Autor Wątek: [Matrix] Hynday Matrix 2008 brak prądu do silniczka sterując  (Przeczytany 5930 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gaju2019

• HKP
  • **
[Matrix] Hynday Matrix 2008 brak prądu do silniczka sterując
« dnia: 22 Październik 2019, 10:28:43 »
Witam, z góry przepraszam jeśli otworzyłam nowy post a taki już był, jestem tutaj nowa.
Potrzebuje od was informacji i pomocy:
Kupiłam Hyundai Matrix 2008 climatronik w bardzo dobrym stanie z jednym jak się okazało problemem. Klimatyzacja działa super ale niestety brak ciepłego powietrza, nie dochodzi do wnętrza, nagrzewnica gorąca, silniczek sterujący klapami nie reaguje, kupiony nowy ten sam problem - tak jakby prąd nie dochodzi do niego?, obecnie mechanik ustawił część którą łączy się silniczek na środek by było ciepło jak jadę z dziecmi - oczywiście chwilowe rozwiązanie. Czy ktoś miał podobny problem? Czy problemem może być cały panel klimatyzacji?- takie jest podejrzenie? niestety częsci używanych brak, a nowy jeśli się znajdzie na świecie to 4tys.  Czy diagnoza elektroniki może wskazać problem, czy warto się umówić?
Z góry dziękuję za pomoc

Offline Kotolot

• HKP
  • **
[Matrix] Hynday Matrix 2008 brak prądu do silniczka sterującego klapami
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Październik 2019, 23:19:15 »
Cześć, niedawno przerabiałem ten sam problem. Również wymieniłem silniczek sterowania klapami, sprawdziłem bezpieczniki, przekaźniki, wnętrze modułu sterowania i nic. Poddałem się, pojechałem do elektryka. Zrobił to tego samego dnia, wziął coś ok 120zł. Pomimo moich pytań, żartów i dociekań nie chciał powiedzieć wprost co było uszkodzone. Podejrzewam że wyjął sam moduł sterowania i być może poprawił zimne luty, lub wymienił jakiś kondensator na samej płytce modułu sterowania.. ¯\_(ツ)_/¯

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Październik 2019, 23:45:41 »
Nie raz wystarczy tylko wypiąć  i wpiąć kostki bo styki zaśniedziały. U mnie nie działały poduszki. Pewnie elektryk też by wziął sporą kaskę. A naprawiłem sam wypinając i montując znowu kompa od poduszek. Elektronika tak ma.

Offline gaju2019

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Październik 2019, 09:41:29 »
Byłam dzis na diagnostyce komputerowej.  Wyskoczyły dwa błędy -1 - czujnik jakości powietrza, otwarty przewod prądowy, 2-błąd z nastawieniem klapami, który czasem zanikał jak został zamontowany silniczek. Generalnie diagnosta stwierdził iż było coś kombinowane z elektryką, należy rozebrać i sprawdzić połączenie itd....