Autor Wątek: Temperatura silnika w i40 1.7 crdi  (Przeczytany 7984 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jacekrys

• Giełda
Temperatura silnika w i40 1.7 crdi
« dnia: 31 Grudzień 2018, 22:25:42 »
Witam.
Czy może ktoś mi powiedzieć jak szybko nagrzewa się silnik w I40 1.7 diesel crdi ?
Po przejechaniu po mieście czasem wyswietli mi 60 stopni a czasem ponizej 50 stopni,  na trasie nie pokazuje mi wogole temperatury jakby byla za niska, z kratki nawiewu po przejechaniu 15km  i ustawieniu na 25 stopni  leci letnie powietrze.
Jakieś sugestie z waszej strony ??  czujnik temperatury czy raczej termostat ??

Pozdro dla wszystkich i Szczęsliwego Nowego Roku

Offline Jacek72

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Styczeń 2019, 14:30:19 »
Obstawiam termostat..

Offline kedar357

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Styczeń 2019, 20:02:03 »
Mój nagrzewa się bardzo szybko ok 5-7 km osiąga 90 stopni też obstawiam termostat

Offline 0ti

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Styczeń 2019, 20:36:25 »
standardowo jest 85 Stopni

Offline jacekrys

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Styczeń 2019, 10:52:21 »
Problem rozwiązany, winny termostat.  Wielki problem z wymiana ale dało się.  prawie 2 godziny roboty, ale kasa w kieszeni, zadowolenie z ciepla w aucie i radość własnej roboty - bezcenne.

Offline Qjawa

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Styczeń 2019, 04:07:36 »
Witam wszystkich. Na forum jestem od niedawna gdyż od niedawna jestem posiadaczem hyundai i40 1.7 crdi 136 PS 2014.

I właśnie pierwsze co mnie uderzyło w oczy po zakupie auta i zaczęło zastanawiać to temperatura silnika.  Po przejechaniu ponad 80 km autostradą wskaźnik nie dotarł do 90 st. Czy to jest normalne? Poprzednie auto VW Passat b6 ładnie i szybko  dochodził do 90 stopni.

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Styczeń 2019, 07:31:58 »
Jak najbardziej normalne. Badając temperaturę przez obd i aplikacje torque wskazuje mi 88-91 stopni i nigdy nie miałem kreski na 90. Chyba wszystkie Hyundai tak maja, w tucsonie 2005 benzyna tez tak było.

Offline rwicik

• HKP
  • **
    • http://wicik.eu
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Styczeń 2019, 14:57:06 »
U mnie od nowości wskaźnik dochodzi max 1 kreskę przed połową.

Offline mortens

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Styczeń 2019, 18:56:06 »
U mnie również jest tak samo jak na załączonym zdjęciu ! :)

Offline kacluk1987

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Styczeń 2019, 15:00:12 »
Qjawa jak ci się jeździ i40 po przesiadce z passata b6?? jak wygląda twoim zdaniem ilość miejsca w środku w bagażniku??  Jaki silnik miałes w passu?? i jakie są twoje odczucia co do 1.7 crdi w hyundaiu?

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Styczeń 2019, 19:57:52 »
Witaj Qjawa.
Wskaźnik tyle ma pokazywać.  Jest OK

Offline tom69

• HKP
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Styczeń 2019, 10:21:15 »
W poliftowym jest tak samo, jedna kreska przed połową.
Nawet w Chorwacji, przy temp. +46 powietrza, nie podskoczyło wyżej.
Jest OK.

Offline Qjawa

• HKP
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Styczeń 2019, 19:04:03 »
Cytat: "kacluk1987"
Qjawa jak ci się jeździ i40 po przesiadce z passata b6?? jak wygląda twoim zdaniem ilość miejsca w środku w bagażniku??  Jaki silnik miałes w passu?? i jakie są twoje odczucia co do 1.7 crdi w hyundaiu?

I 40 jeździ mi się bardzo dobrze chociaż brakuje mi troszkę mocy. W VW miałem  2.0 170 PS DSG(coś bardzo fajnego). Tu jest odczuwalna mniejsza  moc ale za to dużo mniejsze spalanie. Mieszkam i pracuje w De i różnica w spalania jest odczuwalna. Trasę PL -De zrobiłem dopiero raz ale Passata musiałem dolać pod Poznaniem żeby do domu dojechać a w i40 dojechałem na miejsce i jeszcze miałem 1/3 zbiornika.  Przy prędkościach powyżej 140km/h jest dużo głośniej niż w pasku ale to wynika pewnie z mniejszej pojemności.  Miejsca w środku jest wystarczająco. Mam ok 176 cm wzrostu ale ważę 120 kg i siedzę wygodnie. Pasażerowie z tyłu też byli zadowoleni. Moim zdaniem w środku jest więcej miejsca. Bagażnik porównywalny do VW chociaż wydaje mi się że ciut mniejszy. Szczerze mówiąc jestem zadowolony ze zmiany auta.  Każda marka ma swoje plusy i minusy. Do każdej trzeba się przyzwyczaić.

Dzięki za odpowiedzi. Skoro tak ma być to nie będę panikować i zostawię termostat w spokoju.

Taki mały OT. Używacie może jakiegoś programu do diagnostyki autka?  Co polecacie dobrego i nie drogiego. Wiem że to nie idzie w parze ale ta do 400-500 zł mógłbym coś kupić.

Offline Venom

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Luty 2019, 14:34:56 »
jak ci brakuje mocy to jedz na mapę i po sprawie .
Co do diagnostyki to kupisz OBD za 50 PLN do tego program za free se ściągnij i masz podstawową diagnostykę  .

Offline Ziku90

• HKP
  • **
Odp: Temperatura silnika w i40 1.7 crdi
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Listopad 2024, 12:55:23 »
Podepnę się pod ten temat – od jakiegoś czasu borykam się z problemem niedogrzewania silnika (przynajmniej wg. wskazań).

Problem zauważyłem pierwszy raz na postoju gdzieś we wrześniu – po przejechaniu trasy ~30 km w większości drogą szybkiego ruchu na postoju pod garażem zaczęły znikać kreski z wskaźnika temperatury płynu. Podpiąłem OBD i na szybko patrząc przez Car Scanner faktycznie temperatura spadała, zarejestrowałem minimum 60 stopni, potem zgasiłem samochód więc nie wiem do ilu by spadła finalnie. Auto ma według wskazań przebieg 177 332, płynu aktualnie nie ubywa.

Przy przebiegu 160 508 (lipiec 2023) wymieniana była chłodnica – uciekał płyn i była przegnita od spodu, od tamtego czasu problem z ubywaniem płynu nie powtórzył się.

Przy przebiegu 172 950 (lipiec 2024) były robione: wypalanie DPF przez komputer, usunięcie klap wirowych, sprawdzenie i regulacja wtryskiwaczy, sprawdzenie i doszczelnienie pompy paliwowej, czyszczenie kolektora ssącego.

Przy przebiegu 175 639 (październik 2024) było dalej działane z DPF, dodatkowo wymieniona przepustnica oraz termostat – po tej wymianie nie zauważyłem spadku temperatury (ale też nie sprawdzałem jej stanu poprzez OBD) aż do tego poniedziałku (18 listopad) – znowu pomimo trasy kilkanaście kilometrów pod garażem czy nawet na postoju chwilę pod Paczkomatem widać spadek wskazań.

Ogólnie to moje odczucia są takie – silnik nagrzewa się w miarę szybko jeśli się jedzie w miarę dynamicznie, przy spokojnej jeździe jest wolniej, jeśli bym miał długi odcinek z odpuszczonym gazem to pewnie też by temperatura mogła spadać.

Pytanie czy to normalne, że:

A.    5 kresek na wskaźniku temperatury pojawia się już przy 75 stopniach?
B.    Górny wąż od chłodnicy jest już lekko ciepły gdy OBD pokazuje 40 stopni?
C.    Górny wąż od chłodnicy jest ciepły, gdy OBD pokazuje 75 stopni?
D.    Pojawiają się te ‘piki’ w dół na wykresie temperatury?
E.    Wentylator chłodnicy chodzi non stop gdy załączona jest klimatyzacja (czyli ogólnie u mnie zawsze)?

Ogólnie to pytanie czy poza tym termostatem P/N: 25500-2A100 jest jeszcze coś co steruje w jakikolwiek sposób przepływem płynu? Np. do tej chłodnicy oleju, EGR, jakiś dodatkowy obieg?

W innym wątku widziałem, że ktoś pisze o uzyskiwaniu przez silnik 90 stopni po 5 – 7 km – fakt, że teraz jest zimno ale czy po tych 12 km rano do roboty nie powinno być już 90 stopni również? W przyszłym tygodniu będę robił trasę autostradą ~150 km to pewnie puszczę rejestrację wszystkich parametrów, żeby zobaczyć jak podczas takiej jazdy to wygląda.
« Ostatnia zmiana: 22 Listopad 2024, 12:57:57 przez Ziku90 »