Cześć
Dziś postanowiłem samodzielnie wymienić płyn hamulcowy w całej instalacji mojego i20 BC3 z 2021 roku. Przy okazji wymieniłem płyn w wysprzęgliku. Sprzęgło sterowane jest hydraulicznie z tego samego płynu co hamulce. Płyn ma być DOT4.
Całą operację można wykonać w garażu bez kanału. Potrzebujemy do pomocy drugą osobę. Wymiany płynu hamulcowego w zaciskach hamulcowych nie będę opisywał, bo zakładam że każdy wie co i jak. Z resztą robi się to jak w każdym innym samochodzie.
W pierwszej kolejności odessałem stary płyn hamulcowy ze zbiorniczka do znaczka MINIMUM. Zalałem świeży do MAX, weszło około 320ml.
Poniżej wrzucam zdjęcie z odpowietrznikiem wysprzęglika tuż przy skrzyni biegów. Tak jak przy zaciskach hamulcowych zakładamy wężyk na odpowietrznik i jakąś butelkę stawiamy na dole na osłonie silnika. Tutaj w i20 nie ma odkręcanego odpowietrznika tak jak w zaciskach. Mamy za to plastikowy element z którego wystaje odpowietrznik i na nim dwie metalowe zapinki. Ta po lewej zaznaczona czerwoną strzałką służy do odpowietrzania, a ta po prawej (NIE RUSZAMY JEJ) służy do rozebrania tego elementu. Podważamy małym śrubokrętem tą spinkę do góry, tak na jakieś 5-7mm do pierwszego kliknięcia i chwytamy ten metalowy element (zaznaczony niebieską strzałką) od wężyka elastycznego i pociągamy go w prawą stronę (tak jak zaznaczyłem zieloną strzałką). On wysunie się jakieś 5mm. W tym momencie druga osoba musi nacisnąć pedał sprzęgła i trzymać, aż my wciśniemy z powrotem ten plastikowy element na swoje miejsce - w stronę skrzyni biegów. I tak powtarzamy to kilka, kilkanaście razy aż zacznie wypływać czysty płyn z odpowietrznika. Czyli w momencie wciśnięcia tego elementu w stronę skrzyni biegów, druga osoba może puścić sprzęgło. Na zakończenie na wciśniętym sprzęgle wciskamy do końca ten czarny element i wciskamy z powrotem palcem tą metalową spinkę. Będzie słychać charakterystyczne kliknięcie.
I mamy odpowietrzony układ sprzęgła i czysty płyn.