Autor Wątek: [Getz TB] [Getz TB] Wysokie spalanie 1.4 97KM  (Przeczytany 3942 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mortens

• Giełda
[Getz TB] Wysokie spalanie 1.4 97KM
« dnia: 26 Styczeń 2019, 16:27:12 »
Witam,
Od zakupu getz'a zauważyłem większe spalanie po testach okazuje się ze pali w mieście ~10-11l na 100km przy naprawdę spokojnej jeździe. Dodam że nie świeci się check engine ani po podłączeniu komputera nie wyświetla dosłownie żadnych błędów.
Czy ktoś z was spotkał się z podobnym spalaniem i co ewentualnie mogło by być nie tak :)?? Z góry dzięki za pomoc .
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 21:32:56 przez Brt »

Offline Scorpio

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Styczeń 2019, 15:19:41 »
zbyt niskie ciśnienie w oponach, stare świece/filtr powietrza, zapieczone hamulce, zapchany katalizator, uszkodzona sonda lambda... ciężko powiedzieć.
Jakieś inne objawy? Słabe przyspieszenie, nierówna paca silnika, gorąca felga/felgi, niedogrzany silnik?

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Styczeń 2019, 15:33:24 »
Jak auto lekko idzie przepchnąć to moim zdaniem najlepiej sprawdzić sondę.

Offline mortens

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Styczeń 2019, 21:11:13 »
Faktycznie przepraszam za mało możne szczegółów podałem :).

Świece oraz przewody wymienione na nowe. Hamulce wszystkie przeglądnięte i sa ok. Sonda LAMBDA.. hmm nie ma zadnych błędów w kompie więc uznałem że jest ok. jaki odczyt z niej powinienem mieć aby uznać że jest ok ?
Sprawdzę ciśnienie w oponach chociaż opony założyłem w  tym sezonie zimowym nowe może w wulkanizacji ktoś nabił za małe ale myślę że rzuciło by mi sie to w oko że jest "flak" :)

Więc ogólnie pytanie jak sprawdzić ta sonde aby ją ewentualnie wykluczyć ?

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Styczeń 2019, 21:59:03 »
Wystarczy odkręcić świece i jak będą czarne w sadzy to mieszanka za bogata. Widać też to przy zapaleniu silnika często kopci na czarno ale świece powiedzą wszystko.
Jakby samochód coś hamowało to by było czuć podczas jazdy na luzie.

Offline Scorpio

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Styczeń 2019, 17:18:42 »
W domowych warunkach sondę możesz sprawdzić zwykłym multimetrem, np. tutaj masz opisane (pkt. 5):

https://www.hella.com/techworld/pl/Technologia/Czujniki-i-podzespoly-wykonawcze/Wymiana-sondy-lambda-4379/#

Nie napisałeś jeszcze czy silnik łapie odpowiednią temperaturę i czy ma prawidłową moc?

P.S. A nie czujesz podczas jazdy zapachu benzyny? Sprawdź samochód pod kątem wycieku paliwa.

Offline mortens

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Styczeń 2019, 18:03:24 »
Scorpio - benzyny nie czuję w cale. Temperatura ? hmm no w tej wersji poliftowej mam jedynie informacje że silnik jest zimny ( niebieska kontrolka) i jeśli jest nagrzany to po prostu ona znika ( w obecnych zimowych warunkach (Wrocław) znika po przejechaniu ~2 max 3km. Sonde postaram sie jak najszybciej sprawdzić i dam znać jakie będą wyniki :)