Forum > i20

[i20 PB] Duże wibracje z silnika między 2200-2750 obrotów w

(1/3) > >>

arekw:
Witam wszystkich.
Od niedawna jestem właścicielem i20 2013r. z silnikiem 1.1crdi. Podczas jazdy na 5 i 6 biegu (na niższych tez czuć ale zdecydowanie mniej) gdy przyspieszam i obroty są w przedziale 2200-2750 to odczuwam spore wibracje z silnika aż plastiki mocno drżą i je słychać. Jako że jest to 3 cylindrowa jednostka to się zastanawiam czy 'ten typ tak ma' czy może jednak jest gdzieś jakaś usterka.
Szukałem informacji na forum i znalazłem tematy gdzie w innych silnikach crdi były podobne problemy jednak na dużo niższych obrotach spowodowane przez jakiś plastikowy element w sprzęgle, tylko nie wiem czy do 1.1 crdi sprzęgło też ma ten element.
Samochód ma przejechane 110kkm (przebieg prawdziwy) a jako ze nie wiem jak poprzedni właściciel dbał o samochód może rzeczywiście sprzęgło już wymaga wymiany?
Proszę o jakieś podpowiedzi co i jak powinienem sprawdzić.

arcii111:
Czy to auto miało wymieniane sprzęgło?

Saragossa:
Witaj kolego

W moim 1.1 Crdi jest dokladnie tak samo. Jest to dosyc uciazliwe, bylem z tym nawet na serwisie, i stwierdzili ze ten typ tak ma. U Mnie objawia sie to takim rezonansem, bo wibracje to za duzo powiedziane. Serwis stwierdzil ze to zawirowania powietrza w dolocie.
Czy Tobie udalo sie to juz zdiagnozowac?

Pozdrawiam

arekw:
Sprzęgło jeszcze nie było wymieniane ale bardziej obstawiam sprzęgło niż zawirowania powietrza w dolocie. Na razie nie miałem za bardzo czasu na zajęcie się tym, jakoś w przyszłym miesiącu zacznę jeździć po mechanikach i zobaczę czy da się coś ustalić.

arcii111:
Mój stoi w Aso wymiana sprzęgła. Mówiłem by odrazu to zrobili.To:
1. Chcieli mi wmówić że ktoś ingerował w mapę i stracę gwarancję. A poza tym mechanik nic nie słyszy.
2. Potem jakieś bzdety o zawirowaniach
3. Potem zwalamy skrzynie bo chyba sprzęgło.
4. Mieli dziś zrobić przejechać i zobaczyć
Za każdym razem Pan słyszał robimy. Teraz poinformował, że sprzęgło nie jest na gwarancji robimy.
Będą jaja jak to nie to.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej