Autor Wątek: EGR czyścić czy wymieniać na nowy  (Przeczytany 11150 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kabestan

• Giełda
EGR czyścić czy wymieniać na nowy
« dnia: 22 Lipiec 2019, 21:34:46 »
Mam od kilku miesięcy problem z EGR. Auto dostaje czasem czkawki i traci moc powyżej 4 biegu. Poczytałem w różnych miejscach i identyczne objawy miał człowiek z zapachanym EGR do tego czujnik podciśnienia turbo.
Już raz mi wyskoczył na kompie błąd ciśnienia turbo.
Mieliście problemy z EGR? Czyścicie czy nowy/zamiennik? Na szybko patrzyłem w necie koszt około 1200 zł w stacjonarnym zapewne drożej. Dużo za dużo jak za coś co dla auta nie jest potrzebne.

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lipiec 2019, 21:38:12 »
Spróbuj wyczyścić zarówno EGR jak i czujnik. A masz jeszcze jakieś objawy, np. dymienie?

Offline Kabestan

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lipiec 2019, 21:41:15 »
Żadnego dymienia. Jedyne objawy to czkawka - odejmowanie jakby gazu, na szczęście póki rzadko co kilkanaście dni. Spadek mocy i DPF z 250 km wypala się co 110 km a to już ... bardziej niż spadek mocy.
Pytanie kieruję do osób które już miały problem z EGR w i40. Czyszczenie czy wymiana.

Offline MK33

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Sierpień 2019, 08:08:48 »
Łatwo zdemontować EGR samemu? mam jutro czas i chciałbym go samodzielnie wyczyścić.

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Sierpień 2019, 20:37:10 »
Powiem na moim przykładzie. Ruszałem nim chyba z 30-40 min. Lewo, prawo. Nie chciał wyjść skubany. U mnie jest jeszcze taka metalowa uszczelka. Łatwo ja zwichrować, wiec nie polecam podważania żadnym śrubokrętem czy innym płaskim narzędziem. Tylko cierpliwość i delikatne ruchy na boki i do góry:)

Offline ghost2255

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Sierpień 2019, 12:33:39 »
Potwierdzam. EGR bardzo trudno wyjąć. Trzeba dużo cierpliwości.
Ta uszczelka aluminiowa nie jest taka delikatna, ale warto na nią uważać.

Co do poszarpywania, to czyszczenie raczej nie pomoże. To wada softu w tych autach.
Na obcojęzycznych forach, gdzie jest więcej tych samochodów to dość częsty temat. Ludzie czyszczą EGR, wymieniają a to nic nie daje.  
Jedyny pewny sposób to zaślepienie lub usunięcie programowe EGR.

Offline hondantv

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Sierpień 2019, 22:16:55 »
Próbował ktoś zaślepić egr? Nic się nie dzieje z autem?. Miałem kiedyś volvo s40 z 2004 roku i poprostu odpiołem tylko wtyczkę od egr i nic się nie działo. A jak to jest w przypadku i40?

Offline MD13

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Sierpień 2019, 09:23:11 »
Ja mam wyłączonego w kompie. Gdy robiłem mapę i wywalałem DPF w pakiecie wyłączyli mi EGR. Nic się nie dzieje.

Offline hondantv

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Sierpień 2019, 14:35:03 »
Ile tysięcy zrobiłeś już bez egr i bez dpf?
Dpf'a masz wyciętego?

Offline kacluk1987

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Sierpień 2019, 17:45:45 »
Brak egr wyjdzie silnikowi na dobre... z nim spaliny wpuszczane są ponownie do komory spalania.. Kto by chciał oddychać już "wydychanym" powietrzem..

Offline hondantv

• HKP
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Sierpień 2019, 18:11:06 »
Ja wiem że są to rzeczy nikomu niepotrzebne. Psują się na potęgę i kosztują czopke pieniędzy, ale chciałbym się dowiedzieć z pewnego źródła czy po usunięciu ich auto nie świruje. Dlatego proszę o odpowiedź osoby które pousuwały te części ze swoich i40 i czy po przejechaniu kilkudziesięciu tysięcy kilometrów nie wpływa to jakoś niekorzystnie na auto.

Offline kacluk1987

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Sierpień 2019, 18:15:20 »
Mogę ci powiedzieć ale na przykładzie silnika 3.0d m57 z bmw.. gdzie po wycięciu dpf, wyłaczeniu EGR auto miałem jeszcze 2 lata i nic się nie działo, przeglądy z emisją spalin przechodziło pozytywnie.. W obecnes skodzie z tdi też czekam do pierwszych problemów dpf/egr i wycinam oba dziadostwa

Offline MD13

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Sierpień 2019, 20:17:38 »
bez dpf , z wyłączonym egr i podniesioną mocą zrobiłem już jakieś 20 tys.

Offline Kabestan

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Sierpień 2019, 22:08:10 »
Można zaślepić EGR nie wywalając DPF? Zrobi to każdy kumaty mechanik czy trzeba szukać "tuningowców" specjalizujących się tylko tym?

Offline MK33

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Sierpień 2019, 23:17:23 »
Kilka dni temu u znajomego  w warsztacie usłyszałem że w tym roku zakładali już kilka DPFów i katalizatorów. Podobno nie samochody nie przeszły przeglądów. Czyli ryzyko z wycięciem jest.