Autor Wątek: [Getz TB] Wymiana silnika + katalizatora + lambdy  (Przeczytany 17 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mpaw

• HKP
  • **
Wymiana silnika + katalizatora + lambdy
« dnia: Dzisiaj o 16:53:59 »
Dzień dobry, mój Hyundai bierze olej (ok. 0.75 L / 1000 km), świeci się lampka że katalizator do wymiany. Dodatkowa mam duże spalanie (10-12 L / 100 km po mieście i 7-8 L na trasie). Sugerowano mi wymianę katalizatora lub silnika lub lambdy (może obu lambd?). Co proponujecie, od czego zacząć?

Przebieg ok. 110 000 KM

Bardzo dziękuję za pomoc i proszę o wskazówki.

Offline ...kuba...

• Giełda
Odp: Wymiana silnika + katalizatora + lambdy
« Odpowiedź #1 dnia: Dzisiaj o 17:02:52 »
cena rynkowau Getz 1.3 95tys ok 3tys PLN nie wiem czy jest sens ponosić koszt wymiany silnika, zapewne dojdzie przy tym sprzęgło... pytanie w jakim stanie podwozie i zapewne sanki też do wymiany jak to w nich bywa... wykręć pierwszą sondę przez jej otwór wprost zobaczysz w jakim stanie jest katalizator.. ale to, że będzie w całości nie oznacza, że jego sprawność jest ok.. sonda ok 300zł.. pytanie czy pierwsza czy druga..

Online rafisz

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: Dzisiaj o 17:40:39 »
świeci się check engine i z odczytanych błędów wynika że kat jest niesprawny - dobrze rozumiem? no bo kontrolki od katalizatora chyba nie masz...
jeżeli autko nie ma wartości sentymentalnej, to chyba nie ma sensu ekonomicznego wymiana silnika, sama robocizna to min. 1 k zł, silnik również około 1 k, już masz 2k, teraz jeszcze jakieś sprzęgło, oprócz tego rozrząd chyba na pasku, więc warto byłoby wymienić bo nie wiadomo w jakim stanie (żeby nie było sytuacji że odpalisz popracuje kilka/ naście/ dziesiąt minut/ godzin i pęknie)
co do sondy - na spalanie wpływ ma przede wszystkim pierwsza, co do drugiej różne są zdania, ale jakbym wymieniał to najierw pierwszą, korektę LTFT jaką masz?

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: Dzisiaj o 18:39:17 »
Po pierwsze silnik 1.1 więc szału nie masz i przy cenie auta nie daj sobie wcisnąć napraw mechanikowi bo skończysz z starym autem i dużą kasa włożoną w niego. Miałem getaz 1.3 i od początku jego kupna był błąd katalizatora a jeździłem na gazie. WIęc jego wymiana to jak wyżej szkoda kasy. Jeśli jest zapchany to może by pomogło na spalanie ale nie na zużycie oleju bo pewnie już pierścienie zużyte.
Mi 1.3 spalał na trasie jadąc te 110-120 nad morze nawet 6,7L gazu. Przy 130 już z 8L. Więc jeśli jesteś przywiązany do getza to poszukaj dobrze utrzymanego 1.3 ale czy teraz znajdziesz takiego to nie wiem. Remont i wymianę silnika jak już pisałem sobie odpuść. To bagno co wciąga kasę bez gwarancji, że pojeździsz dłużej bez awarii.