Autor Wątek: [Getz] [Getz] problem z odpaleniem. rozrusznik nie reaguje  (Przeczytany 6256 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ketonek

• HKP
  • **
[Getz] problem z odpaleniem. rozrusznik nie reaguje
« dnia: 12 Marzec 2019, 20:21:07 »
Hej, dnia dzisiejszego pojawił się problem z odpaleniem, po przekręceniu stacyjki lampki się świecą(od immo też) i brak reakcji. Aku nie jest wyładowany, od czego zacząć, bo samochód stoi dobry kawalek od najbliższego elektromechanika.

Z góry dziękuję
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 21:46:00 przez Brt »

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Marzec 2019, 21:05:41 »
Ja bym najpierw sprawdził stacyjkę. Pewnie kilka razy kluczykiem jak się weźmie to załapie.

Offline ketonek

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Marzec 2019, 22:02:07 »
Sama kostka była wymieniana dwa lata temu na oryginalną, co tam w stacyjce mogło się zepsuć?

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Marzec 2019, 22:38:47 »
Stacyjka nie załącza bendiksa i nie działa rozrusznik.Ale to powinno być nie od razu a często za którymś razem zadziałać powinno. Inaczej trzeba szukać.

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Marzec 2019, 23:51:26 »
Ja bym zaczął od sprawdzenia rozrusznika "na krótko", jeśli działa to sprawdzić bezpieczniki, przekaźniki. Albo może lepiej zacząć od bezpieczników. Sama stacyjka to chyba rzadko się psuje. Bynajmniej tak mi się wydaje.

Offline Hants

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Marzec 2019, 00:04:33 »
W ramach ciekawostki: W Sonacie stacyjka wysiadła mi po ok 400kkm i kilku tysiącach odpaleń.
Zaczęło się niewinnie: auto odpalało po około sekundzie od przekręcenia kluczyka, potem dwu sekundach. Zadne kontrolki nie przygasały (gdy powinny).

Wymiana bębna styczników to jakieś 15 minut roboty. Spróbuj odpalić na krótko kabelkiem.

Przypuszczalnie padło Tobie to:

Offline Dolot

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Kwiecień 2019, 10:17:38 »
Mam podobny problem getz 2005r 1,1 , kontrolki świecą, po przekręceniu kluczyka na start przeygasaja razem z radiem. Ale nie działa nawiew, szyby, wycieraczki,światła mijania i drogowe, ogólnie nic poza radiem i światłami postojowymi i kierunkowskazami.
Bezpieczniki całe w kabinie całe, koło silnika całe przekaźniki sprawdzał elektryk podobno całe, rozrusznik na krótko kręci. Co to może być.  Dodam że nie zawsze tak jest ma okres że wszystko działa i pali zawsze a jak padnie to na amen i samo przechodzi. A i najważniejsze nawet jak odpale z popychu to reszta dalej nie działa.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Kwiecień 2019, 19:06:43 »
Skoro bezpieczniki całe to może jest problem z masą. Bez nie też mogą być cyrki. To że raz działa a raz nie winny może być także jakiś przewód główny źle stykający. Trzeba szukać podczas awarii i ruszać przewodami czy się poprawi.

Offline niebrzydal

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Kwiecień 2019, 21:11:51 »
Może pomogę zdiagnozować: ja bym zaczął od podłączenia drugiego akumulatora, albo po przekręceniu kluczyka w pozycji zapłon spróbować odpalić z pychu i sprawdzić czy zapali. Jak zapali to pół sukcesu, da się jechać (choćby do warsztatu :)).
Potem sprawdzić bezpieczniki i rozrusznik na krótko. Jak nie zadziała to dopiero stacyjkę.

Offline Dolot

• HKP
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Kwiecień 2019, 01:33:16 »
Na popych odpala, bezpieczniki całe, ale sęk w tym że po odpaleniu dalej nic nie działa. Serwis rozłożył ręce, postal 20 min odpalony i w tym czasie zaczęło wszystko działać bez niczyjej ingerencji. Ciężki przypadek. Wszystko działało miesiąc i od wczoraj znów  ma jakiś kaprys.

Offline niebrzydal

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Kwiecień 2019, 14:59:00 »
Odkręć obudowę kierownicy 3 wkręty i tam popatrz na kostki. Niektórym dymek leci po uruchomieniu. Może coś się przypaliło.

Offline Dolot

• HKP
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Kwiecień 2019, 20:00:31 »
Usterka znaleziona wszystkie masy, rozrusznik i przy rozruszniku się zaczęło...
Cienki kabelek na wsowke i po nitce do kłębka, do puszki pod maską na krótko dopiety plus z akumulatora i wszystko działa ale dalej nie odpala.  Lecimy z kolegą dalej i dochodzimy do wiązki przy stacyjce gdzie rusza się kostka stacyjki. Narazie jeszcze nie wymyślone jak to usztywnic ale już wiem gdzie ruszyć żeby działało. Generalnie problem rozwiązany. Mam nadzieję że komuś to pomoże. Przy puszce jest to gruby czerwony kabelek wchodzi do białej kwadratowej kostki. Przy stacyjce rowniez taki ale zeby to zobaczyc trzeba odkręcić obudowę pod kierownicą.