Autor Wątek: Przepływomierz jak reakcja na odpiecie wtyczki-Hyundai Tucso  (Przeczytany 9363 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbychu

• Giełda
Przepływomierz jak reakcja na odpiecie wtyczki-Hyundai Tucson 2.0crdi 113km
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Kwiecień 2017, 17:26:27 »
Sprawdzałem rano i błędu w live data nie było  :shock: , może przez noc wyparował  ;-)  Jeżeli chodzi o objawy odpiętej wtyczki, to nie trzeba daleko jechać. Odpiąłem wtyczkę na stacji paliw, wyjechałem z niej może ze sto metrów (drogą pod górkę) i brak mocy był natychmiast bardzo odczuwalny.

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Kwiecień 2017, 18:18:00 »
To ja 100 metrów nie przejechałem i może dlatego nie zauważyłem różnicy.
Po takim teście można powiedzieć,że przepływomierz masz w 100% sprawny :)
Jutro ma być pogoda w miarę to przysiade do tematu :)

Offline Zbychu

• Giełda
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Kwiecień 2017, 19:49:24 »
Droga z foty na poprzedniej stronie spokojnie wystarczy Ci do testu, nawet jeżeli będzie ośnieżona.

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Kwiecień 2017, 17:13:01 »
Dzisiaj jedziemy z odpietym przepływomierzem i faktycznie różnica jest ogromna nie ma czym jechać.
Błędu na desce nie pokazało.

Offline Zbychu

• Giełda
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Kwiecień 2017, 22:43:39 »
Czyli wychodzi na to, że jest to normalny objaw. Spadek mocy jest dramatyczny, ciekawe, czy jest jakiś awaryjny sposób, by móc się ratować, w sytuacji awarii przepływki w trasie ?

cosmos

• Gość
Jakie prawidłowe wskazanie MAF (aplikacja Torque)
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Sierpień 2017, 09:13:22 »
Panie, Panowie.

Mam ogromną prośbę. Jeżeli ktoś jest wyposażony w interfejs ELM 327 i aplikację Torque na androida (lub jakikolwiek inny interfejs) proszę o podanie, jakie wartości pokazuje MAF na postoju i na rozgrzanym silniku (na biegu jałowym). W torque to się nazywa "przepływ przez masowy przepływomierz powietrza".

Chodzi o Tucsona 2006 r. 2.0 diesel 140KM, napęd 4WD.

Mam prawdopodobnie problem z przepływomierzem, ale nie znam prawidłowych wskazań. Ori pokazuje 12,2-12,7 g/s lub około 13,0 g/s (min-max, gdzie raz jest bliżej niższej wartości, a raz wyższej), a zamiennik 14-14,5 g/s (min-max).

Jaka jest prawidłowa wartość wskazań sensora MAF na rozgrzanym silniku na postoju (bieg jałowy)?

Jeżeli ktoś ma jeszcze możliwość to proszę o wskazanie wartości ciśnienia szyny paliwowej (rampa).

Proszę o pomoc, pozdro!

Offline kosmos2011

• Giełda

cosmos

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Sierpień 2017, 08:12:54 »
Dzięki za obrazek, niestety Torque pokazuje w innych jednostkach. O ile mg na g spokojnie przeliczę, to na zdjęciu mamy mg/st, a nie za bardzo wiem co to jest to st i jak to przeliczyć...

Ten interfejs fajny, zagłębie się w instrukcję w wolnej chwili, ale obawiam się, że dla mnie to zbyt skomplikowane. Nie jestem pewny co z czym lutować żeby działało.

Ma ktoś Torque i może odczytać MAF na biegu jałowym? Będzie znacznie szybciej i pewniej niż ja i lutownica :-)

Pozdro!

emus22

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Sierpień 2017, 13:03:05 »
U mnie MAf  na wolnych to 7.9-8.2 po odtwarciu egr 10.5-11

cosmos

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Sierpień 2017, 06:52:47 »
Hmm to u mnie trochę inne wartości, zarówno na ori przepływce jak i zamienniku. I bądź tu mądry. Chyba muszę znaleźć jakiegoś ogarniętego mechanika co się na koreańcach zna - może on będzie w stanie zdiagnozować przepływomierz... Sam się poddaję...
A jak u innych? Ktoś jeszcze może sprawdzić? Zanim zacznę wydawać kasę na mechaników...