maspex"
wlej stp do wtryskow i wiecej na benzynie jezdzij oraz przeczysc silniczek krokowy(ew. wydaje mi sie,ze mozesz miec cos jeszcze z centralka od instalacji gazowej)

ps.scoupe nie ma wad :D dzisiaj jedna ladna kobieta powiedziala mi ze mam lanserski woz :D

ps2. wszystkie nagle awarie jakie widze na forum zwiazane sa z instalacja gazowa,a to nie odpala,a to cos z obrotami itd. daje do myslenia
mój gazu nie widział, a szarpie ciągle, raz mniej raz więcej... czasem spadną mu obroty, chodź bardzo rzadko... niestety Scoupe nie zadowala mnie w 100% :-(

wachers

• Gość
Nagłe spadki obrotów.
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Grudzień 2008, 12:06:50 »
Cytat: "BartBartez"
bo ciagle odbija mi na przepływomierz powietrze

Możesz to wytłumaczyć? Bo nie rozumiem :roll:

Chodzi o to że jak mi już zgaśnie to nie moge odpalic i jak już załapuje to momentalnie wystepuja strzały w filtr. tak jak np. odbija gaz.
ale u mnie dzieje sie to tylko na benzynie. na gazie nie spotkałem sie jeszcze z takim czymś.

Silniczek krokowy mam nówke i już niedawno czyściłem.
Z jakim skutkiem: otóż nic to nie pomogło.
ale dzieki za rade a jaka jest cena średnia tego stp i jaka dawke należy mieszac?

Brt85: Używaj opcji edytuj!Czytaj regulamin!

maspex

• Gość
Nagłe spadki obrotów.
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Grudzień 2008, 17:05:19 »
mi tez szarpal,najczesciej po rannym odpaleniu jak mial wiekszy wysilek,wtedy zalalem Vpower-a i STP do benzyny, ktory kosztuje z 12zl za butelke na caly bak,mam spokoj juz rok.

wachers

• Gość
Nagłe spadki obrotów.
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Grudzień 2008, 17:23:54 »
mi tez szarpal,najczesciej po rannym odpaleniu jak mial wiekszy wysilek,wtedy zalalem Vpower-a i STP do benzyny

Czyli jak zaleje STP to problem zniknie z obrotami?

Cendra

• Gość
Nagłe spadki obrotów.
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Grudzień 2008, 19:54:35 »
nikt Ci tego nie zagwarantuję, ale to jedna z łatwiejszych i tańszych metod...

wachers

• Gość
Nagłe spadki obrotów.
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Grudzień 2008, 10:11:23 »
Witam. Mówiąc szczerze to nadal jest ten problem. Odpalam na benzynie i przejade jakiś kilometr a auto momentalnie sie dusi i nie moge zapalic nie wiem z czym to jest związane prosze pomóżcie. Na gazie jak odpale to taka sytuacja sie nie ukazuje.
 :-(

damianscoupe

• Gość
Nagłe spadki obrotów.
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Grudzień 2008, 10:56:38 »
silnik krokowy.albo kup nowy lub wczesniej przeczysc.mi sie zawieszal i obroty rosly az do 4tys.

Grzesik1

• Gość
Nagłe spadki obrotów.
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Grudzień 2008, 11:43:41 »
zacznij od wymiany filtra paliwa i sprawdzenia wydajności pompki paliwa w zbiorniku. mi to wygląda na niedosyt Pb a nie jego nadmiar.

P.S. Uzupełnij w profilu rocznik auta... nikt się nie domyśli czy auto jest z 1992r czy 1995r a to znacząca różnica, nawet w odniesieniu do twojego problemu

Cendra

• Gość
Nagłe spadki obrotów.
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Grudzień 2008, 11:53:25 »
a jak sprawdzić wydajność pompy paliwa :?:

jacus

• Gość
Nagłe spadki obrotów.
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Grudzień 2008, 13:39:58 »
Cendra

Należy sprawdzić ciśnienie paliwa.