Autor Wątek: I30 1.5 DPI głośna praca na wyższych obrotach  (Przeczytany 1533 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PabloM

• HKP
  • **
I30 1.5 DPI głośna praca na wyższych obrotach
« dnia: 23 Marzec 2025, 20:40:30 »
Witam, jestem tu nowy. Niedawno kupiłem i30 z silnikiem 1.5 DPI 110KM i wydaje mi się, że zaczął dziwnie silnik chodzić, jakiś głośny jest, jakby trochę terkocze podczas jazdy jak się rozgrzeje... nie wspomnę nawet jaki jest głosny w trasie gdzieś przy 120-130. Myślałem, że może wymiana oleju pomoże ale nie bardzo. A może on tak ma, tylko wcześniej nie zwróciłem na to uwagi. Olej jaki został wlany 0w20... tak jak w instrukcji. Do serwisu jak dzwoniłem też taki zalecali. Jakieś pomysły, czy taki urok tego samochodu?

Offline RobertW

• Giełda
Odp: I30 1.5 DPI głośna praca na wyższych obrotach
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Marzec 2025, 21:55:04 »
Jak samochód z 2021 roku to jeszcze na gwarancji. Jedź do serwisu niech sprawdza co się dzieje?

Offline PabloM

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Marzec 2025, 23:57:27 »
To samochód polesaingowy, 58 tys przebiegu. Co najwyżej mam rok rekojmi. Nikt mi go w serwisie nie sprawdzi w ramach gwarancji, bo jej nie ma. Jak będzie taka konieczność, to do serwisu pojadę... na razie pytałem, czy u innych też tak jest...

Offline Konserwator

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Maj 2025, 01:32:59 »
Witam,
Mój od niedawna i30 w wersji kombi z 2020 r. z tym samym silnikiem, również poleasingowy, również bez gwarancji, z tą różnicą, że ze znacznie większym przebiegiem, w okolicach 120km/h też zaczyna być głośniejszy. Nie ma jakiegoś specjalnego trzaskania pod maską, ale silnik słychać bardziej niż zwykle.
Wydaje mi się, że ta wersja po prostu tak ma.
No chyba, że się mylę z racji krótkiego stanu posiadania, to możecie mnie poprawić.