Autor Wątek: Schemat instalacji składania lusterek.  (Przeczytany 3805 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mic37

• HKP
  • **
Schemat instalacji składania lusterek.
« dnia: 15 Marzec 2021, 11:06:56 »
Witam serdecznie. Przeglądałem tematy forum i nie znalazłem interesującego mnie wątku. Poszukuję schematu instalacji elektr. lusterek bocznych. Chcę podłączyć moduł składania lusterek, a dołączona instrukcja  jest raczej skromna i po angielsku. Chodzi mi szczególnie o kolory przewodów odpowiedzialnych za składanie i rozkładanie lusterek. Ix35 2012r. Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Offline yoda

• Giełda
Odp: Schemat instalacji składania lusterek.
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Marzec 2021, 18:32:42 »
Skontaktuj się ze sprzedawcą w celu wyjaśnienia. Pewnie masz znaleźć +12 przy rozkładaniu i składaniu. Bez podstawowej wiedzy sam tego nie zrobisz choć wystarczy do tego próbnik lub miernik i odrobina pomyślunku. Jeśli jednak nie czujesz się na siłach zleć robotę elektrykowi i z głowy. Schemat pewnie gdzie w sieci znajdziesz jeśli poszukasz ale z pewnością też po angielsku.

Offline mic37

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Marzec 2021, 21:15:30 »
Liczyłem raczej na podpowiedź kogoś kto zna konkretną odpowiedź na temat kolorów przewodów. Podstawową wiedzę raczej każdy zdobywa w szkole i wiem, że należy znaleźć te dwa +12v. Kolory przewodów pomogłyby mi bez kupowania multimetra. Dzięki.

Offline maniek87

• phpBB HKP
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Marzec 2021, 22:40:20 »
kolory kolorami, dla pewności jeszcze lepiej sprawdzić multimetrem. Może się okazać, że ktoś już coś majstrował.
Dodtkowo multimetrem sprawdzisz czy dobrze wykonałeś połączeni itp.

Offline maniek87

• phpBB HKP
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Marzec 2021, 13:51:05 »
Proszę schematy. Z tego co widzę to kolory przewodów żółty (y) i Brązowy (Br)

Offline yoda

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Marzec 2021, 20:54:30 »
Z innej beczki powiem że nie bardzo mi pauje składanie lusterek przy zamykaniu i rozkładanie po przekręceniu kluczyka. Auto stoi pod chmurką a w zimę bywa że przymarznie co jeśli spali się silniczek od składania lusterek? Albo uszkodzi się plastikowy tryb, przekładnia?

Offline maniek87

• phpBB HKP
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Marzec 2021, 22:40:09 »
Obawy słuszne, ale to już ryzyko jakie ponosi osoba dokładająca taki moduł. Ja osobiście zadbałbym o możliwość dezaktywacji funkcji automatycznego składania i rozkładania lusterek, lub zrobił zgodnie z instalacją fabryczną jeśli producent przewidział taką opcje. Sam w swoim i30 myślę nad takim fabrycznym rozwiązaniem, ale niestety nie wiem jak z dostępem do modułu bo jest za przednią deską.