Autor Wątek: [Getz TB] listwa od drzwi / podswietlenie panelu ?  (Przeczytany 4650 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bartek1989

• HKP
  • **
listwa od drzwi / podswietlenie panelu ?
« dnia: 20 Sierpień 2019, 08:57:59 »
Witajcie...
To moje drugie konto ( pierwszego nie mam mozliwosci odzyskac , brak hasla, maila itd)
Z racji ze jestem totalnie "zielony" , w ogole sie nie znam.
Mam problem z listwa samochodowa ktora odczepila mi sie od prawych przednich drzwi. Nie wiem jak ja naprawic, probowalem przykleic klejem motoryzacyjnym (klej+ utwardzacz) ale w ogóle nie łapie.

Drugi problem - nagle przestało mi dzialać podswietlenie panelu w którym reguluje sobie klime/nawiew w aucie ;/ Stało sie to po tym jak jak auto przeszło "przeglad" . Tez nie wiem jak to naprawic.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 21:55:27 przez Brt »

Offline MktR

• Giełda
Getz - listwa od drzwi / podswietlenie panelu ?
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Sierpień 2019, 17:56:05 »
Słyszalem, że można klejem do szyb, ale potem można oderwac listwę razem z lakierem. Osobiście polecam dobrą taśmę dwustronną + dodatkowo dobrej jakości klej (np. kropelka).

Co do podświetlania to masz spalone żarówki podświetlenia. Zobacz tutaj: Ja mam spalone i jeżdżę z tym. Najgorzej w nocy bo na czuja trzeba szukać. Zdjąć konsolę podobno łatwo, potem trudniej złożyć i uważać trzeba by czegoś nie oberwać.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Sierpień 2019, 18:08:25 »
Przykleić listwę to ciezka sprawa, chyba że klejem do szyb. Sam kombinowałem bo urwałem listwę o bramę.
Trzeba zdjąć ją rozbierając tapicerkę i od tyłu trzymają zatrzaski plus wkręty. Jak się urwało mocowanie na listwie trzeba jepokleić np. lutownicą.  U mnie klej puścił a dałem mocny montażowy. Wtedy poszedłem na łatwiznę i wkręciłem małe wkręty przez listwę a dziurki zalałem mazidłem. Trzyma bo inaczej zamiast kupować drogie kleje chyba najlepiej kupić drugą listwę.
A podświetlenie trzeba zdjąć panel środkowy. Trzyma się na zatrzaskach.

Offline Bartek1989

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Sierpień 2019, 23:42:59 »
Kurcze z ta listwa to moze udam sie raczej do mechanika , albo wpierw sprobuje z dobra dwustronna tasma i kropelka jak polecacie. Niestety mam zaciski zerwane w tej listwie wiec bedzie trudniej chyba ;(

Co do panelu, zaryzkuje... sprobuje sam sciagnac, najwyzej cos spiernicze - wtedy oddam do mechanika xD

Offline Hants

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Sierpień 2019, 15:28:53 »
A czemu nie spróbwać na silikon? Oczyszczone powierzchnie powinny dać radę..

Co do zdejmowania tej konsoli środkowej ...brrrrr. Do dziś bolą mnie opuszki palców gdy o tym myślę ;)

No ale w życiu trzeba być twardym, a nie miętkim Powodzenia!

Offline Bartek1989

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Sierpień 2019, 21:14:35 »
W sensie zwykly silikon ? czy jest jakis specjalny motoryzacyjny ?

Offline Hants

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Sierpień 2019, 23:12:52 »
Szczerze, to myślaem o zwykym szklarskim - bezoctowym

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Sierpień 2019, 07:32:19 »
Po mojemu to do takich celów jak przyklejone listwy nie nadaje się  ani silikon ani klej typu kropelka.
Ja zastosował bym dobrej jakości taśmę dwustronną . Wymagałoby to demontażu listwy, a jeśli chcesz tylko podkleic tak jak jest to klej do szyb wydaje mi się najstosowniejszy.

Offline Bartek1989

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Sierpień 2019, 10:38:18 »
No wlasnie chce podkleic, bo jak widac na zdjeciu prawie połowa sie odczepila ( 2 zawiasy poszły , w tym 1 sprawny, które nie chce sie wczepic bo 1 jest całkowicie uwalony) wiec raczej wolalbym to inaczej, ale sporobuej dzisiaj z ta tasma

Offline maniek21

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Październik 2019, 22:48:38 »
Co do wymiany oświetlenia konsoli, polecam ten film:

Podważaj czymś miękkim lub owiniętym w szmatkę śrubokrętem.
Zastosowałem się do wypchnięcia pokrętła nawiewu oraz temperatury.
Ewentualnie zamiast tego można odłączyć linki metalowe w schowku oraz od środka konsoli (mniej więcej nad pedałem gazu) - wtedy panel też wyjdzie i jest dostęp do żaróweczek. Nieprzyjemna robota, ale satysfakcja po zrobieniu duża.