Autor Wątek: EGR czyścić czy wymieniać na nowy  (Przeczytany 10679 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ghost2255

• Giełda
EGR czyścić czy wymieniać na nowy
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Sierpień 2019, 23:47:58 »
W katalizatory jeszcze uwierzę.
DPF trupowi, który kopci tak, że nie przechodzi przeglądu niewiele pomoże, bo zaraz się zapcha tym, co wypluwa silnik.

Offline MD13

• Giełda
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Sierpień 2019, 07:22:44 »
DPF jest pokłosiem EGR. Historycznie jest tak aby zmiejszyć tlenki azotu wpadli na pseudo genialny pomysł cofania spalin aby obniżyć temperaturę. Co spowodowało przyrost niespalonej mieszanki w procesie nie spalania całkowitego i przyrost cząstek stałych i tu założyli DPF.  Więc zaślepienie EGR zrobi dobrze DPF. Tak mi się wydaje , ale poprawcie mnie jak się mylę.

Offline Pajaro

• Giełda
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Sierpień 2019, 09:38:37 »
Ja zrobiłem z wyciętym DPFem 40 tys i nic się nie dzieje. Test spalin przeszedłem bez problemu i to na własne życzenie bo podczas przeglądu nie jest wymagany.

Offline MD13

• Giełda
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Sierpień 2019, 10:39:17 »
Pajaro jest dokładnie tak piszesz. A już ktoś na forum pisał ,ze ma DPF i chmury dymu za min co jakiś czas. Taka to ekologia. W firmowych mondeo z DPF tez już chmurę za sobą widziałem w skodach też :)

Offline Kabestan

• Giełda
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Sierpień 2019, 22:39:39 »
Dobrze, ale pytam się czy można zaślepić samego EGR bez ruszania DPF? Dopóki EGR się nie zapchał to DPF spisywał się znośnie, około 250 km się wypalał, a teraz co 90 - 100.
Wyczyściłbym go / zamontował nowy , ale skoro to fabryczna wina modelu to nie pozostaje nic innego jak zaślepić.
I tu pytanie czy można zaślepić sam EGR bez ruszania DPF?
Czy tego typu rzeczy tylko w specjalistycznych warsztatach?
Możecie podesłać linki do zagranicznych miejsc gdzie opisują ich problemy z EGR i że nie warto tego na nowe wymieniać? Auto na obecnym EGR przelatało 7 lat.

Offline michal90

• HKP
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Sierpień 2019, 08:51:46 »
Nie odpowiem na Twoje pytanie, ale opiszę mój przypadek: po uruchomieniu samochodu zauważyłem zapaloną "Lampkę kontrolną sygnalizacji usterek układu sterowania wtryskiem paliwa", objawy - zupełny brak mocy, jakby odcięcie "gazu" przy 3000 obr., wyraźne silnik pracował w trybie awaryjnym. W ASO powiedzieli, że to EGR i że wykręcą i wyczyszczą, ale niestety okazało się że uszkodzona była z tego co pamiętam membrana i zawór był do wyrzucenia, a cena nowego tak jak pisałeś powyżej. Poszukałem i kupiłem na allegro za 160 zł - jeżdżę na nim już ponad 1,5 roku i jak na razie jest wszystko ok.

Offline Mariusz 71

• Giełda
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Sierpień 2019, 12:34:19 »
Mam pytanie, czy jak zamknę zawór EGR to auto będzie mniej kopcić. Silnik 1.7CRDI bez DPF .

Offline MD13

• Giełda
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Sierpień 2019, 12:47:56 »
No na logikę wynika ,że tak bo nie cofniesz spalin do komory spalania. Pytanie jest inne czy fizyczne zatkanie jest wystarczające? Czy w sofcie gdy komp otwiera zawór zmienia mieszankę?
Jeśli nie to oki.

Offline Mariusz 71

• Giełda
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Sierpień 2019, 14:16:25 »
Tylko że przed wywaleniem DPF tłumiki były czyste białe, a teraz są zakopcone łącznie z brudnym od sadzy tylnym zderzakiem w kolorze białym.Dlatego się zastanawiam czy zamknięcie i wyłączenie EGR w tym pomoże czy nie.

Offline ghost2255

• Giełda
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Sierpień 2019, 16:30:45 »
Cytat: "Mariusz 71"
teraz są zakopcone łącznie z brudnym od sadzy tylnym zderzakiem w kolorze białym

To chyba raczej coś z wtryskami, nie sam EGR.
Nawet bez DPF sprawny silnik ma puścić czasem lekkiego bąka, ale na pewno nie ma być okopcony zderzak.

Wydech ze sprawnym DPF jest właśnie bielutki, czysty. Bez DPF jest czarny, okopcony wewnątrz ale ciągłe kopcenie to objaw usterki a nie braku filtra cząstek.

Offline MD13

• Giełda
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Sierpień 2019, 20:49:23 »
ja bez dpf po 2 latach mam nalot czarny we wnętrzu rurki . Ale nie kopci mi tak jak opisujesz i na białym zderzaku nic się nie odkłada. Tak jak gohst2255 pisze coś jest nie tak z silnikiem. Masz złą mieszankę , lub coś się nie dopala. Przyczyn może być kilka. Albo po prostu ci źle dpf w sofcie wyłączyli. Ja tak miałem ,że po wywaleniu po 100km puścił mi dym i podjechałem do poprawki. Od tego momentu mam spokój.

Offline Mariusz 71

• Giełda
« Odpowiedź #26 dnia: 30 Sierpień 2019, 13:30:41 »
Z wywaleniem DPF robiłem też mapowanie. Pojechałem ponownie na poprawki trochę mi pozmieniali i dalej mam to samo. Powiedzieli że e najwyżej przywrócą ustawienia fabryczne.

Offline ghost2255

• Giełda
« Odpowiedź #27 dnia: 30 Sierpień 2019, 13:46:27 »
Cytat: "Mariusz 71"
Z wywaleniem DPF robiłem też mapowanie

I masz odpowiedź, skąd sadza na zderzaku.

Tuner dorzucil za dużo koksu, to dymi.
Gdzie to robiłeś? Była hamownia i poprawki na rolkach?

Offline MD13

• Giełda
« Odpowiedź #28 dnia: 30 Sierpień 2019, 14:47:23 »
ja też mapę i mi tak nie dymi. Kwestia zrobienia dobrej mapy.

Offline kacluk1987

• Giełda
« Odpowiedź #29 dnia: 30 Sierpień 2019, 16:33:15 »

Dla przykładu można zrobić dobra mapę bez dymienia.. W uk komuś po "wywaleniu" dpf z ECU zatarło silnik:)