Autor Wątek: problem z chłodnicą i cieczą  (Przeczytany 6144 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pawlonik

• HKP
  • **
problem z chłodnicą i cieczą
« dnia: 10 Listopad 2019, 19:40:54 »
Witam mam problem H i30 CW z 2011 roku raz kopci białym dymkiem raz jest ok , raz odpali dobrze raz 500 obr i zgaśnie albo nie , potem gorzej odpalić czy gazujecie podczas odpalania ??
Chłodnica zimna i od strony wlewu pusto doleje zaraz pusto  i zimno reszta gorąca na dole koło chłodnicy też zimna rura  wentylator chodzi

po przejechaniu 5o km  silnik goroący temperatura prawie 120 wskażnik na maxa a dolna rura dalej zimna

Offline Hants

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Listopad 2019, 00:38:54 »
Cytat: "pawlonik"
raz kopci białym dymkiem raz jest ok

Obecnie czasem wychodzę na dwór w kurtce, czasem w krótkim rękawku. Zima idzie, więc jest zimno - mi też czasem o poranku dymi na brudno-biało przez minutę czy dwie. Woda w wydechu paruje. W 99% przypadków to normalne.

raz odpali dobrze raz 500 obr i zgaśnie albo nie

Przyczyn może być kilkanaście. Na początek proponowałbym przestać przegrzewać auto.

czy gazujecie podczas odpalania ??

Nigdy! Po to masz pierdyliard układów elektronicznych: MAP sensor, przepływkę, Lambdę, elektroniczne wtryski/układ zapłonowy/przepustnicę/krokowca i małego peceta pod maską, żebyś nie musiał meczyć łydki i ogłupiać czujniki auta.

temperatura prawie 120 wskażnik na maxa a dolna rura dalej zimna

No to co Tobie nie bangla?

Pomysl chwilkę...

Coś blokuje przepływ...

Podpowiem: blaszka i kawałek bimetalu.

Jeśli nadal nie wpadniesz na rozwiązanie zagadki to Ci ją jutro podam na tacy.

Offline pawlonik

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Listopad 2019, 16:16:35 »
termostat ??

[ Dodano: 2019-11-11, 16:18 ]
czy może uszczelka pod głowicą niewiem dlatego pytam

a gazowałem bo jak nie odpala tylko chechłam i chechłam to i przygazowałem nie powinno tak być nie ????????

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Listopad 2019, 19:16:39 »
Jeśli by UPG to czy ginie płyn lub w oleju maź? Najważniejsze czy rura górna idąca do chłodnicy robi się gorąca czy nie. Jeśli nie to trzeba sprawdzić termostat.

Offline Hants

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Listopad 2019, 02:06:40 »
Jeśli nie ma konkretnego majonezu, to bingo! Termostat.

Diagnostyka jest super prosta - wyjmij ten który masz obecnie i pojeżdzij trochę. Przy obecnych temperaturach silnik powinien być niedogrzany.

Jeśli nadal będą problemy to będziemy myśleć dalej o UPG, plastikowych (?) płatkach wirnika pompy, zapchanej chłodnicy....

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Listopad 2019, 08:56:04 »
Najważniejsze jeśli coś się przegrzewa szybko naprawić bo jak się silnik przegrzeje i przytrą pierścienie olejowe zacznie sie branie oleju.

Offline pawlonik

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Listopad 2019, 14:50:16 »
tak dlatego działam odkręciłem termostat cały w nalocie  pod korkiem oleju też jest maż

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Listopad 2019, 15:27:30 »
To już wiadomo. Są na allegro zestaw do sprawdzania czy niema spalin w płynie ale jak tu termostat jest tak zapchany nie ma co upg do wymiany. Koszt będzie spory jak sięnie robi samemu. Dochodzi też sprawdzenie szczelności głowicy,planowanie wymiana paska rozrządu.

Offline pawlonik

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Listopad 2019, 15:36:44 »
ojej masakra nieżle się wrąbałem to co robic ten test czy nie ma sensu ???

Offline ravpraca

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Listopad 2019, 19:35:05 »
A jaki to silnik? Benzyna 1.6?
To co pokazałeś to stan agonalny. Nie wie wiem jak dałeś radę tak jeżdzić. Nie odpala jak powinien, bo płyn pewnie zalewa świece.
Konieczne będzie zdjęcie głowicy, planownie i sprawdzenie szczelności. I oby tylko to było problemem. Może się jeszcze okazać, że silnik nie ma kompresji.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Listopad 2019, 19:51:08 »
Taka naprawa u mechanika pewnie z 800 a nie wiadomo czy dół dobry. Kosztowo wyjdzie podobnie jak zakup drugiego silnika. Więc trzeba sprawdzić pierścienie czy nieuszkodzone po przegrzaniach. Inaczej remont wyjdzie spory
Jedyna dobra opcja samemu zmienić upg a potem zmierzyć kompresje. Sam żałuję że u siebie tak nie zrobiłem. A oddałem do mechanika z rodziny i anie nie wyszło mnie taniej ani szybciej i lepiej.

Offline pawlonik

• HKP
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Listopad 2019, 20:03:59 »
taki kupiłem benzyna  1,6  z  2011 roku , jeżdzi normalnie kopa ma nieraz nie odpali to trzeba dodać gazu ,raz kopci raz nie na wolnych obrotach równo chodzi

Offline Hants

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Listopad 2019, 21:43:04 »
Nie panikuj jeszcze. Mnie trochę dziwi ten przepiękny smalczano-różowy kolorek. Zwykle majonez olejowy jest ...koloru majonezu.. Auto od handlarza, który ma pasiekę? Zalał silnik ATFem? Mnie to trochę wygląda na usuwacz kamienia, który ktoś pozostawił w układzie

Podstaw czyściutki, pięciolitrowy kanisterek pod miskę olejową i spuść olej. Na bagnecie i pod korkiem masz ten sam kolor?

Mnie interesuje ILE (i czy w ogóle) go wyciągniesz/wypłynie. Do Twojego bzyka wchodzą jakieś 3 litry.

Testem ostatecznym będzie zdjęcie pokrywy zaworów, jeżeli tam zobaczysz mayo, to po ptakach

Tak czy inaczej, nie wygląda to dobrze.

Szykuj 1600 zł na nową używkę. 400 na walizeczkę narzędzi i kilka flaszek dla okolicznych majsterkowiczów/pozyczenie wyciągarki...

Offline pawlonik

• HKP
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Listopad 2019, 13:29:12 »
Po przeczyszczeniu termostatu  po nagrzaniu pali od razu nie trzeba gazować ,

nie dymi wogóle  rura wydechowa suchutka

płynu nie ubywa,

lecz spaliny w płynie są !!!!

co z tym fantem robić ??? czy dać spokój ???

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Listopad 2019, 17:46:45 »
Pewnie długo i tak nie pojeździ. Lepiej w dalekie trasy nie jeździć. U mnie tak ginął powoli płyn a jak zaczęło od razu po kilku kilometrach chłodnica od góry pusta.
Nie raz pomaga wyjęcie termostatu gdy pada uszczelka. Ale tylko jak gotuje się płyn. Oczywiście to sposób handlarzy by opchnąć stare auto by trochę jeździło.